Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, δεν είναι γιορτή. Είναι όμως ημέρα εορτασμού όλων όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι και σήμερα. Είναι η συνέχεια των διαρκών αγώνων των γυναικών για ισότητα, για έξοδο από την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Είναι μία ημερομηνία άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και τους αγώνες του γυναικείου και του εργατικού κινήματος.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, αναδεικνύονται θέματα που απασχολούν ακόμη και σήμερα τη σύγχρονη γυναίκα και ζητήματα που αφορούν στην έμφυλη ισότητα.
Η εξουσιαστική βία είναι φαινόμενο που συναντάται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Στη δουλειά, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στο οικογενειακό περιβάλλον.
Το πιο πρόσφατο κίνημα των γυναικών στην χώρα, γνωστό ως #metoogreece, το οποίο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και πήρε μεγαλύτερη έκταση τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι και σήμερα, αποτέλεσε τη βάση για την ενδυνάμωση των γυναικών στη χώρα μας, την αποδόμηση στερεοτύπων δεκαετιών και την απόδοση της δικαιοσύνης σε υποθέσεις που μέχρι πρότινος έμεναν στη σκιά λόγω του φόβου και των κοινωνικών προκαταλήψεων.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), που λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2012, βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης γυναικών θυμάτων βίας και πολλαπλών διακρίσεων από εξειδικευμένο προσωπικό και εντάσσεται στις υποστηρικτικές Δομές του δικτύου για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες με την οπτική του φύλου σε γυναίκες θύματα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων είναι ΔΩΡΕΑΝ, καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:
- ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της βίας και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών
- ψυχολογική και κοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
- εργασιακή συμβουλευτική
- νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
- συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.
- δράσεις για την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Στο Συμβουλευτικό Κέντρο μπορούν να απευθυνθούν:
- Γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική, κοινωνικό έλεγχο,σεξουαλική κακοποίηση κλπ)
- Γυναίκες θύματα βίας (ενδοοικογενειακής κακοποίησης, βιασμού, πορνείας, σεξουαλικής παρενόχλησης κλπ)
- Γυναίκες θύματα πολλαπλών διακρίσεων (μετανάστριες, πρόσφυγγες, ΑμεΑ, άνεργες, μονογονείς κλπ)
- Πληροφόρηση τρίτων προσώπων για όσες/όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχει το Συμβουλευτικό Κέντρο
Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Πάτρας
Διεύθυνση: Κανακάρη 101β, 3ος όροφος, 26221, Πάτρα
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλέφωνο: 2610620059
E-mail: patra@isotita.gr
Κλείστε τα μάτια, ανοίξτε τα και κοιτάξτε την εικόνα – Τι είδατε πρώτο;