Ένα ταξίδι στον δρόμο μπορεί να κρύβει απρόοπτα συμβάντα και για αυτό πρέπει να έχουμε φροντίσει για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί λίγο αφότου εισέλθει στην καμπίνα του αυτοκινήτου του και κάτσει πίσω από το τιμόνι. Και για αυτό κάθε οδηγός πρέπει να είναι σωστά οργανωμένος και προετοιμασμένος για μια έκτακτη ανάγκη που ενδέχεται να προκύψει κατά το ταξίδι του.
Ένας προνοητικός οδηγός δεν είναι αυτός που φέρει στο αυτοκίνητό του μόνο τα απολύτως απαραίτητα, τα οποία καθορίζονται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων του τριγώνου, του πυροσβεστήρα και του φαρμακείου. Οργάνωση σημαίνει τοποθέτηση στο αυτοκίνητο και κάποιων άλλων αντικειμένων που σε μια δύσκολη στιγμή, θα λύσουν τα χέρια του οδηγού. Ας δούμε ποια είναι αυτά.
1. Λιπαντικό κινητήρα-παραφλού-υγρό φρένων-AdBlue
Φροντίζουμε να έχουμε μαζί σας το μικρότερων διαστάσεων μπουκάλι που υπάρχει στην αγορά με τα ζωτικά υγρά του αυτοκινήτου μας. Αυτό πρέπει να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, ενώ σε περίπτωση που έχουμε πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο αγοράζουμε και ένα μπουκαλάκι AdBlue.
2. Ασφάλειες-Λάμπες
Τα «κροκοδειλάκια» δεν χρησιμοποιούνται συχνά, αλλά καλό είναι να έχουμε ένα σετ για μια ώρα ανάγκης. Πόσο αποκαρδιωτικό θα ήταν αν τη στιγμή που χρειαζόμαστε ρεύμα για να εκκινήσουμε τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας, βρεθεί οδηγός να μας βοηθήσει και εμείς δεν διαθέτουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό;
3. Καλώδια μπαταρίας
Καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί ανταλλακτικές ασφάλειες και λάμπες για ώρα ανάγκης. Μπορεί μια μικρή βλάβη σε μια ασφάλεια να ακινητοποιήσει το ΙΧ μας, ενώ μια καμένη λάμπα υποβαθμίζει την ορατότητα. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι σε έλεγχο της τροχαίας, μία καμένη λάμπη ίσως επιφέρει πρόστιμο.
4. Φακός
Ένας αδιάβροχος φακός μετρίου μεγέθους θα φανεί χρήσιμος σε μία βλάβη ή έκτακτη ανάγκη κατά την διάρκεια της νύχτας. Τον χρειαζόμαστε για να μην καταναλώσουμε την μπαταρία του κινητού μας με τον υποδεέστερης έντασης φακό που διαθέτει.
5. Χρήματα και νερό
Και τα δύο είναι είδη πρώτης ανάγκης για ευνόητους λόγους. Οταν λέμε να έχουμε λεφτά στο αυτοκίνητο δεν εννοούμε κάποιο μεγάλο χρηματικό ποσό, αλλά κάποια μετρητά. Αρκούν 10 ευρώ ή ακόμα και ορισμένα ψιλά. Αυτά θα φανούν χρήσιμα αν βρεθούμε σε σταθμό διοδίων όπου το POS έχει χαλάσει.
6. Σφυρί εκτάκτου ανάγκης/κοπτικό ζώνης
Σε περίπτωση που εμπλακούμε σε ένα ατύχημα και πρέπει να αμέσως το αυτοκίνητό μας, τα συγκεκριμένα εργαλεία θα μας βοηθήσει να σπάσουμε το τζάμι και να κόψουμε τη ζώνη ασφαλείας.
7. Καλώδιο φόρτισης τηλεφώνου
Τα περισσότερα αυτοκίνητα της τελευταίας 10ετίας έχουν θύρες USB, οπότε η αγορά ενός επιπλέον καλωδίου για την φόρτιση του τηλεφώνου μας είναι μια καλή κίνηση.
8. Κολλητική ταινία
Οι χρήσεις της κολλητικής ταινίας είναι αναρίθμητες και έχουν βοηθήσει σε πολλές δύσκολες καταστάσεις. Από τη «συγκράτηση» μιας ρωγμής σε κάποιο τζάμι, μέχρι τη στήριξη ενός σπασμένου εξωτερικού καθρέφτη.
9. Ιμάντας ρυμούλκησης
Με τη θερινή περίοδο να διαρκεί στη χώρα μας πέντε μήνες, η κίνηση στις παραλίες είναι πιο συχνή και υπάρχει το ενδεχόμενο να κολλήσoυμε στην άμμο εφόσον αναζητούμε το ιδανικό και κοντινό σημείο στην παραλία. Ο ιμάντας και η βοήθεια από έναν περαστικό οδηγό, θα μας βγάλουν από την δύσκολη θέση. Στα 4×4 που λερώνουν τους τροχούς τους επιβάλλεται να υπάρχει ιμάντας ρυμούλκησης για ώρα ανάγκης.
10. Υαλοκαθαριστήρας
Ο επιπλέον υαλοκαθαριστήρας θα βοηθήσει να συνεχίσουμε τη διαδρομή ή το ταξίδι μας με ασφάλεια, αντικαθιστώντας επιτόπου αυτόν με την φθαρμένη λαστιχένια λεπίδα. Μην ξεχνάμε, το καλό πεδίο ορατότητας δεν κουράζει τον οδηγό και ευνοεί την ασφάλεια των μετακινήσεων.
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Ποια καθημερινή οδηγική συνήθεια τιμωρείται με πρόστιμο