Παιδί Παιχνίδια Προτεινόμενο

Προσχολική ηλικία: Ποια παιχνίδια βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών;

από την Κατερίνα Βασιλοπούλου, Νηπιαγωγό – Ειδική Παιδαγωγό MSc

Παιχνίδια υπάρχουν πολλά και σε πολλές μορφές, αυτό που απασχολεί τους γονείς, σύμφωνα με τα ερωτήματα που μας στέλνουν στο juniorsclub.gr, είναι τα κατάλληλα παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία του παιδιού τους.

Εκτιμώντας ότι η προσχολική ηλικία, είναι επίσης ένα καθοριστικό διάστημα για την ανάπτυξη των παιδιών, εστιάσαμε σε θέματα που θα σας βοηθήσουν να πάρετε σωστές αποφάσεις και να απολαύσετε το παιχνίδι με τα παιδιά σας!

Τα παιδιά αναπτύσσονται μέσω του παιχνιδιού;

Το παιχνίδι είναι απαραίτητο στη ζωή των παιδιών, αφού συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη τους και αποτελεί το μέσο με το οποίο ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους.Ο ρόλος του παιχνιδιού στην ανάπτυξη τους, είναι αδιαμφισβήτητος. Μέσα από το παιχνίδι, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, ακόμη και στρεσογόνες καταστάσεις. Χωρίς το παιχνίδι, τα παιδιά δε δημιουργούν ομάδες με συνομηλίκους για να κοινωνικοποιηθούν.

Τι παιχνίδια επιλέγουμε;

Τα παιχνίδια που προσφέρουμε στα παιδιά μας, πρέπει να ανταποκρίνονται στην ηλικία τους, στο αναπτυξιακό τους στάδιο, να είναι ασφαλή, διασκεδαστικά, να προκαλούν το ενδιαφέρον τους, να χρησιμοποιούνται δημιουργικά και να καλύπτουν όλους τους τομείς ανάπτυξης και τις ανάγκες των παιδιών.

Μην εστιάσετε μόνο στα παιχνίδια του εμπορίου, τα οποία είναι εξίσου χρήσιμα (ανεξαρτήτως τιμής). Το παιχνίδι, ειδικά στην προσχολική ηλικία, πρέπει να γίνεται παντού!

Ενδεικτικά προτείνω: Στον κήπο ή σε ένα πάρκο για να τρέξετε, να παίξετε κρυφτό, να ασχοληθείτε με τη φύση και τα χρώματα της! Στην κουζίνα με το ζυμάρι που δημιουργεί σχήματα, τα οποία θα ψήσετε και θα τα γευτεί! Στο σαλόνι όπου θα κάνετε χώρο και θα βάλετε μουσική για να κάνετε χορογραφίες που πρέπει να ακολουθήσει! Στο δωμάτιο του για να ζωγραφίσει με τα δάχτυλα, με μολύβια ή με πινέλα! Στον καναπέ για να διαβάσετε παραμύθια που πρέπει να εντοπίσει τις εικόνες! Παιχνίδια με αντικείμενα, φανταστικά, λεκτικά για να αναπτύξει το λεξιλόγιο, με κουτιά και πανιά τα οποία θα αλλάξουν μορφή, με αινίγματα και γρίφους για να εντοπίζει τα ανάλογα αντικείμενα, παιχνίδια ρόλων κ.α.

Να τοποθετούμε τα παιχνίδια θεματικά, σε κουτιά ή συρτάρια (να φτάνουν τα παιδιά), γιατί όταν τα βάζουμε όλα μαζί, δε βοηθούν στην οργάνωση της σκέψης των παιδιών. Σημαντικό! Όταν σταματήσουν το παιχνίδι, θα πρέπει να συμμαζέψουν τα παιχνίδια τους και να τα βάλουν στη θέση τους.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Το άρθρο, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη “Ξέρω τι θέλει ένα παιδί” σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

10 Δραστηριότητες για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας

Μετάβαση στο περιεχόμενο