Τα ατυχήματα στη θάλασσα και στις πισίνες είναι πολύ συχνά στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς είναι πολλές οι λανθασμένες αντιλήψεις που ακόμα επικρατούν για την ασφάλεια των παιδιών μέσα και γύρω στο νερό.
Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία εξηγεί στην ιστοσελίδα της τι να προσέχουμε για να απολαμβάνουν τα παιδιά με ασφάλεια το παιχνίδι στη θάλασσα και την πισίνα. Τις συστάσεις υπογράφει ο παιδίατρος-εντατικολόγος Αναστάσιος Χατζής, τ. συντονιστής διευθυντής ΜΕΘ Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook: juniorsclub.gr —> ΕΔΩ
Να είναι διαρκώς υπό την επίβλεψη ενηλίκων
Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά πρέπει πάντοτε να βρίσκονται υπό την επίβλεψη των μεγαλυτέρων. Ένας απρόσεκτος ή ασυνείδητος ενήλικας μπορεί να τα θέσει σε κίνδυνο για πνιγμό ή ατύχημα.
Είναι λάθος η άποψη «αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις». Εξίσου λανθασμένη είναι και η άποψη ότι αν επιτηρούνται συνεχώς τα παιδιά, θα βρίσκονται για μια ζωή υπό την προστασία των γονέων τους.
Να φορούν μπρατσάκια και στην παραλία
Αυτό είναι σημαντικό διότι μπορεί ένα ξαφνικό κύμα να τα παρασύρει στη θάλασσα και να πνιγούν ακόμα και στα ρηχά.
Μην περιμένετε να αντιδράσουν αν βουλιάξουν στο νερό
Δυστυχώς, ο πνιγμός στα παιδιά, ιδίως στα μικρά και στα βρέφη, είναι σιωπηρός. Μία στιγμή αβλεψίας των ενηλίκων, ιδίως όταν παίζουν δίπλα στη θάλασσα, είναι αρκετή για να συμβεί το κακό. Αν βυθιστούν στη θάλασσα, μην περιμένετε ότι θα φωνάξουν ή θα παλέψουν για να βγουν στην επιφάνεια.
Να κάνουν νωρίς μαθήματα κολύμβησης
Η εκμάθηση της κολύμβησης πρέπει να γίνεται σε μικρή ηλικία, συστηματικά και οργανωμένα από εκπαιδευτές κολύμβησης. Με αυτό τον τρόπο, όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και φύγουν από την επίβλεψη των γονέων τους, δεν θα κινδυνεύουν από πνιγμό.
Είναι λάθος να νομίζετε πως μπορούν να μάθουν μόνα τους να κολυμπούν, όπως μαθαίνουν μόνα τους να περπατούν.
Μην τους φοράτε βατραχοπέδιλα
Για να μάθουν τα μικρά παιδιά να κολυμπούν σωστά, δεν πρέπει να φοράνε βατραχοπέδιλα. Η κίνησή τους μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα θα γίνεται με ταυτόχρονη και συγχρονισμένη ώθηση με τα πόδια και με τα χέρια.
Μην τα αφήνετε να κάνουν βουτιές από βράχια
Οι βουτιές μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες, ιδίως όταν γίνονται σε άγνωστα νερά. Τα παιδιά δεν μπορούν να γνωρίζουν το βάθος και τη μορφολογία που έχει η θάλασσα κάτω από τα βράχια. Επομένως κινδυνεύουν να κτυπήσουν στο κεφάλι και τον αυχένα τους, με συνέπεια παράλυση ή θάνατο.
Μην κάνετε διαγωνισμό στο μακροβούτι
Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν ανταγωνιστικό μακροβούτι με την παρέα τους. Και αυτό διότι καθώς κρατούν την αναπνοή τους όσο πιο πολύ αντέχουν για να νικήσουν, στερούν οξυγόνο από τον εγκέφαλό τους. Είναι λάθος η άποψη ότι κρατώντας την αναπνοή τους, θα αποκτήσουν αντοχή στην έλλειψη οξυγόνου.
Μην τα αφήνετε να κολυμπούν μετά το φαγητό
Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες από το τελευταίο γεύμα, πριν τα αφήσετε να μπουν στη θάλασσα για μπάνιο. Ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσουν αναγωγή και εισρόφηση εμεσμάτων (εμέτου) και να πνιγούν. Είναι μύθος ότι, αν συμβεί αναγωγή και εισρόφηση, θα τα σώσει ο βήχας.
Μην τα αφήνετε να κολυμπούν σε λίμνες και ποτάμια
Κινδύνους δεν κρύβουν μόνο η θάλασσα και οι πισίνες. Ιδίως τα παιδιά που ζουν στις πόλεις, δεν πρέπει να κολυμπούν σε λίμνες και ποτάμια. Και αυτό διότι δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτά τα άγνωστα νερά.
Μην ξεχάσετε την ηλιοπροστασία
Τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται επί ώρες στην ηλιακή ακτινοβολία, ούτε χωρίς προστασία. Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν ηλίαση, ηλιακό έγκαυμα και – μακροπρόθεσμα – καρκίνο του δέρματος. Να θυμάστε πως το μαύρισμα ούτε σκληραγωγεί το δέρμα, ούτε το καθιστά ανθεκτικό στο ηλιακό έγκαυμα.
https://www.juniorsclub.gr/kaysonas-pos-tha-katalavete-oti-sas-arrostainei-i-zesti/