Σε ζωολογικό κήπο της Βρετανίας γεννήθηκε ένα οκάπι, μια σπάνια γέννηση «ενός από τα λιγότερο γνωστά είδη στον πλανήτη».
Γνωστή ως η καμηλοπάρδαλη του δάσους, το υπό εξαφάνιση θηλαστικό γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο του Τσέστερ στις 12 Μαΐου από μια 10χρονη μητέρα και ένα 20χρονο αρσενικό ονόματι Stomp. Ωστόσο, η γέννησή της τώρα έγινε γνωστή.
Το νεαρό οκάπι που ονομάζεται Arabi κάνει τα πρώτα της βήματα σε ηλικία έξι εβδομάδων και ο ζωολογικός κήπος έκανε ένα πάρτι για να γιορτάσει το σπάνιο είδος που γεννήθηκε.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Οι οικολόγοι ελπίζουν ότι η γέννηση θα ρίξει νέο φως σε αυτό το ντροπαλό και άπιαστο είδος, το οποίο έχει ταξινομηθεί ως απειλούμενο, και ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες μόλις το 1901.
Το οκάπι πήρε το όνομά του από ένα χωριό που βρίσκεται στο καταφύγιο άγριας ζωής Okapi, στη μόνη χώρα όπου ζουν τα οκάπι, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Υπολογίζεται ότι λιγότερα από 10.000 οκάπι ζουν στη φύση, στα πυκνά τροπικά δάση του Κονγκό. Ο αγγλικός ζωολογικός κήπος και οι συνεργάτες του λένε ότι η νέα άφιξη είναι ζωτικής σημασίας για τον παγκόσμιο πληθυσμό του είδους.
«Κάθε γέννα είναι πραγματικά απίστευτα ξεχωριστή», είπε η Hannah Owens, φύλακας οκάπι στον ζωολογικό κήπο του Τσέστερ. «Η μαμά έκανε φανταστική δουλειά, ταΐζει και αναθρέφει το μωρό της κάθε μέρα».
Ο Mike Jordan, διευθυντής στον ζωολογικό κήπο, πρόσθεσε πως «η άφιξη του οκάπι δεν είναι μόνο μια αιτία για γιορτή αλλά και ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεχή δέσμευσή μας για τη διατήρηση και την προστασία αυτού του χαρισματικού είδους. Μέσα από τις συνεχείς προσπάθειές μας, ελπίζουμε να εμπνεύσουμε και άλλους να ενωθούν μαζί μας για να προστατεύσουμε αυτά τα αξιόλογα πλάσματα».
Το οκάπι είναι το εθνικό σύμβολο του Κονγκό και προστατεύεται από τη νομοθεσία. Ωστόσο, η απώλεια ενδιαιτημάτων, η λαθροθηρία και οι παρατεταμένες περίοδοι ένοπλων συγκρούσεων έχουν κάνει τη διατήρηση του είδους πιο δύσκολη.
«Παρόλα αυτά, υποστηρίζουμε τη διατήρηση του οκάπι στην περιοχή για σχεδόν 20 χρόνια και τώρα είμαστε μέρος ενός παγκόσμιου 10ετούς έργου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, με σκοπό την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης και τη διερεύνηση τρόπων ώστε να βοηθήσουμε τα τελευταία εναπομείναντα οκάπι» πρόσθεσε.
https://www.juniorsclub.gr/odigies-toy-ellinikoy-erythroy-stayroy-gia-prostasia-ton-katoikidion-apo-ton-kaysona/