Αν είστε έγκυος και θέλετε να αναπτυχθεί ομαλά το αγέννητο μωρό σας, φροντίστε να τρώτε άφθονες φυτικές ίνες, συνιστούν επιστήμονες από την Ιαπωνία.
Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όταν η μητρική διατροφή βασίζεται κυρίως σε ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, πλήττεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει αυτό που οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει σε έρευνες στα ζώα. Ότι μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες στην εγκυμοσύνης, επιβραδύνει τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων του μωρού.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην διατροφική επιθεώρηση Frontiers in Nutrition. Οι ερευνητές εξέτασαν 76.207 ζεύγη μητέρων-νηπίων. Οι μητέρες είχαν συμπληρώσει στα μέσα της εγκυμοσύνης τους αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Τα δε μωρά τους είχαν υποβληθεί σε ηλικία 3 ετών σε τεστ αξιολόγησης της ανάπτυξής τους.
Οι ερευνητές χώρισαν τις μητέρες σε ομάδες αναλόγως με τις φυτικές ίνες που κατανάλωναν. Σε σύγκριση με τις μητέρες που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση, τα μωρά εκείνων με την χαμηλότερη είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν νευροαναπτυξιακές υστερήσεις. Ειδικότερα είχαν:
- 49% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καθυστερημένη επικοινωνία
- 55% περισσότερες πιθανότητες υστέρησης στις λεπτές κινήσεις
- 54% περισσότερες πιθανότητες μειωμένης ικανότητας επίλυσης προβλημάτων
- 70% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μειωμένες διαπροσωπικές/κοινωνικές δεξιότητες
Πόσες φυτικές ίνες είναι απαραίτητες
«Οι περισσότερες γυναίκες καταναλώνουν πολύ λιγότερες φυτικές ίνες απ’ όσες συνιστώνται», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Kunio Miyake, αναπληρωτής καθηγητής Επιγενετικής στο Πανεπιστήμιο του Yamanashi. «Τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη ότι η ελλιπής διατροφή στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών υστερήσεων στα μωρά».
Στην Δύση, η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών είναι τουλάχιστον 28 γραμμάρια την ημέρα. Ενδεικτικά, παρατίθενται μερικές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες ανά 100 γραμμάρια τροφίμου:
- Φακές: 10,7 γρ.
- Φασόλια: 7,4 γρ.
- Μαυρομάτικα φασόλια: 8,7 γρ.
- Πόπκορν στον ατμό: 14,5 γρ.
- Αμύγδαλα: 13,3 γρ.
- Φιστίκια Αιγίνης: 10,6 γρ.
- Βρώμη: 10,1 γρ.
- Μπανάνες: 2,6 γρ.
- Πορτοκάλι: 2,4 γρ.
- Ροδάκινο: 1,5 γρ.
- Ανανάς: 1,4 γρ.
- Σύκα: 2,9 γρ.
- Καρότα: 2,8 γρ.
- Μπρόκολο: 2,6 γρ.
- Αγκινάρες: 5,4 γρ.
- Αχλάδια: 3,1 γρ.
- Αβοκάντο: 6,7 γρ.
- Αρακάς: 7 γρ.
- Σπανάκι: 2,2 γρ.