Καμία εποχή δεν έχει καλύτερο marketing από το καλοκαίρι: Αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών, με αναρίθμητα τραγούδια και ταινίες να εξυμνούν την ωραιότερη εποχή του χρόνου και να αφήνουν το δικό τους στίγμα στην pop κουλτούρα.
Όμως το καλοκαίρι δεν σημαίνει ατελείωτη διασκέδαση για όλους. Ενώ οι μεγαλύτερες, πιο ηλιόλουστες μέρες για πολλούς σηματοδοτούν την έναρξη της καλύτερης περιόδου της χρονιάς, για άλλους έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή SAD. Συχνά αναφέρεται και ως μείζων καταθλιπτική διαταραχή με εποχιακό μοτίβο.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Why so sad;
Τι ακριβώς όμως είναι η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και πώς συνδέεται με την καλοκαιρινή μελαγχολία; Οι περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με τον χειμώνα, όταν οι μέρες είναι μικρότερες, οι νύχτες μεγαλύτερες και το κρύο κρατά τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους. Εποχιακές συνθήκες δηλαδή, που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας.
Τα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το μειωμένο ηλιακό φως επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας. Τον 24ωρο βιολογικό κύκλο που οδηγεί το πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης και μειώνει τα επίπεδα σεροτονίνης. Η σεροτονίνη με τη σειρά της είναι η χημική ουσία του εγκεφάλου που επηρεάζει τη διάθεση. Τα άτομα που εμφανίζουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τείνουν να αισθάνονται άτονοι και μελαγχολικοί και βιώνουν αλλαγές στα πρότυπα ύπνου και διατροφής. Συχνά επίσης βιώνουν αϋπνία, απώλεια όρεξης και αυξημένη διέγερση ή άγχος.
Καλοκαιρινή μελαγχολία: Όταν τα προβλήματα βγαίνουν στο φως
Επειδή το ηλιακό φως θεωρείται το κλειδί για τη συναισθηματική διαταραχή με εποχιακό μοτίβο, οι ειδικοί συνδέουν την καλοκαιρινή μελαγχολία με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Το υπερβολικό ηλιακό φως του καλοκαιριού διακόπτει την παραγωγή μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που οδηγεί τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Ακόμη και το φως που μπορεί να ανάψεις για να πας στο μπάνιο, στη μέση της νύχτας, είναι αρκετό για να σταματήσει την παραγωγή της. Άρα μεγαλύτερες μέρες σημαίνουν, λιγότερες ώρες στο εργοστάσιο μελατονίνης του σώματός σας.
Εκτός από όλον αυτόν τον ατελείωτο, εκτυφλωτικό ήλιο που διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, η υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού έχει βρεθεί ότι κάνει όσους ζουν με τη συγκεκριμένη διαταραχή, περισσότερο ανήσυχους και πιο θυμωμένους.
Ποιοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καλοκαιρινή μελαγχολία;
Ορισμένα άτομα είναι φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή. Παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής είναι:
- Το φύλο
Οι γυναίκες επηρεάζονται συχνότερα από τους άνδρες, αλλά οι άνδρες αναφέρουν πιο σοβαρά συμπτώματα.
- Οικογενειακό ιστορικό
Όπως και άλλες διαταραχές της διάθεσης, φαίνεται να υπάρχει ένα κοινό γενετικό συστατικό στα άτομα που εμφανίζουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή .
- Γεωγραφική τοποθεσία
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι άνθρωποι σε πιο ζεστές περιοχές είναι πιο επιρρεπείς στην καλοκαιρινή μελαγχολία, σε σύγκριση με εκείνους που ζουν σε περιοχές με ψυχρότερες θερμοκρασίες.
- Διπολική διαταραχή
Τα άτομα που έχουν διπολική διαταραχή μπορεί να εμφανίσουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα συμπτώματα καταθλιπτικής διαταραχής με εποχιακό μοτίβο καθώς αλλάζουν οι εποχές.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καταθλιπτικής διαταραχής το καλοκαίρι, οι ειδικοί συνιστούν:
- Σκιερά δωμάτια
Όπως είδαμε τα άτομα που εμφανίζουν καταθλιπτικής διαταραχής το καλοκαίρι, συνήθως εκτίθενται σε υπερβολικό ηλιακό φως. Για αυτόν τον λόγο συνίσταται να περνούν περισσότερο χρόνο σε πιο σκιερά δωμάτια.
- Δροσερά μέρη
Στο ίδιο σκεπτικό, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και οι αρνητικές επιπτώσεις τους στην ψυχολογία, μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, με την παραμονή σε χώρους με κλιματισμό.
- Αναζήτηση βοήθειας
Η συζήτηση με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση του άγχος και στην εύρεση των κατάλληλων στρατηγικών αντιμετώπισης.