Εμβόλια

Εμβόλια: Αυξήθηκε η παραπληροφόρηση και μειώθηκε η εμπιστοσύνη – Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Λιγότεροι Αμερικανοί θα κάνουν τον Οκτώβριο του 2023 εμβόλια ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR), πνευμονίας και Covid-19, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021.

Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, η οποία άρχισε να διαδίδεται αρχικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, έχει αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Κέντρο Δημόσιας Πολιτικής Annenberg του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Περισσότεροι από 1.500 ενήλικες ανταποκρίθηκαν στην έρευνα το διάστημα μεταξύ 5 και 12 Οκτωβρίου 2023 και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ποσοστό των ανθρώπων που θεωρούσαν τα εμβόλια λιγότερο ασφαλή και αποτελεσματικά έχει αυξηθεί από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι σήμερα.

Στην έρευνα συμμετείχε ακόμη και μια ομάδα ατόμων με αρνητικές απόψεις σχετικά με τα εμβόλια, ότι δηλαδή προκαλούν αυτισμό, καρκίνο και ασθένειες όπως η γρίπη ή η Covid-19.

Πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να «παλεύουν» με την παραπληροφόρηση για την υγεία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι τα εμβόλια που είναι εγκεκριμένα για χρήση στις ΗΠΑ είναι ασφαλή μειώθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι σήμερα στο 71%, ενώ το ποσοστό των ενηλίκων που δεν πιστεύουν ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ασφαλή σχεδόν διπλασιάστηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα – αύξηση από 9% σε 16%.

«Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια σε αυτά τα δεδομένα που δείχνουν κίνδυνο», δήλωσε η Dr. Kathleen Hall Jamieson, διευθύντρια του Κέντρου Δημόσιας Πολιτικής του Annenberg και διευθύντρια της έρευνας. «Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται πλέον τα εμβόλια που στόχο έχουν να προστατεύουν την υγεία και να σώσουν ζωές».

«Αντί να πέσει ο ποσοστό στα επίπεδα παραπληροφόρησης, αυξήθηκαν καθώς η πανδημία τελείωσε», ανέφερε, σημειώνοντας ότι: «Για ένα μέρος του πληθυσμού, η ρητορική γύρω από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 αύξησε την αποδοχή της παραπληροφόρησης και μείωσε την εμπιστοσύνη στα εμβόλια».

Για παράδειγμα, το ποσοστό των ανθρώπων που σκέφτηκαν ότι «τα αυξημένα εμβόλια είναι ο λόγος που τόσα πολλά παιδιά έχουν αυτισμό αυτές τις μέρες», αυξήθηκε από 10% τον Απρίλιο του 2021 σε 16% τον περασμένο μήνα.

Παρά τις πολλές μελέτες που δεν βρήκαν συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων και του αυτισμού, ο μύθος της σχέσης αυτής συνεχίζει να διαδίδεται από ακτιβιστές κατά των εμβολίων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν

Το 2021, ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ Dr. Vivek Murthy είπε ότι η παραπληροφόρηση αποτελούσε «σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία» σε μια αναφορά 22 σελίδων, στην οποία παρότρυνε το κοινό να αναλάβει την ευθύνη για τον περιορισμό της διάδοσης παραπληροφόρησης.

«Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, να σπείρει δυσπιστία, να βλάψει την υγεία των ανθρώπων και να υπονομεύσει τις προσπάθειες της δημόσιας υγείας.

Ο περιορισμός της διάδοσης παραπληροφόρησης για την υγεία είναι μια ηθική και αστική επιταγή που θα απαιτήσει προσπάθεια ολόκληρης της κοινωνίας», υποστήριξε.

Οι ειδικοί λένε ότι η παραπληροφόρηση συμβάλλει στη διστακτικότητα του πληθυσμού για εμβολιασμό και τονίζουν τη σημασία της δημοσίευσης απόψεων από ανθρώπους που είναι σε θέση να εξηγήσουν τη βιολογία του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το εάν οι άνθρωποι επιλέγουν να εμβολιαστούν ή όχι», ανέφερε η Dr. Jamieson.

«Η γνώση από τις κύριες πηγές μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να συνδέεται με υψηλότερη εμπιστοσύνη στους ειδικούς της δημόσιας υγείας», υποστήριξε η Dr. Jamieson.

Τι υποστηρίζουν οι φορείς υγείας

Η πληροφόρηση των επιπέδων και των σταδίων που εμπλέκονται στη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) μπορεί επίσης να ενισχύσουν την προθυμία για εμβολιασμό.

Το 2021, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια Κοινοτική οδηγία σχετικά με την παραπληροφόρηση για την υγεία που παρέχει καθοδήγηση σε άτομα τα οποία βλέπουν ή ακούν περιεχόμενο που σχετίζεται με την υγεία για το οποίο δεν είναι σίγουρα.

Ο Οργανισμός συμβουλεύει να επικοινωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι με τον γιατρό, το CDC ή το τοπικό τμήμα δημόσιας υγείας για να δει εάν μπορεί να υπάρχει αλήθεια στον ισχυρισμό.

Συμπερασματικά, αν έχετε αμφιβολίες για τις πληροφορίες που διαχέονται στο διαδίκτυο μπορείτε να κάνετε αναζήτηση για να δείτε εάν ο ισχυρισμός που διαβάσατε έχει επαληθευτεί από μια αξιόπιστη πηγή, όπως κυβερνητικές υπηρεσίες ή ιατρικά περιοδικά με κριτές.

Πηγή

Ποιο είναι το χτένισμα που βλάπτει τα μαλλιά σας;

Μηνιγγίτιδα: Εγκρίθηκε νέο πεντασθενές εμβόλιο από τον FDA

Μετάβαση στο περιεχόμενο