Κροάτες, Σλοβάκοι και Έλληνες.
Αυτοί είναι οι τρεις λαοί της ΕΕ που εγκαταλείπουν σε μεγαλύτερη ηλικία το σπίτι των γονιών τους.
Κατά μέσο όρο, οι νέοι στην Ελλάδα φεύγουν από το σπίτι των γονιών τους σε ηλικία 30,7 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2022, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Στην ΕΕ, ο μέσος όρος είναι τα 26,4 έτη.
Οι Κροάτες είναι εκείνοι που φεύγουν από το πατρικό τους σε μεγαλύτερη ηλικία, καθώς ο μέσος όρος είναι 33,4 έτη. Ακολουθούν οι Σλοβάκοι, που εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους στα 30,8 και μετά οι Έλληνες που το πράττουν κατά μέσο όρο στα 30,7. Ακολουθούν η Βουλγαρία και η Ισπανία (30,3 έτη), η Μάλτα (30,1) και η Ιταλία (30).
Αντίθετα, κάτω των 23 ετών εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους οι νέοι στη Φινλανδία (21,3 έτη), τη Σουηδία (21,4), τη Δανία (21,7) και την Εσθονία (22,7).
Οι άνδρες φεύγουν πιο αργά από το σπίτι των γονιών τους
Μέσα σε μια δεκαετία, η μέση ηλικία στην οποία οι νέοι εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους αυξήθηκε σε 14 χώρες της ΕΕ.
Αυτό παρατηρήθηκε κυρίως στην Κροατία (+1,8 έτη), στην Ελλάδα (+1,7) και στην Ισπανία (+1,6). Το 2012 οι Σουηδοί ήταν εκείνοι που έφευγαν νωρίτερα από το πατρικό τους, σε ηλικία 19,9 ετών κατά μέσο όρο, όμως σε 10 χρόνια ο μέσος όρος αυξήθηκε κατά 1,5 έτος.
Τα ίδια στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι άνδρες εγκαταλείπουν το πατρικό τους σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι οι γυναίκες. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο φεύγουν σε ηλικία 27,3 ετών, ενώ οι γυναίκες στα 25,4. Μάλιστα, σε όλες τις χώρες παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες εγκαταλείπουν νωρίτερα το πατρικό τους.
Σε 9 χώρες της ΕΕ- ανάμεσά τους η Ελλάδα- οι άνδρες εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους αφού γίνουν 30 ετών. Αυτό καταγράφηκε σε Κροατία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σλοβακία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Σλοβενία και Πορτογαλία. Σε ό,τι αφορά στις γυναίκες, αυτό ισχύει μόνο σε μία χώρα, την Κροατία.
Η Ρουμανία είναι η χώρα όπου παρατηρήθηκε το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων σε αυτό το ζήτημα. Εκεί, οι άνδρες κατά μέσο όρο φεύγουν στα 29,9 έτη από το πατρικό τους και οι γυναίκες στα 25,4 χρόνια τους. Ακολουθεί η Βουλγαρία- 4,1 έτη διαφορά μεταξύ των φύλων- όπου οι άνδρες φεύγουν από το πατρικό στα 32,3 έτη και τις γυναίκες στα 28,2 έτη.
Στον αντίποδα, στο Λουξεμβούργο (0,5 έτη διαφορά), τη Σουηδία (0,6), τη Δανία και τη Μάλτα (0,7) καταγράφηκε η μικρότερη διαφορά ανάμεσα στην ηλικία που εγκαταλείπουν το πατρικό τους οι γυναίκες και οι άνδρες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Όταν η Έλσα έσωσε την Άννα! Μια αληθινή ιστορία, όπου μια γυναίκα έσωσε ένα μωρό!
Έρευνα: Οι πιο συνηθισμένες «πρωτοχρονιάτικες» αποφάσεις και πως να τις τηρήσετε!