Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του οργανισμού, ανάμεσα στις χώρες που παρουσιάζουν αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη εκτός από την Ελλάδα, είναι η Δανία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Τσεχία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Μοντενέγκρο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία αλλά και η Σερβία. Μάλιστα η αύξησή τους επισημαίνεται πως είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι ειδικοί αναφερουν πως η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς να έχει σχέση με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων, καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοιού. Τα άτομα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν με κοκκύτη είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι, καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Στην Ελλάδα από την αρχή της χρονιάς έχουν καταγραφεί 34 κρούσματα κοκκύτη, την ώρα που το 2023 είχαν δηλωθεί μόλις 9 κρούσματα. Ανάμεσα στα κρούσματα συμπεριλαμβάνονται 17 παιδιά και έφηβοι, εκ των οποίων 6 αφορούν σε βρέφη ηλικίας κάτω του έτους ενώ ένα νεογνό κατέληξε.
Τι είναι ο κοκκύτης και γιατί πρέπει να προστατεύονται τα βρέφη
Ο κοκκύτης αποτελεί μια ενδημική νόσο παγκοσμίως με εξάρσεις της νόσου κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο τόσο για να νοσήσουν όσο και για να καταλήξουν από αυτό τον ιό καθώς σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών. Η προστασία των βρεφών από τον κοκκύτη, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των προγραμμάτων εμβολιασμού. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το ΕΠΕ αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς έμφαση πρέπει να δίδεται ιδιαίτερα στον εμβολιασμό όλων των εγκύων (σε κάθε κύηση και κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης) καθώς και των λεχωΐδων που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός από τις μητέρες, συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των μελών της οικογένειας που έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
https://www.juniorsclub.gr/i-proti-thalassia-chronoseira-katagrafis-co2-stin-anatoliki-mesogeio/
https://www.juniorsclub.gr/limos-sto-soydan-to-95-ton-katoikon-den-mporei-na-faei-ena-geyma-tin-imera/