Θέματα υγείας Προτεινόμενο

Δωρεάν γονιδιακός έλεγχος για τον καρκίνο σε 500 οικονομικά ευάλωτες γυναίκες

Πάνω από 500 οικονομικά ευάλωτες γυναίκες έκαναν γονιδιακό έλεγχο με τη συνδρομή του δικτύου Γυναίκες στην Ογκολογία W4O Hellas

Η παθολόγος-ογκολόγος, διευθύντρια της Δ’ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital, και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του δικτύου «Γυναίκες στην Ογκολογία W4O Hellas», δρ Ελένη Γαλάνη, αναφέρει πως στα 10 χρόνια ύπαρξης του δικτύου έχουν διενεργηθεί πολλές δράσεις.

Μεταξύ αυτών των δράσεων -που πολλές μάλιστα έλαβαν χώρα την εποχή του κορονοϊού- ξεχωρίζει αυτή του γονιδιακού ελέγχου σε ευάλωτες γυναίκες.

«¨Εχουμε βοηθήσει περισσότερες από 500 οικονομικά ευάλωτες γυναίκες, να κάνουν το τεστ κληρονομικότητας για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, δηλαδή τον γονιδιακό έλεγχο που μέχρι πρόσφατα δεν καλυπτόταν από τα ταμεία», αναφέρει η ίδια στο Πρακτορείο Fm.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Η κ. Γαλάνη παραχωρεί συνέντευξη με αφορμή το 9ο Πανελλήνιο Forum με τίτλο «Γυναίκες στην Ογκολογία: Δέκα Χρόνια Δυνατά Μαζί Ενάντια στον Καρκίνο» που διοργανώνει το δίκτυο από την περασμένη Πέμπτη στο Σαρόγλειο Μέγαρο στην Αθήνα, με πληθώρα ογκολογικών θεμάτων.

Χρηματοδοτήσαμε το τεστ σε πάσχουσες που όμως δεν καλύπταν τα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ

Όσον αφορά τον γονιδιακό έλεγχο η γνωστή ογκολόγος διευκρινίζει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

«Υπάρχουν όμως ευρύτερες ενδείξεις, οι οποίες δεν είναι μέσα σε αυτά τα κριτήρια. Ως εκ τούτου, ακόμη και τώρα υπάρχουν γυναίκες, οι οποίες δεν μπορούν να κάνουν το τεστ, παρότι το χρειάζονται».

Όπως εξηγεί η κ. Γαλάνη το φιλανθρωπικό έργο του δικτύου ακουμπά σε κάποιους ανθρώπους που είναι από την πρώτη στιγμή αρωγοί και στυλοβάτες όλων των προσπαθειών που γίνονται σε αυτό το επίπεδο.

«Ένας από αυτούς είναι ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας, ο οποίος δέκα χρόνια πριν μας έδωσε τα έσοδα από την πρώτη του ταινία “Ο κοινός Παρανομαστής”, και είναι πάντα δίπλα μας, καθώς φέτος μας δίνει έσοδα από την παράσταση »Η Αξία της Ζωής’. Και αμέτρητοι άλλοι χορηγοί μας, έκαναν εφικτό 500 γυναίκες να κάνουν αυτή την πολύ κρίσιμη για την υγεία τους εξέταση».

«Εμείς χρηματοδοτήσαμε το τεστ σε γυναίκες που ήταν πάσχουσες και είχαν ένδειξη να το κάνουν, γιατί αυτό θα καθόριζε, τόσο τον τρόπο που θα τις παρακολουθούσαμε, αλλά και τη θεραπεία τους».

Καμπάνιες πρόληψης σε απομακρυσμένες περιοχές

Με αφορμή ένα από τα τραπέζια του φόρουμ για Καρκίνο και Περιβάλλον η κ. Γαλάνη ρωτήθηκε αν αυτό παίζει ρόλο στην αύξηση του καρκίνου σε νεότερες ηλικίες που παρατηρείται τελευταία.

«Δυστυχώς καταγράφεται μία αύξηση του καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών. Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι οφείλεται στο περιβάλλον. Σίγουρα όμως, αυτό έχει να κάνει με το σύγχρονο τρόπος ζωής και το περιβάλλον, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία φαίνεται ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση της πιθανότητας κάποιος να νοσήσει από διάφορους τύπους καρκίνου. Είναι κάτι που συζητήσαμε στο φόρουμ, παράλληλα με διάφορους άλλους παράγοντες που μπορούμε να βελτιώσουμε όπως η παχυσαρκία, η διατροφή, η άσκηση που αποτελεί πολύ βασικό πυλώνα ασπίδας απέναντι στον καρκίνο. Θέματα τα οποία συχνά επαναλαμβάνουμε εμείς ογκολόγοι, τα οποία όμως δεν έχουν ενσωματωθεί στο βαθμό που χρειάζεται στην κοινωνία μας, αλλά ούτε ακόμα στην δική μας ιατρική κουλτούρα», ανέφερε.

Ποιος είναι όμως ο επόμενος φιλανθρωπικός στόχος του δικτύου; «Εκτός από το γεγονός ότι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να καλύπτουμε οικονομικά ευάλωτες γυναίκες, που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια να κάνουν τεστ κληρονομικότητας μέσω του ΕΟΠΥΥ, θα κάνουμε πιο ισχυρές καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε περιοχές της Ελλάδας που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση. Για αυτό το λόγο συζητάμε να συμπράξουμε με ήδη υπάρχουσες ομάδες που υποστηρίζουν κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών», κατέληξε.

πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο