Θέματα υγείας

Τι ξέρεις για την αντηλιακή προστασία και τα αντηλιακά; Πόσο ασφαλή είναι;

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιηλιακή προστασία

Τα αντιηλιακά προϊόντα, που έρχονται στο προσκήνιο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απαραίτητα για την προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Η επιλογή τους, ωστόσο, δεν είναι πάντα ορθή μιας και δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αδυνατούν να κατανοήσουν τις ετικέτες των αντίστοιχων προϊόντων και τους όρους εκείνους που εξηγούν τη χρήση τους. Η απόφαση για την αγορά του αντηλιακού δεν θα πρέπει να λαμβάνεται αψήφιστα, διότι πέρα από την εμφάνισή μας η χρήση του επηρεάζει και την υγεία μας, βάσει μελετών και επιστημονικών ελέγχων που προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύει η ηλιακή ακτινοβολία.

Όροι που πρέπει να γνωρίζουμε

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση μας στην αγορά αντηλιακών προϊόντων. Εταιρεία, τιμή, υφή, μυρωδιά, ακόμα και η συσκευασία. Η αγορά του αντηλιακού όμως δε θα πρέπει να γίνεται τυχαία, αλλά να αποτελεί συνειδητή καταναλωτική κίνηση. Η προστασία που μας προσφέρουν τα εκάστοτε αντηλιακά είναι ο παράγοντας που πρέπει να μας κατευθύνει. Οι συνήθεις όροι που χρησιμοποιούνται σε ετικέτες και διαφημίσεις, τους οποίους καλό είναι να γνωρίζουμε ώστε να κρίνουμε ποιο αντηλιακό μας προστατεύει επαρκώς, είναι οι εξής:

  • UVR: Υπεριώδης ακτινοβολία ηλιακού φωτός που διακρίνεται σε UVA, UVB, UVC ανάλογα με το μήκος κύματος.
  • Ακτίνες UVA: η υπεριώδης ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για τη γήρανση του δέρματος, επειδή επιδρά στα κύτταρα που παράγουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο. Διεισδύει σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα μας και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η δράση της εμφανίζεται όλη τη διάρκεια της μέρας, όλο το χρόνο.
  • Ακτίνες UVB: η υπεριώδης ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα, τα οποία όταν επαναλαμβάνονται μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Οι ακτίνες αυτές μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και παράγουν τη μελανίνη. Η δράση τους είναι πιο έντονη το καλοκαίρι και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.
  • SPF (Sun Protection Factor): είναι ο γνωστός σε όλους μας «δείκτης προστασίας» και αναφέρεται στην προστασία που προσφέρει το αντηλιακό έναντι των ακτίνων UVB. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός του δείκτη εξηγεί σε τι αναλογία το αντηλιακό αφήνει την ακτινοβολία να περάσει, πχ. ένας δείκτης 15 αφήνει να περάσει το 1/15 της ακτινοβολίας και ένας δείκτης 30 αφήνει το 1/30. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο δείκτης καταδεικνύει το πόσο περισσότερο «ενισχύεται» το δέρμα χρονικά έναντι στην ακτινοβολία σε σχέση με το απροστάτευτο δέρμα.
  • PA & PPD: είναι οι δύο δείκτες που αναφέρονται στην προστασία που προσφέρει το αντηλιακό έναντι στην UVA ακτινοβολία. Ο δείκτης PPD μετριέται σε νούμερα, ενώ ο PA σε σταυρούς. Έτσι, διακρίνονται 3 βαθμίδες:

Χαμηλή UVA προστασία: PA+ = PPD 2-4

Μέτρια UVA προστασία: PA++ = PPD 4-8

Ικανοποιητική UVA προστασία: PA+++ = PPD 8 και πάνω

  • Ευρέως φάσματος αντιηλιακά: είναι αυτά που μας προστατεύουν από ακτίνες UVA & UVB.

Σημαντικοί έλεγχοι και έρευνες

Σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες της ΕU (2006/647/EC), οι δείκτες SPF 2 και SPF 4 θεωρούνται πλέον «απαρχαιωμένοι», καθώς δεν προσφέρουν την ελάχιστη απαιτούμενη προστασία. Ο χαμηλότερος δείκτης είναι σήμερα το SPF 8. Επίσης, δείκτες άνω του 50 δεν προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη προστασία από τις ακτίνες UVB, συνεπώς δε χρησιμοποιούνται. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο δείκτης 50 μπλοκάρει τις ακτίνες μόνο κατά 1% περισσότερο (98%) έναντι του δείκτη 30 (97%).

Το ίδρυμα Πιστοποίησης Ποιότητας της Γερμανίας (TEST) έκανε ελέγχους σε αντιηλιακά προϊόντα της γερμανικής αγοράς. Στις πρώτες θέσεις καταλληλότητας βρέθηκαν οι φθηνές αντηλιακές κρέμες. Για παράδειγμα και σύμφωνα πάντα με το TEST, στις πρώτες θέσεις βρίσκεται και η Nivea Sun Light Feeling 100ml με δείκτη προστασίας 20 αξίας περίπου 5,50€.

Σύμφωνα με το περιοδικό “Which?” Της Βρετανικής Ένωσης Καταναλωτών, τα φθηνά αντιηλιακά παρέχουν πράγματι την προστασία που αναγράφεται στη συσκευασία τους και επομένως είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα αντίστοιχα πολύ ακριβότερα αντιηλιακά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καταναλωτές μπορούν να εμπιστεύονται αντιηλιακά προϊόντα που κοστίζουν ακόμα και 50% λιγότερο από τα επώνυμα.

Βλαβερές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας

Οι επιδράσεις του ήλιου ξεκινούν από ένα απλό κοκκίνισμα, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε έγκαυμα μετά από υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο. Επίσης, μπορούν να προκληθούν φωτοδερματοπάθειες, που είτε προϋπάρχουν στον οργανισμό, είτε δημιουργούνται σαν παρενέργειες από την αντίδραση με άλλα φάρμακα για την καταπολέμηση της ακμής ή άλλων δερματικών παθήσεων. Η σύντομη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιηλιακή προστασία μπορεί να προκαλέσει τις γνωστές πανάδες. Οι χρόνιες όμως επιδράσεις στο δέρμα είναι η πρόωρη γήρανση που παρουσιάζεται με τη μορφή ρυτίδων και ξηρότητας.

Το πιο σημαντικό, όμως, πρόβλημα που παρουσιάζεται με την πάροδο των χρόνων είναι ο καρκίνος του δέρματος. Η μείωση του όζοντος έχει εντείνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, αφήνοντας μας περισσότερο ευάλωτους και εκτεθειμένους σε σοβαρές δερματικές παθήσεις.

Φυσικά και χημικά αντιηλιακά

Τα φυσικά αντιηλιακά είναι αυτά που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και περιλαμβάνουν φυσικά έλαια, όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου. Τα χημικά αντιηλιακά απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία και περιέχουν χημικά φίλτρα, τα οποία επιτρέπουν τη μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο. Και τα δύο φίλτρα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, απλώς αλλάζει ο τρόπος που λειτουργούν. Ωστόσο, κάποια άτομα έχουν ευαισθησία σε κάποια ορισμένα από αυτά τα προϊόντα, γι’ αυτό και τα διάφορα αντιηλιακά προϊόντα είναι καλό να δοκιμάζονται πριν χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη έκταση, ώστε να αποφεύγονται τοπικοί ερεθισμοί.

Φαρμακευτικά και καλλυντικά αντιηλιακά προϊόντα

Ανεξάρτητα από το ποια είναι η εταιρεία παρασκευής, είτε φαρμακευτική, είτε καλλυντική, όλα τα αντιηλιακά προϊόντα υπόκεινται σε έλεγχο πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Αυτό υποδεικνύει ότι ο καταναλωτής είναι ασφαλής και στις δύο περιπτώσεις και έγκειται στις προτιμήσεις του εαν θα επιλέξει φαρμακευτικό ή καλλυντικό προϊόν.

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο