Οι ζέστες έχουν ήδη ξεκινήσει και καθώς προχωράει το καλοκαίρι η θερμοκρασία θα ανεβαίνει και άλλο όπως επίσης και η υγρασία. Όλοι μας και πολύ περισσότερο τα παιδιά περνάμε περισσότερο χρόνο δίπλα στο νερό. παιχνίδι στην παραλία και στην αυλή με το νερό νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα είναι δραστηριότητες που αγαπάνε και αποτελούν μέρος των καλοκαιρινών μας διακοπών. Όλα τα παραπάνω όμως είναι οι ιδανικές συνθήκες για να μας επιτεθούν και τα ενοχλητικά σε όλους μας κουνούπια.
Μέτρα προστασίας των παιδιών από τα κουνούπια
Τα κουνούπια δεν είναι μόνο ενοχλητικά αλλά πολλές φορές μεταφέρουν και ιούς που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες στο παιδί.Την τελευταία δεκαετία και στην Ελλάδα εμφανίζονται επικίνδυνα είδη κουνουπιών που έχουν έρθει από άλλες ηπείρους όπως το κουνούπι τίγρης, το οποίο θεωρείται ότι είναι φορέας πολλών σοβαρών και θανατηφόρων ασθενειών για τον άνθρωπο και για τα ζώα, όπως ο ιός Ζίκα, ο δάγκειος και δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, ο κίτρινος πυρετός, η νόσος Chikungunya, η Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία .
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Επομένως ένα κουνούπι δεν μπορεί να προκαλέσει μόνο τοπικό ερεθισμό ή τοπική αλλεργική αντίδραση που ελέγχεται με απλή αντιισταμινική αλοιφή αλλά μπορεί και να μας μεταφέρει και έναν ιό.
Ας δούμε πως μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα ώστε να μειώσουμε τα αναπόφευκτα τσιμπήματα στα παιδιά μας καθώς προχωράμε στην κορύφωση της καλοκαιρινής σεζόν.
Γιατί τα μικρά παιδιά και κυρίως τα μωρά αντιδρούν διαφορετικά στο τσίμπημα από ένα κουνούπι σε σχέση με τους ενήλικες;
Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουν υπερβολική υπερευαισθησία στο τσίμπημα από κουνούπι. Αντί να εμφανίσουν μία κανονική μικρή κόκκινη φουσκάλα , θα δημιουργηθούν τεράστιες κηλίδες ή φουσκάλες που θα ανησυχήσουν τους γονείς. Ως επί το πλείστον, αυτό δεν έχει καμία σχέση με μια λοίμωξη. Tο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού ενεργοποιείται και ο οργανισμός αποκρίνεται. Είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε τέτοιες πιο έντονες αντιδράσεις στην νηπιακή έως τη σχολική ηλικία και στη συνέχεια να εξασθενούν.
Όπως μια κανονική αντίδραση τσιμπήματος από κουνούπι έτσι και στα παιδιά η ερυθρότητα και το φούσκωμα προκύπτουν μέσα σε λίγες ώρες, τείνουν να κορυφώνονται περίπου 12-24 ώρες και χρειάζονται μια εβδομάδα για να υποχωρήσουν.
Η φαγούρα που προκαλείται από το τσίμπημα μας δημιουργεί την ανάγκη να ξύσουμε την περιοχή για να ανακουφιστούμε. Με τον τρόπο αυτό όμως ο κίνδυνος εμφάνισης λοίμωξης ή φλεγμονής του δέρματος αυξάνεται καθώς έτσι δίνεται η ευκαιρία στα βακτήρια να εισέλθουν στην πληγή. Για τα παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντισταθούν στην επιθυμία να ξύσουν το δέρμα αφού φαγουρίζονται, αλλά είναι σημαντικό να τα αποτρέψουμε από να το κάνουν.
Εάν τα τοπικά συμπτώματα επεκταθούν ή επιμείνουν η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.
Μέτρα προστασίας για τα μωρά
Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρα στον ύπνο τους και στην βόλτα με το καρότσι.
Τοποθετούμε έναν ανεμιστήρα κοντά στο μέρος που βρίσκεται το μωρό με προσοχή να μην το χτυπάει ο αέρας. Το αεράκι που δημιουργείται από τον ανεμιστήρα εμποδίζει τα κουνούπια και τα έντομα να είναι κοντά στο μωρό .
Κρατάμε όσο το δυνατόν περισσότερο καλυμμένο το δερματάκι του μωρού μας και φοράμε χαλαρά ρουχαλάκια με μακριά μανίκια, ανοιχτόχρωμα μπλουζάκια και παντελόνια. Για να μη ζεσταίνεται το μωρό, προτιμάμε ρούχα από ελαφριά υλικά όπως το βαμβάκι .
Επιλέγουμε ένα σωστό εντομοαπωθητικό ανάλογα με την ηλικία του μωρού.
Η χρήση εντομοαπωθητικού σε βρέφη αποφεύγεται. Από δύο μηνών και πάνω μπορούμε να πάρουμε κάποια μέτρα όπως να απλώσουμε στα ρουχαλάκια του μωρού κάποια κρέμα που συνίσταται για αυτές τις ηλικίες .Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοκόλλητα επιθέματα και να τα τοποθετήσουμε στο κρεβατάκι, στο καροτσάκι ή και στα ρούχα του μωρού. Μια άλλη έξυπνη λύση είναι να έχουμε μαζί μας στην βόλτα μια μικρή εντομοαπωθητική φορητή συσκευή με φυσικά αιθέρια έλαια προσφέροντας έτσι στο μωρό μας μεγαλύτερη ασφάλεια ενώ συγχρόνως δεν στερούμαι από αυτό και την υπόλοιπη οικογένεια μια έξοδο.
Μέτρα για μεγαλύτερα παιδιά
Στα μεγαλύτερα παιδιά ισχύουν τα μέτρα που παίρνουμε και για τα μικρότερα μόνο που επειδή είναι πιο δύσκολο να τα περιορίσουμε φροντίζουμε να μην τα πηγαίνουμε σε μέρη με στάσιμα νερά που αποτελούν εστίες για τα κουνούπια. Όσον αφορά την χρήση αντικουνουπικού οι επιλογές μας είναι περισσότερες.
Τα εντομοαπωθητικά που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίζονται σε δυο ουσιαστικές κατηγορίες:
A. Τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν μια τοξική ουσία που λέγεται N,N-diethyl-m-toluamide και συνήθως γράφεται σαν “DEET”.
B. Εντομοαπωθητικά που περιέχουν αιθέρια έλαια.
Στον χώρο του φαρμακείου υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από ασφαλή για εσάς και τα παιδιά σας εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια και ενυδατικούς παράγοντες που είναι ιδανικά για τις ευαίσθητες παιδικές επιδερμίδες.
Στο σπίτι μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε συσκευές που διαχέουν στον χώρο αιθέρια έλαια σε χώρους δίπλα από το δωμάτιο των παιδιών παρέχοντας μια έξτρα προστασία.
Αντιμετώπιση
Όσο πιο γρήγορα αντιδράσουμε και φροντίσουμε το τσίμπημα των παιδιών θα τα βοηθήσουμε να ανακουφιστούν από την φαγούρα και θα περιορίσουμε το ξύσιμο στην περιοχή που μπορεί να κάνει πληγή και να δημιουργήσει μόλυνση.
Άμεσα μπορούμε να τυλίξουμε σε μια πετσέτα πάγο και να την τοποθετήσουμε στην περιοχή ώστε να μειωθεί το οίδημα. Στην συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σκευάσματα με βότανα όπως η πρόπολη, η αλόη, το χαμομήλι, το μελισσόχορτο που κατευνάζουν τους ερεθισμούς και το αίσθημα κνησμού χωρίς να περιέχουν χημικά .
Σίγουρα τα κουνούπια είναι παντού γύρω μας , όμως παίρνοντας κάποια μέτρα μπορούμε να τα κρατήσουμε μακριά από τα παιδιά και να μειώσουμε τις πιθανότητες τσιμπήματος.
Έκδοση Διαβατηρίου ανηλίκων – Τι πρέπει να κάνετε βήμα βήμα – Juniors Club