Οι ζέστες και οι υψηλές θερμοκρασίες άρχισαν και μαζί και η ταλαιπωρία για ανθρώπους και ζωάκια. Τι να κάνω για να βοηθήσω το σκυλάκι μου από την ζέστη του καλοκαιριού.
Συμβουλές και οδηγίες για την ζέστη
Τα ζωάκια μας υποφέρουν περισσότερο από εμάς: φοράνε το τρίχωμά τους. Επιπρόσθετα, οι ψυκτικοί μηχανισμοί του οργανισμού τους είναι διαφορετικοί από τους ανθρώπινους.
Έως ποια θερμοκρασία μπορεί να αντέξει ένας σκύλος?
Σίγουρα όχι αυτή που αναπτύσσεται μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο ακόμη και υπό σκιά όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από 25ΟC.
Τι συμβαίνει αν ο σκύλος εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες;
Ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματός του και αυτό οδηγεί σε:
Υπερθερμία που μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, έως και σε Σοβαρή θερμοπληξία που απαιτεί νοσηλεία και ιατρική βοήθεια.
Θερμοκρασία σώματος στους 39,5 ΟC – 40,5 ΟC είναι σημάδι ότι πρέπει να δράσουμε γρήγορα καθώς ο σκύλος μας βρίσκεται πολύ κοντά σε επεισόδιο θερμοπληξίας.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Ποιοι σκύλοι υποφέρουν περισσότερο?
Καταρχήν αυτά τα σκυλάκια που αφήνονται εκτεθειμένα στον ήλιο, σε κλειστά αυτοκίνητα & εγκαταστάσεις.
Επιπρόσθετα, όσα σκυλάκια ανήκουν σε κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις:
Φυλή: βραγχυκέφαλες φυλές όπως bulldog (μπουλντόγκ), pug (παγκ).
Τα σκυλάκια αυτών των φυλών έχουν στενούς ρινικούς αεραγωγούς και μακριούς και μαλακούς ουρανίσκους, κατασκευή που περιορίζει την κίνηση του αέρα. Επίσης, η στενότερη τραχεία τους τα αναγκάζει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να εισπνεύσουν επαρκή ποσότητα αέρα για να δροσιστούν.
Tip 1: σκυλάκια βραγχυκέφαλων φυλών καλό είναι να φοράνε στηθόλουρα αντί για κολλάρα λαιμού για να αποφεύγεται η πίεση στην τραχεία τους.
Tip 2: τα σκυλάκια βραγχυκέφαλων δε θεωρούνται εξαιρετικοί κολυμβητές. Για παράδειγμα ένα πεκινουά με κοντά ποδαράκια για να κολυμπήσει κουράζεται γρήγορα ενώ τα pug (παγκ) πρέπει να κρατάνε σηκωμένο ψηλά συνέχεια το κεφάλι για να αναπνέουν που σημαίνει ότι καταβάλουν μεγάλο κόπο να κολυμπάνε για να κρατάνε το κεφάλι τους έξω από το νερό. Για να δροσιστούν και εφόσον τους αρέσει το νερό, τους διαθέτουμε μια μικρή, ρηχή πισίνα για να πλατσουρίζουν με ασφάλεια! Ακόμη περισσότερη ασφάλεια προσφέρει το σωσίβιο!
Τρίχωμα: σκυλάκια με παχύ τρίχωμα.
Το τρίχωμα λειτουργεί ως μόνωση και διατηρεί τη θερμοκρασία: διατηρεί τη ζέστη το χειμώνα και διώχνει τη ζέστη το καλοκαίρι. Φυλές όπως τα labrador (λαμπραντόρ), husky (χάσκυ), ποιμενικοί και golden retriever (γκόλντεν ριτρήβερ) έχουν διπλή στρώση τριχώματος. Και επιπλέον, τα σκουρόχρωμα σκυλάκια τραβάνε περισσότερο τη ζέστη αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο θερμοπληξίας.
Όσον αφορά στο διπλό στρώμα τριχώματος, το κοντό, εσωτερικό τρίχωμα είναι η μόνωση και αποβάλλεται κατά συχνά διαστήματα, ενώ το εξωτερικό τρίχωμα που είναι φτιαγμένο από πιο χοντρή και μακριά τρίχα μαδάει λιγότερο. Αν ξυρίσετε αυτά τα ζωάκια, τότε το εσωτερικό τρίχωμα θα αναπτυχθεί ανώμαλα με αποτέλεσμα ή να φαίνεται με μπαλώματα ή ακόμη χειρότερα να μην μπορεί να προστατευθεί το δέρμα του σκύλου. Το ξύρισμα του τριχώματος είναι κάτι που καλό είναι να αποφεύγεται καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για θερμοπληξία, για εγκαύματα, ακόμη και καρκίνο του δέρματος.
TIP #1: καθημερινό και καλό χτένισμα & λούσιμο – όσο πρέπει – κρατάνε το τρίχωμα και το δέρμα καθαρό και βοηθάνε στο να κρατάνε καλή & σωστή θερμοκρασία σώματος.
Βάρος: τα υπέρβαρα ζωάκια
Το παραπάνω λίπος λειτουργεί ως μονωτικό οπότε τα υπέρβαρα σκυλάκια ζεσταίνονται πιο εύκολα και περισσότερο – ακόμη και με ήπια άσκηση ή σε ήπια ζέστη.
Ηλικία 1: τα γεροντάκια
Η 3η ηλικία είναι διαφορετική σε χρόνια για τους σκύλους και αυτό ορίζεται από το μέγεθός τους: μεγαλόσωμα σκυλάκια όπως οι μεγάλοι δανοί (Great Danes) μπαίνουν στην 3η ηλικία μετά τα 5 χρόνια της ζωής τους. Ενώ τα μικρόσωμα τύπου τσιουάουα μπαίνουν στην 3η ηλικία μετά τα 8. Τα γεροντάκια είναι πιο ευαίσθητα σε θερμοπληξία από τη ζέστη και πιθανόν να επηρεάζονται περισσότερο λόγω κάποιας ασθένειας όπως στην καρδιά ή τους πνεύμονες.
Ηλικία 2: τα κουτάβια
Τα κουτάβια λόγω ηλικίας είναι υπερενεργητικά και δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν τη θερμοκρασία στο σώμα τους και να σταματήσουν τη δραστηριότητα όπως κάνουν οι ενήλικες σκύλοι.
Τα 11 συμπτώματα της ηλίασης / θερμοπληξίας
Υπερβολικό λαχάνιασμα & δυσκολία στην αναπνοή: αν δεις το σκυλάκι σου να συμπεριφέρεται έτσι, προσπαθεί να εισπνεύσει περισσότερο αέρα για να δροσιστεί.
Υπερβολική σιελόρροια: παραπάνω απ’ όσο γνωρίζετε ως σύνηθες για το σκυλάκι σας και πιο πυκνό σάλιο υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα υπερθέρμανσης.
Πυρετός: αν το μυτούσι είναι ξερό και ζεστό αντί για υγρό και δροσερό, πιθανόν να έχει πυρετό. Θερμοκρασία πάνω από 38 ΟC δεν είναι φυσιολογική.
Αφυδάτωση: μπορούμε να καταλάβουμε ότι το σκυλάκι μας έχει αφυδατωθεί αν δούμε το μυτούσι ξερό, υπερβολικό λαχάνιασμα, βαθουλωμένα μάτια και να είναι εμφανώς καταβεβλημένο.
Αλλαγή στο χρώμα των ούλων: έντονα κόκκινα ή μωβ ή γκρι ή μπλάβα ούλα σημαίνει υπερθερμία & αφυδάτωση.
Αδυναμία ούρησης: αν δεν ουρεί ή ουρεί ελάχιστα σημαίνει ότι είναι αφυδατωμένο.
Ταχυπαλμία: ακουμπώντας την παλάμη μας στο στηθάκι κοντά στην άρθρωση με το χεράκι τους, μπορούμε να νιώσουμε τον παλμό τους. Μεγαλόσωμα σκυλάκια έχουν αργό παλμό ενώ μικρόσωμα & κουτάβια έχουν γρήγορους παλμούς. Σε κανονικές συνθήκες το τσεκάρουμε έτσι ώστε να ξέρουμε το ρυθμό και να τσεκάρουμε αντίστοιχα σε καταστάσεις ζέστης, κλπ.
Μυϊκοί σπασμοί / τρέμουλο: αν παρατηρήσετε το σκυλάκι σας να τρέμει τότε ίσως έχει θερμοπληξία. Προσοχή: κάποια σκυλάκια τρέμουν για άλλους λόγους.
Λήθαργος ή αδυναμία: η θερμοπληξία μπορεί αν προκαλέσει λήθαργο, και να τα βλέπετε να κοιμούνται περισσότερο ή να μην μπορούν να σταθούν στα πόδια τους (κυριολεκτικά).
Εμετός ή διάρροια: αν εντοπίσετε υδαρή κόπρανα/διάρροια ή κόπρανα με αίμα, αυτό είναι σημάδι θερμοπληξίας.
Ζαλάδα: αν παρατηρήσετε το σκυλάκι σας να μην μπορεί να περπατήσει σε ευθεία γραμμή ή να σκοντάφτει σε έπιπλα ή άλλα εμπόδια, αυτό είναι σημάδι ζαλάδας από αφυδάτωση ή θερμοπληξία.
Τι να κάνω αν εντοπίσω ότι το σκυλάκι μου έχει πάθει θερμοπληξία ή έχει ζεσταθεί πάρα πολύ?
Μεταφέρω το σκυλάκι μου αμέσως στο πιο δροσερό σημείο που υπάρχει.
Προσπαθώ να ρίξω τη θερμοκρασία δροσίζοντάς το με δροσερό – ΟΧΙ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ. Το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει σοκ με την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο όσο και η θερμοπληξία.
Βρέχω με δροσερό νερό τις περιοχές γύρω – έξω – από τα αυτιά και τα πατούσια. Αυτό θα βοηθήσει να πέσει ο πυρετός.
Τοποθετώ έναν ανεμιστήρα μπροστά από το σκυλάκι μου ή το μεταφέρω μπροστά από έναν ανεμιστήρα για να στεγνώσει & παίρνω τη θερμοκρασία του. Όταν η θερμοκρασία του φτάσει τους 39 ΟC το απομακρύνω από τον ανεμιστήρα και σταματάω να το δροσίζω με νερό.
SOS Tip: χρησιμοποιείτε πλαστικά και όχι γυάλινα θερμόμετρα – το σκυλάκι σας μπορεί να προσπαθήσει να το δαγκώσει.
Καθώς επανέρχεται στη σωστή θερμοκρασία σώματος, του παρέχω λίγο νεράκι – απλά δροσερό. Όχι παγωμένο και όχι παγάκια.
Ενημερώνω & συμβουλεύομαι τον γιατρό του: ακόμη και αν φαίνεται να επανέρχεται και να είναι καλά, υπάρχει περίπτωση να πρέπει να το δει & να το παρακολουθήσει για σοκ, αφυδάτωση, νεφρική ανεπάρκεια και άλλες πιθανές επιπλοκές από τη θερμοπληξία. Ο γιατρός μας θα μας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα.
SUPER SOS: αν το σκυλάκι σας λιποθυμήσει ή φαίνεται σοβαρά άρρωστο με εμετούς, σπασμούς, κλπ πρέπει να πάτε αμέσως στο γιατρό.
Πως μπορείτε να προστατεύσετε το σκύλο σας από θερμοπληξία?
Πολύ απλά: δεν τον αφήνετε εκτεθειμένο στον ήλιο, σε κλειστό αυτοκίνητο, σε κλειστή εγκατάσταση.
Ούτε για ένα λεπτό στο αυτοκίνητο, ακόμη και με τον κλιματισμό ανοικτό. Σε μια ζεστή ημέρα οι θερμοκρασίες μέσα στο αυτοκίνητο ανεβαίνουν γρήγορα. Κατά τη διάρκεια ημέρας με εξωτερική θερμοκρασία 28 ΟC, η θερμοκρασία σε αυτοκίνητο με ελαφρώς ανοικτά τζάμια μπορεί σε 10λεπτά να φτάσει τους 39 ΟC. Μέσα σε μισή ώρα, η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει τους 49ΟC.
Αν εντοπίσετε εγκλωβισμένα σκυλάκια μέσα σε αυτοκίνητα ή άλλες εγκαταστάσεις προσπαθήστε να τα βοηθήσετε!
Επιπλέον:
Παρακολουθούμε την υγρασία μέσα στο χώρο που ζει ο σκύλος. Ο Dr Barry Kellogg, VMD της Humane Society Veterinary Medical Association τονίζει πόσο σημαντικό είναι να ελέγχουμε και την υγρασία: «τα ζώα λαχανιάζουν για να εξατμίσουν υγρασία από τους πνεύμονές τους και έτσι αποβάλλουν τη ζέστη από το σώμα τους. Αν η υγρασία περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή τότε δεν μπορούν να δροσιστούν και η θερμοκρασία τους θα ανέβει επικίνδυνα».
Λιγότερη άσκηση & δραστηριότητα. Τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες βγάζουμε τα σκυλάκια μας βόλτα πολύ νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Και η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και δε δυσκολεύεται η αναπνοή, και η άσφαλτος & πεζοδρόμια έχουν ανεκτή θερμοκρασία που δεν καίει τα πατούσια. Προτιμήστε να περπατήσετε σε σημεία με γρασίδι ή σε σκιά και να έχετε μαζί ένα μπουκαλάκι νερό.
Tip: σκυλάκια με λευκό ή ανοιχτό ξανθό τρίχωμα ή σκυλάκια με ανοιχτοχρωμο τρίχωμα στα αυτάκια κινδυνεύουν περισσότερο από έγκαυμα ή ακόμη και καρκίνο του δέρματος λόγω υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.
Μην επαναπαύεστε στη δροσιά του ανεμιστήρα. Τα σκυλάκια αντιδρούν διαφορετικά στη ζέστη από τους ανθρώπους – ιδρώνουν από τις πατούσες. Οι ανεμιστήρες δεν τα δροσίζουν όσο δροσίζουν εμάς.
Παρέχετε επαρκή σκιά και νερό. Για τις ώρες που τα σκυλιά μας μένουν εκτός σπιτιού να φροντίζουμε να παρέχουμε χώρο με σκιά, να αερίζεται και να μπωλ με νερό – το μέγεθος του μπωλ πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος & τις ανάγκες του σκύλου μας. Σκυλόσπιτα εκτεθειμένα στον ήλιο δε θεωρούνται επαρκής χώρος προφύλαξης καθώς οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εσωτερικά είναι υψηλές και κανένα σκυλάκι δεν μπορεί να κάτσει και να αναπνεύσει εκεί μέσα.
Περισσότερες ευκαιρίες δροσιάς: βρεγμένες πετσέτες, ειδικά στρωματάκια που προσφέρουν δροσιά, ακόμη και ειδικά σαμαράκια. Βρεγμένα μπορούν να διατηρηθούν έως και 3 ημέρες. Βάζουμε και βγάζουμε ανάλογα με τις θερμοκρασίες και κατά πόσο το θέλει το σκυλάκι μας.
Διατηρήστε δροσερό το σπίτι. Πολύ δύσκολο αυτή την εποχή να ανάβουμε το A/C λόγω κόστους ρεύματος, αλλά αν μπορούμε, όσο μπορούμε, καλό είναι. Διαφορετικά αφήνουμε – πάλι όσο μπορούμε – πόρτες & μπαλκονόπορτες ανοιχτές για αερισμό. Σε κάθε περίπτωση: δεν αφήνουμε το σκυλάκι μας κλεισμένο σε χώρο που θα αναπτυχθούν υψηλές θερμοκρασίες!
Θέλουμε να φύγουμε ΣΚ/3ήμερο/διακοπές. Καλύτερα να βάλουμε στον προϋπολογισμό των διακοπών μας και το κόστος ενός σκυλο-ξενοδοχείου.
Έτσι κι αλλιώς, ο σκύλος δεν μπορεί να μένει μέσα στο σπίτι συνέχεια, χρειάζεται τη βόλτα του για να πάρει τον αέρα του και να κάνει τις ανάγκες του.
Ακόμη και αν έχουμε κάποιον να «χώσουμε» δεν είναι και πολύ καλή ιδέα: κανείς δεν μπορεί να μας διασφαλίσει πως ότι και αν γίνει ο σκύλος μας θα έχει μπόλικο νερό, θα βγει τη βόλτα του, θα πάρει τον αέρα του.
Στο σκυλοξενοδοχείο το σκυλί μας θα είναι υπό εποπτεία, θα έχει νερό & φαγητό και τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.
Εμείς πάμε τις mini-medium-large-xlarge διακοπές μας με ηρεμία & χωρίς άγχος.
Πάμε παραλία. Μην ξεχάσουμε το μπωλ νερού, μια πετσέτα για να βρέξουμε και να κάτσει επάνω και την καλύτερη θέση κάτω από την ομπρέλα μας.
SOS Tip: μη βρέχετε το σκύλο με νερό κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας. Το νερό εγκλωβίζεται μέσα στο τρίχωμα και η θερμοκρασία ανεβαίνει περισσότερο.
Χρήσιμο Tip 1: αν έχετε κήπο, ποτίστε τα δέντρα/λουλούδια. Ο σκύλος θα πάει να κάτσει στο βρεγμένο χώμα για να δροσιστεί.
Χρήσιμο Tip 2: ρίξτε νερό στην αυλή/μπαλκόνι. Ο σκύλος θα πάει να καθίσει στο βρεγμένο σημείο για να δροσιστεί.
Χρήσιμο Tip 3: οι σκύλοι προτιμούν να κάτσουν σε βρεγμένη επιφάνεια καθώς δροσίζονται από την κοιλίτσα τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ: με μέτρο όμως για να μην κρυώσουν τα κοιλάκια.
Η ζέστη, οι συνθήκες καύσωνα, η κουφόβραση είναι καταστάσεις που μας επηρεάζουν πάρα πολύ. Ας σκεφτούμε με πόσο μεγαλύτερη ένταση το βιώνουν τα ζώα που είναι καλυμμένα με τρίχωμα.
Μην αφήνετε τα ζώα σας εκτεθειμένα στον ήλιο
Μην αφήνετε τα ζώα σας κλεισμένα σε αυτοκίνητα
Μην αφήνετε τα ζώα σας κλεισμένα στο σπίτι
Αφήνετε πάντα γεμάτα μπωλ νερού
Βάλτε ένα μπωλ νερού για τα αδέσποτα της γειτονιάς σας.
Μην περπατάτε τα σκυλιά σας σε καυτές επιφάνειες. Αν θέλετε να καταλάβετε πως το νιώθουν, περπατήστε και εσείς χωρίς παπούτσια. Απλά καίει.
Καλό και ασφαλές καλοκαίρι για όλους μας!