Παιδί Προτεινόμενο

Πως να βοηθήσεις ένα παιδί που φοβάται το σκοτάδι

Ένα μικρό παιδί το να φοβάται το σκοτάδι είναι κάτι σύνηθες που αξίζει όμως να το βοηθήσετε σαν γονείς ώστε να αντιμετωπιστεί.

Βοηθώντας ένα παιδί να ξεπεράσει αυτόν τον φόβο, θα του δώσετε αυτοπεποίθηση για οτιδήποτε άλλο στη ζωή του θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Μερικά παιδιά αναπτύσσουν φόβο για το σκοτάδι χωρίς να έχουν κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Κάποια άλλα παιδιά πάλι μπορεί να φοβούνται το σκοτάδι, εξ αιτίας μιας τρομακτικής ιστορίας που άκουσαν, μιας τρομακτικής ταινίας που είδαν ή ακόμα και από μια ανησυχία που ενδεχομένως έχουν.

Ανεξάρτητα όμως από το πώς υιοθετήθηκε η φοβία αυτή, υπάρχουν μερικά βήματα τα οποία μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν το παιδί τους σε αυτόν τον τομέα.

Ακούστε το παιδί σας

Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να ακούσετε το παιδί σας. Προσπαθήστε να μην είστε περιφρονητικοί, ακόμα και όταν προσπαθείτε να είστε χρήσιμοι.

Απλώς λέγοντας, “Δεν υπάρχει τίποτα εκεί, μην ανησυχείς και επιστρέψτε στο κρεβάτι” μπορεί να κάνει το παιδί σας να αισθάνεται σαν να μην καταλαβαίνετε ή να αισθάνεστε ενσυναίσθηση γι ‘αυτό. Είναι πιο χρήσιμο να ζητήσετε από το παιδί σας να σας πει τι φοβάται.

Αφήστε το να γνωρίζει και να νιώθει ότι το καταλαβαίνετε και ότι μπορεί να είναι τρομακτικό το σκοτάδι. Αφήστε το παιδί σας να μιλήσει για την εμπειρία του αυτή και δείξτε του ό, τι το ακούτε με προσοχή.

Για παράδειγμα, ακούγοντας το ήρεμα και μετά λέγοντας του μερικές κουβέντες όπως, «Φαίνεται ότι φοβάσαι όταν δεν μπορείς να δεις τίποτα γιατί σκέφτεσαι ότι κάτι τρομακτικό θα είναι στη γωνία του δωματίου σου. Μπορώ να φανταστώ ότι δεν αισθάνεσαι πολύ καλά».

Η ακρόαση και η ενσυναίσθηση καταδεικνύει ότι παίρνετε στα σοβαρά τους φόβους του παιδιού σας και το φροντίζετε όταν είναι αναστατωμένο.

Μην προσπαθήσετε να εξηγήσετε τους φόβους του παιδιού σας απλώς κοιτάζοντας κάτω από το κρεβάτι, στην ντουλάπα κ.λπ. Αυτό τονίζει το φοβισμένο αντικείμενο και όχι τον ίδιο τον φόβο. Δεν είναι πολύ παραγωγικό και μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Με τη φροντίδα και τη συμπόνια, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει αυτόν τον φόβο. Το πρώτο βήμα είναι να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τον φόβο.

Η αποφυγή – για παράδειγμα, απλώς επιτρέποντας στο παιδί σας να κοιμάται με φως ή τηλεόραση ή να κοιμάστε μαζί του στο δωμάτιο – μπορεί να κάνει τον φόβο χειρότερο και σίγουρα δεν θα τον βοηθήσει να φύγει. Αυτό διδάσκει επίσης στα παιδιά ότι η αποφυγή είναι ένας πολύτιμος τρόπος αντιμετώπισης ενός φόβου, κάτι που δεν ισχύει.

Διαβάστε μια ιστορία

Ένας άλλος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε, είναι να ξεκινήσετε να διαβάσετε μια ιστορία ή να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που δείχνουν τρόπους για να μην φοβάται το σκοτάδι.

Αυτό δίνει την αφετηρία για να μιλήσουμε στα παιδιά για το πώς τα πράγματα που νομίζουν ότι είναι τρομακτικά μπορεί να μην είναι και τόσο τρομακτικά όσο φαντάζονται.

Λύστε το πρόβλημα

Το επόμενο βήμα είναι μια ευκαιρία για να διδάξετε στο παιδί σας πως μπορεί να λύνει προβλήματα που αντιμετωπίζει και τρόπους για να αντιμετωπίζει τους φόβους του. Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε είναι να ρωτήσετε το παιδί σας τι μπορεί να το βοηθήσει να νιώθει λιγότερο φοβισμένο στο σκοτάδι.

Ένα μικρό (όχι πολύ φωτεινό) νυχτερινό φως, ένα αντικείμενο που τους ενδυναμώνει (για παράδειγμα, μερικά παιδιά έχουν ένα μαγικό ραβδί), είναι όλα πιθανά παραδείγματα. Μπορεί να εκπλαγείτε με τις δημιουργικές απαντήσεις του παιδιού σας! Επαινέστε το για την εμφάνιση καλών ιδεών.

Μπορείτε να υπενθυμίσετε στο παιδί σας ότι έχει μια θαυμάσια δημιουργική φαντασία που το βοηθά να παίζει, να σχεδιάζει και να λέει ιστορίες. Μπορείτε να του πείτε ότι πρέπει να είναι χαρούμενο και περήφανο που έχει μια τέτοια φαντασία, παρόλο που μερικές φορές το μυαλό του παίζει παιχνίδια και το κάνει και φοβάται.

Βοηθήστε το να μάθει να γελάει με τις ιδέες του μυαλού του και να αρχίζει να λέει στον εαυτό του τι ενδιαφέρουσα ιδέα θα ήταν εάν θα υπήρχε ένα τέρας κάτω από το κρεβάτι. Μπορεί να πει στον εαυτό του ότι, παρόλο που δεν είναι αλήθεια, το μυαλό του έχει κάνει μια καλή δουλειά σκεπτόμενος μια τέτοια ιστορία.

Επαινείστε το παιδί σας

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι να επαινείστε το παιδί σας για την προσπάθεια που θα έχει κάνει σε όλα αυτά. Πείτε του ότι είστε περήφανοι για αυτόν που αντιμετωπίζει τους φόβους του.

Επίσης, μην ξεχάσετε να επαινείστε και τον εαυτό σας που διδάσκει το παιδί σας να μην αισθάνεται άσχημα όταν φοβάται κάτι, αλλά να έχει την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να μάθει περισσότερα για αυτό, να αμφισβητήσει τις δικές του υποθέσεις και να βρει λύσεις στο πρόβλημα.

Εάν το παιδί σας μπορεί να το κάνει αυτό, θα είναι καλά εξοπλισμένο για να χειρίζεται πολλά πράγματα στη ζωή του!

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

πηγη

Επιτρέπεται η βάπτιση στην θάλασσα;

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο