Η έναρξη στερεών τροφών συνήθως ξεκινά όταν το μωρό είναι έξι μηνών. Πολλοί γονείς όμως φαίνεται να βιάζονται για αυτό τους το βήμα. Τι λένε οι ερευνητές;
Επιστημονικά ευρήματα
Αλλά δε χρειάζεται να βιάζεστε, προειδοποιούν ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (Centers for Disease Control) : Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το CDC, το 54% των γονιών εισάγουν κάποιο είδος στερεάς τροφής στα βρέφη τους πριν από την ηλικία των έξι μηνών.
«Η πολύ πρώιμη εισαγωγή των βρεφών σε συμπληρωματικές τροφές μπορεί να τα κάνει να χάσουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από το μητρικό γάλα», υπογραμμίζει η δρ Chloe M. Barrera, επικεφαλής της έρευνας.
Για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, οι ερευνήτριες και οι ερευνητές του CDC πήραν δείγμα από 1.482 παιδιά. Διαπίστωσαν ότι το 16,3% των γονιών ξεκινά να δίνει στερεές τροφές στα μωρά όπως ρυζάλευρο, πριν τα βρέφη γίνουν 4 μηνών. Ένα ποσοστό 38,3% ξεκινά με την εισαγωγή των στερεών τροφών όταν το μωρό είναι 4 ή 5 μηνών. Μόνο το 1/3 ξεκινά στους έξι μήνες, όπως συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), ενώ το 12,9% καθυστερεί μέχρι τα μωρά να γίνουν 7 μηνών ή μεγαλύτερα, γεγονός που ενέχει τους δικούς του κινδύνους.
«Η πολύ καθυστερημένη εισαγωγή τους στις συμπληρωματικές τροφές έχει συσχετιστεί με ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, αλλεργίες και φτωχότερη διατροφή αργότερα στη ζωή», εξηγεί η δρ Barrera. Η AAP συνιστά επίσημα αποκλειστικό θηλασμό μέχρι τα μωρά να γίνουν 6 μηνών. Μεταξύ έξι μηνών και ενός έτους, οι στερεές τροφές θα πρέπει να θεωρούνται συμπλήρωμα -όχι υποκατάστατο- του μητρικού γάλακτος. Τέλος, η AAP σημειώνει ότι οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται πάντα την/τον παιδίατρό τους για περαιτέρω συμβουλές .
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Tακτική του «ουράνιου τόξου»
Το φαγητό πρέπει να είναι μια διασκεδαστική διαδικασία, γι’ αυτό ενθαρρύνετε το μωρό σας να απολαύσει διαφορετικές υφές και γεύσεις!
Ακολουθεί ένα μίνι πρόγραμμα για το πώς μπορεί να μοιάζει μια εβδομάδα όταν προσπαθείτε να εισάγετε μία νέα τροφή κάθε μέρα, αναμειγνύοντας υφές, γεύσεις και ομάδες τροφίμων:
Εβδομάδα πρώτη
Μπρόκολο
Βατόμουρα
Μαύρα φασόλια
Αβοκάντο
Μπανάνα
Κοτόπουλο
Δημητριακά βρώμης εμπλουτισμένα με σίδηρο
Εβδομάδα δεύτερη
Μπιζέλια
Γλυκοπατάτες
Αχλάδι
Φακές
Φράουλες
Μοσχάρι
Kale
Εβδομάδα τρίτη
Κουνουπίδι
Κολοκυθάκια
Γλυκοπατάτα
Μήλο
Ροδάκινο
Γαλοπούλα
Κινόα
Σπόροι Chia
Αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, κάντε μια λίστα με τις διάφορες ομάδες τροφίμων και κατηγοριοποιήστε τις. Στοχεύστε στην εισαγωγή δύο έως τριών νέων τροφίμων κάθε εβδομάδα, εναλλάσσοντάς τες σε εβδομαδιαία βάση.