Το σπαθίφυλλο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου. Το εντυπωσιακό άσπρο χρώμα του, δημιουργεί μία πολύ ελκυστική αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του που το κάνει να ξεχωρίζει.
Το άσπρο “λουλούδι” του σπαθίφυλλου, στην πραγματικότητα είναι ένα τροποποιημένο φύλλο λευκού χρώματος που ονομάζεται σπάθη, η οποία αγκαλιάζει το κανονικό άνθος του σπαθίφυλλου. Κατά παρόμοιο τρόπο σχηματίζονται τα άνθη και στο ανθούριο, γι’ αυτό μπορεί να ακούσουμε ως “κόκκινο σπαθίφυλλο”.
Πρόκειται, ωστόσο, για διαφορετικά φυτά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Το σπαθίφυλλο ανήκει στα φυτά που μεγαλώνουν σε νερό και μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε βάζο, χωρίς χώμα, για να διακοσμήσουμε το σαλόνι και το γραφείο μας.
Μάθε τα 9 μυστικά για την φροντίδα του.
1. Tι θέση επιλέγουμε για το σπαθίφυλλο μέσα στο σπίτι;
Το σπαθίφυλλο μπορεί να επιβιώσει σε δωμάτιο με σχετικά χαμηλό φωτισμό, καθώς ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου που δε χρειάζονται πολύ φως, ωστόσο σε αυτές τις συνθήκες δεν εμφανίζει λουλούδια. Αναπτύσσεται πολύ καλύτερα σε φωτεινούς χώρους, όπου υπάρχει επαρκής φωτισμός.
Για να το διατηρήσουμε ζωηρό και με πλούσια ανθοφορία, τοποθετούμε, το σπαθίφυλλο σε φωτεινή θέση και σε σημείο που δεν έρχεται σε επαφή με τις απευθείας ακτίνες του ήλιου για να αποφύγουμε καψίματα στα φύλλα του. Το σπαθίφυλλο θέλει θερμοκρασίες 20-25°C για να διατηρήσει πράσινο φύλλωμα και ζωηρή βλάστηση.
Είναι ευαίσθητο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και ειδικά σε έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασιών, χάνει το έντονο χρώμα του φυλλώματος. Και φυσικά κρατάμε το σπαθίφυλλο μακριά από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι.
2. Πώς φυτεύουμε το σπαθίφυλλο σε γλάστρα;
Το σπαθίφυλλο αναπτύσσεται με αργό ρυθμό και δε χρειάζεται να το έχουμε σε μεγάλη γλάστρα. Επιλέγουμε γλάστρες πλαστικές ή πήλινες, διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 15 εκατοστών, συνήθως 1-2 νούμερα μεγαλύτερες από τη γλάστρα φυτωρίου που το αγοράσαμε.
Κατά τη μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, προσθέτουμε ελαφρύ φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου και βάζουμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.
Επειδή το σπαθίφυλλο πωλείται σε μικρά γλαστράκια, όπου συνήθως έχει αναπτύξει πυκνό ριζικό σύστημα, κατά την μεταφύτευση, σπάμε ελαφρά τις ρίζες του περιφερειακά για να μπορεί να απορροφήσει άμεσα θρεπτικά συστατικά και νερό.
3. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα το σπαθίφυλλο;
Το σπαθίφυλλο έχει μέτριες ανάγκες σε νερό και συνήθως το ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα. Αν μείνει αρκετές μέρες απότιστο, το σπαθίφυλλο μας “δείχνει” ότι θέλει πότισμα, καθώς τα φύλλα του αρχίζουν να γέρνουν προς τα κάτω και να εμφανίζουν μία ατονία.
Αφού το ποτίσουμε, επανέρχεται γρήγορα και αποκτάει ξανά ζωντάνια. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, σε συνθήκες καύσωνα, ποτίζουμε συχνότερα, μόλις στεγνώνει το χώμα. Καλό είναι να ψεκάζουμε το φύλλωμα του σπαθίφυλλου με νερό, χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστηράκι για να αυξήσουμε την υγρασία.
Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουμε τη δημιουργία ξηράνσεων στα φύλλα. Πάντως, το υπερβολικό πότισμα κάνει τα φύλλα του σπαθίφυλλου να κιτρινίζουν ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει σαπίσματα στη ρίζα του φυτού.
4. Kάθε πότε βάζουμε λίπασμα στο σπαθίφυλλο;
Το σπαθίφυλλο δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και λίπανση. Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο για να εξασφαλίσουμε ζωντάνια στα φύλλα του και να έχουμε πλούσια ανθοφορία. Αποφεύγουμε το κοκκώδες μπλε λίπασμα ή το υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο σπαθίφυλλο λόγω υπερβολικής λίπανσης.
5. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται το σπαθίφυλλο;
Μόλις ολοκληρώνεται η ανθοφορία του σπαθίφυλλου, αφαιρούμε το μαραμένο λουλούδι, κόβοντας το χαμηλά στο σημείο που αναπτύσσεται ο μίσχος ανάμεσα από τα φύλλα. Αφαιρώντας τα ξεραμένα και ώριμα άνθη, ενθαρρύνουμε το φυτό να δώσει νέα ανθοφορία. Καθώς το φυτό αναπτύσσεται, αφαιρούμε τα κιτρινισμένα φύλλα ή μαυρισμένα φύλλα που μπορεί να εμφανιστούν. Είναι φυσιολογικό λόγω ηλικίας ορισμένα παλαιότερα φύλλα να αφαιρούνται και να αναπτύσσονται νέα.
6. Πώς προστατεύουμε το σπαθίφυλλο από έντομα και ασθένειες;
Το σπαθίφυλλο δεν προσβάλλεται συχνά από έντομα και ασθένειες και τις περισσότερες φορές αρκεί να καθαρίζουμε συχνά το φύλλωμα του με βρεγμένο σφουγγάρι για να απομακρύνουμε σκόνη και έντομα που πιθανότατα έχουν εγκατασταθεί.
Για περισσότερη προστασία από τα έντομα της βαμβακάδας, της μελίγκρας και του θρίπα, ψεκάζουμε το φύλλωμα του σπαθίφυλλου με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουτάλια της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Σε πιο έντονη προσβολή, ψεκάζουμε το σπαθίφυλλο με βιολογικά σκευάσματα φυσικής πυρεθρίνης ή άλατων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του σπαθίφυλλου;
Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά σπαθίφυλλου με σπόρο, αν και θα καθυστερήσει αρκετά η ανθοφορία του. Ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος για τον πολλαπλασιασμό του σπαθίφυλλου είναι με διαίρεση της ρίζας του φυτού μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου.
Συγκεκριμένα, κάθε 2-3 χρόνια που το ριζικό σύστημα του σπαθίφυλλου είναι αρκετά πυκνό στη γλάστρα μπορούμε να το διαχωρίσουμε με ένα μαχαίρι, διατηρώντας το φύλλωμα σε κάθε μέρος του ριζώματος. Στη συνέχεια, κάνουμε μεταφύτευση τα δύο νέα φυτά σε δύο νέες γλάστρες και απολαμβάνουμε τα καινούρια μας σπαθίφυλλα.
8. Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που εμφανίζει το σπαθίφυλλο
Το σπαθίφυλλο είναι ένα ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται σχετικά εύκολα σε εσωτερικούς χώρους και δεν παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Παρακάτω, αναφέρουμε αναλυτικά τις κατάλληλες συμβουλές φροντίδας για αντιμετωπίσουμε τα συχνότερα προβλήματα του σπαθίφυλλου.
– Γιατί μαυρίζουν στις άκρες τα φύλλα του σπαθίφυλλου;
Οι καφέ άκρες των φύλλων του σπαθίφυλλου δημιουργούνται σε συνθήκες ξηρού περιβάλλοντος ή αν έχουμε βάλει υπερβολική ποσότητα λιπάσματος. Μαυρίσματα στα φύλλα του σπαθίφυλλου με τη μορφή κηλίδων παρατηρούνται όταν τα χτυπά απευθείας το ηλιακό φως.
– Γιατί εμφανίζει κίτρινα φύλλα το σπαθίφυλλο;
Τα φύλλα του σπαθίφυλλου μπορεί να κιτρινίσουν την περίοδο του χειμώνα όταν βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Ένας ακόμα λόγος που εμφανίζονται κίτρινα φύλλα μπορεί να είναι το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση της γλάστρας που το έχουμε φυτέψει. Είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται ορισμένα κίτρινα φύλλα στο κάτω μέρος του φυτού, καθώς μεγαλώνει.
– Γιατί δεν ανθίζει το σπαθίφυλλο;
Το σπαθίφυλλο δυσκολεύεται να ανθίσει όταν βρίσκεται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας λόγω υπερβολικού ποτίσματος.
Επίσης, η προσθήκη υψηλής ποσότητας λιπάσματος αζώτου θα προκαλέσει εμπόδια στον σχηματισμό λουλουδιών του σπαθίφυλλου.
– Πήρα ένα καινούργιο σπαθίφυλλο και λίγο καιρό μετά ορισμένα φύλλα κιτρινίζουν και έχουν καφέ κηλίδες.
Είναι φυσιολογικό; Τα φυτά χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον. Εφόσον φροντίζουμε σωστά το σπαθίφυλλο μας, δεν πρέπει να μας ανησυχεί το κιτρίνισμα ορισμένων παλαιότερων φύλλων που εμφανίζονται κατά το πρώτο διάστημα προσαρμογής του φυτού.
9. Kι ένα τελευταίο μυστικό για το σπαθίφυλλο
Καλό είναι να κρατάμε τις γάτες και τους σκύλους μακριά από το σπαθίφυλλο για να μην μασήσουν και καταπιούν τα φύλλα του, καθώς ανήκει στα φυτά που είναι τοξικά για γάτες και σκύλους. Για να το πετύχουμε, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φύλλα του με διάλυμα πιπεριού καγιέν ή αιθέριου έλαιου πορτοκαλιού.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ