Η κρυπτική ή αλλιώς κρυφή εγκυμοσύνη είναι η εγκυμοσύνη η οποία δεν γίνεται αντιληπτή από την μελλοντική μητέρα παρά μόνο μετά την 20η εβδομάδα κύησης ή μέχρι και την ημέρα του τοκετού.
Το φαινόμενο αυτό, παρόλο που ακούγεται παράξενο είναι πιο συχνό από ότι πιστεύουμε. Τα κλασσικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως η ναυτία, η έλλειψη εμμήνου ρύσης, το «φούσκωμα» της κοιλιάς, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ανύπαρκτα ή εμφανίζονται σε βαθμό που δεν επηρεάζουν τη καθημερινότητα της γυναίκας και οπότε δεν φέρνουν ανησυχία. Πολλές φορές η εγκυμοσύνη δε γίνεται αντιληπτή ούτε απο συγγενείς και φίλους, αλλά ούτε από επαγγελματίες υγείας.
Οι περιπτώσεις που μια εγκυμοσύνη γίνεται αντιληπτή καθυστερημένα χαρακτηρίζονται ψυχωτικές και μη- ψυχωτικές
Οι ψυχωτικές κρυπτικές εγκυμοσύνες σχετίζονται με τη ψυχική υγεία της μητέρας, όπου κάποια βαριά ψυχική ασθένεια επηρεάζει τα συναισθήματα της μελλοντικής μητέρας και εν ολίγοις την οδηγεί σε άρνηση της εγκυμοσύνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται αισθητή η έλλειψη συναισθημάτων απέναντι στο νεογνό απο τη μητέρα και η αδυναμία δημιουργίας υγιούς δεσμού με αυτό.
Οι μη-ψυχωτικές κρυπτικές εγκυμοσύνες εμφανίζονται σε υγιείς, κατα τ’άλλα, γυναίκες, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν σχετικά γρήγορα και φυσιολογικά στις νέες συνθήκες που βιώνουν. Συνήθως οι γυναίκες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία είναι είτε γυναίκες με ηψυλό Δείκτη Μάζας Σώματος είτε με ακανόνιστη περίοδο είτε με στομαχικά προβήματα είτε γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να φέρει κινδύνους στο νεογνό και στην έκβαση της εγκυμοσύνης. Χωρίς να γνωρίζει πως είναι έγκυος, μια γυναίκα μπορεί να κάνει χρήση αλκοόλ, καπνικών, ναρκωτικών, ακατάλληλων φαρμάκων ή και να ακολουθεί διατροφή κακή για το έμβρυο, θέτοντάς το σε κίνδυνο.
Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των νεογνών που προκύπτουν από μια κρυπτική εγκυμοσύνη γεννούνται με βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού, ωστόσο στη συνέχεια αναπτύσσονται κανονικά.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ