Όταν μιλάμε άθελά μας με άσχημο τρόπο στα παιδιά, ακόμα κι αν απογοητευόμαστε μετά, όσα τα ίδια ακούν και δέχονται, μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την ψυχική τους υγεία.
Υπάρχουν πολλές λέξεις και φράσεις που αυτόματα συνεπάγονται λεκτική βία και τα λόγια αυτά εντυπώνονται στο μυαλό των μικρών παιδιών.
Μια σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από το Words Matter, μια φιλανθρωπική οργάνωση που είναι αφιερωμένη στον τερματισμό της λεκτικής κακοποίησης, επιβεβαίωσε αυτά τα δεδομένα.
Στα αιχμηρά- άσχημα λόγια συγκαταλέγονται το «ανόητα» και το «Ντρέπομαι για σένα», ενώ ενθαρρυντικές φράσεις μπορεί να είναι το «Είμαι περήφανος για σένα» και «Πιστεύω σε σένα».
Τα λόγια που πληγώνουν σχεδόν καθημερινά
Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από χίλια παιδιά ηλικίας 11 έως 17 ετών, τα οποία βρίσκονταν σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ερωτήσεις επικεντρώνονταν στο αν κάποιος άλλος που γνωρίζουν έχει υποστεί λεκτική κακοποίηση από ενήλικες. Αυτό που περιέγραψαν τα παιδιά ήταν αγενείς λέξεις που προορίζονταν να τα κατηγορήσουν ή να τα υποτιμήσουν.
Δυστυχώς, τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι το 41% των παιδιών βιώνουν λεκτική βία. Το 51% αυτών άκουγε προσβολές, ενώ τους απευθύνονταν με απαξιωτικά λόγια σε εβδομαδιαία βάση και το 10% περιέγραψε αυτήν την κατάσταση ως καθημερινότητα. Τα δύο τρίτα των παιδιών δήλωσαν ότι αυτό τα έκανε να αισθάνονται θλίψη και επηρέαζε αρνητικά την αυτοπεποίθησή τους. Από την άλλη, όταν τα λόγια ήταν ενθαρρυντικά και θετικά, χτιζόταν αυτόματα και η αυτοπεποίθηση των παιδιών.
Είναι σημαντικό να προσέχουμε
Ωστόσο, όταν οι ερευνητές μίλησαν και σε γονείς που χρησιμοποιούσαν άσχημα λόγια, οι ίδιοι ομολόγησαν πως δεν ένιωθαν καθόλου καλά γι’ αυτό. Αντιθέτως, γέμιζαν με ενοχές, θλίψη, ενώ δήλωναν μετανιωμένοι. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα παιδιά που ερωτήθηκαν πίστευαν πως όσα τους έλεγαν οι γονείς τους είχαν σκοπό να πληγώσουν τα συναισθήματά τους. Έχει ενδιαφέρον, ότι ακόμα και ενήλικες που είχαν δεχτεί το ίδιο είδος λεκτικής κακοποίησης εξακολουθούν να θυμούνται τις λέξεις και τις φράσεις που σημάδεψαν τότε την παιδική ψυχή τους.
Ακόμα κι αν αισθανόμαστε άσχημα μετά, τα δεδομένα στην ψυχική υγεία των παιδιών δεν αλλάζουν. Είναι απαραίτητο, ως γονείς, να φροντίζουμε να απευθυνόμαστε στα παιδιά μας ήρεμα και θετικά. Η αυτογνωσία είναι το κλειδί και το εργαλείο.
Ξεκινήστε από το να επεξεργαστείτε τα δικά σας συναισθήματα πριν μιλήσετε άσχημα. Μπορείτε ακόμα και χρόνο να ζητήσετε από το παιδί σας για να είστε πιο ήρεμοι και να επεξεργαστείτε τα δεδομένα μιας κατάστασης πριν μιλήσετε. Μην παρασύρεστε από τον θυμό και την αγανάκτηση. Επιλέξτε τον δρόμο της κατανόησης και τις υποστήριξης, όσο δύσκολος κι αν είναι ορισμένες στιγμές.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Για να μεγαλώσετε ένα παιδί με ενσυναίσθηση κάντε αυτές τις πράξεις καλοσύνης