Έντονη ανησυχία σχετικά με την βια των ανηλίκων κατακλύζει τις τελευταίες ημέρες και την χώρα μας. Διάφορα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ. Πώς γεννιέται η βία μεταξύ ανηλίκων; Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν; Αυτά κι άλλα πολλά ερωτήματα βρίσκονται στην επικαιρότητα με αφορμή τα αυξανόμενα περιστατικά ακραίων συμπεριφορών στα παιδιά
Safe Youth Button
Ένα από τα μέτρα που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση είναι το Safe Youth Button. Η εφαρμογή απευθύνεται σε τρεις ηλικιακές ομάδες. Η πρώτη ομάδα είναι παιδιά 12-15 ετών, η άλλη έφηβοι 15-18 ετών και η τρίτη άτομα άνω των 18 ετών. Την εφαρμογή μπορούν να την εγκαταστήσουν, εκτός από τα παιδιά, γονείς, προπονητές, δάσκαλοι και γενικότερα όσοι ασχολούνται με δραστηριότητες σχετικά με ανήλικους, όταν βρίσκονται σε κίνδυνο. Στόχος είναι να είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος της εβδομάδας για την πρώτη ομάδα.
Αυστηροποίηση της ποινικής αντιμετώπισης των γονέων
Παράλληλα, προωθείται η αυστηροποίηση της ποινικής αντιμετώπισης των γονέων που βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Αδίκημα που περιλαμβάνεται και σήμερα στις διατάξεις του ποινικού κώδικα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος. Με τις προωθούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις το αδίκημα στο μέλλον θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής θα είναι από 1 έως 5 έτη.
Προβλέπεται επίσης χρηματική ποινή για τους γονείς που παραμελούν την εποπτεία των ανήλικων παιδιών τους, που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, η οποία θα ξεκινά από 5.000 ευρώ.
Μεγάλη έμφαση δίνεται και στο ζήτημα οπλοκατοχής. Οποιοδήποτε μαχαίρι, σουγιάς, ανεξάρτητα από το μήκος της λάμας, καθώς και ρόπαλο, θα θεωρείται παράνομη οπλοκατοχή στα χέρια των ανηλίκων και θα προβλέπεται τιμωρία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή και μία σειρά από αναμορφωτικά μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί και θεσμοθετηθεί για τους ανήλικους, όπως είναι οι ρυθμίσεις για την απασχόλησή τους σε πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία στο πλαίσιο της «κοινωφελούς εργασίας».
Βία ανηλίκων: Αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά στην χώρα μας
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ, τα περισσότερα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων παρατηρούνται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Θεσσαλία. Στην Αττική, τα περισσότερα περιστατικά βίας καταγράφονται στα βόρεια προάστια (Μαρούσι, Κηφισιά, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι), στην Αθήνα (Κολωνός και Κυψέλη), αλλά και στα νότια προάστια (Υμηττός, Δάφνη, Ηλιούπολη, Άλιμος, Γλυφάδα).
Κατακόρυφη ήταν η αύξηση των περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας μέσα σε ένα μόλις χρόνο, καθώς το πρώτο 8μηνο του 2023 καταγράφηκαν 4.875 περιστατικά, ενώ το αντίστοιχο διάστημα φέτος 7.180 περιστατικά. Διπλασιάστηκαν και οι συλλήψεις ανηλίκων για πρόκληση σωματικών βλαβών, οι οποίες το πρώτο 8μηνο του 2023 έφτασαν τις 383, ενώ το πρώτο 8μηνο του 2024 άγγιξαν τις 666.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook: juniorsclub.gr —> ΕΔΩ