Tα μυτερά δόντια του σκύλου μπορούν να καταστρέψουν αρκετά πράγματα. Αλλά γιατί οι σκύλοι εκδηλώνουν τέτοιου είδους συμπεριφορά και μασουλάνε τα πάντα; Εδώ θα βρείτε πιθανές αιτίες και συμβουλές.
Σας παραθέτουμε τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους οι σκύλοι στρέφονται στο μασούλημα – ακόμα και στο φάγωμα – αντικειμένων. Φυσικά, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες.
1. Νεαροί σκύλοι στο στάδιο της οδοντοφυΐας
Τα κουτάβια έχουν 28 δόντια για να μασούν. Από την 16η εβδομάδα τα νεογιλά δόντια του σκύλου πέφτουν, δίνοντας χώρο στην ενήλικη οδοντοστοιχία με 42 δόντια. Η αλλαγή των δοντιών διαρκεί περίπου τρεις μήνες. Ένα σημάδι για την αλλαγή των δοντιών είναι η έντονη ανάγκη μάσησης, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι σκύλοι αισθάνονται φαγούρα στα ούλα.
Ο σκύλος πονάει ή προσπαθεί να απαλλαγεί από τα χαλαρά δόντια. Σε πολλούς νεαρούς σκύλους αρέσει να μασουλάνε οτιδήποτε χωράει στο στόμα τους. Βοηθήστε το σκύλο σας με τα κατάλληλα μασητικά παιχνίδια. Ιδιαίτερα κατάλληλα είναι για παράδειγμα παιχνίδια της Kong με παγωμένη γέμιση γιαουρτιού.
Η δροσερή αίσθηση ανακουφίζει τα ούλα του σκύλου από τον καύσο και την φαγούρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να δώσετε στο νεαρό σκύλο σας παιχνίδια, που έχετε αποθηκεύσει στην κατάψυξη. Οι μασητικοί κρίκοι με δοντάκια ή ραβδώσεις κάνουν μαλάξεις στα ούλα.
2. Ο σκύλος μασουλάει αντικείμενα λόγω πλήξης
Δεν δίνεται η δέουσα προσοχή, όταν οι σκύλοι μασουλάνε αντικείμενα. Ο ενήλικος σκύλος σας μασουλάει τα πάντα; Σκεφτείτε αν κρατάτε αρκετά απασχολημένο τον τετράποδο φίλο σας. Εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο σε έναν περίπατο γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο.
Οι σκύλοι θα πρέπει να μπορούν να εκτονώνονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα – ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Εάν στον τετράποδο φίλο σας αρέσει το τρέξιμο, πρέπει να πηγαίνετε για τζόκινγκ ή ποδηλασία μαζί του. Εκτός από σωματική άσκηση, ο σκύλος χρειάζεται πνευματική εκτόνωση σε μορφή παιχνιδιών ή εργασιών. Αναθέστε στον τετράποδο φίλο σας μικρές εργασίες αναζήτησης ή εξασκήστε το μυαλό του με σύντομες ασκήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
3. Ο σκύλος μασουλάει αντικείμενα λόγω πλήξης
Δεν δίνεται η δέουσα προσοχή, όταν οι σκύλοι μασουλάνε αντικείμενα. Ο ενήλικος σκύλος σας μασουλάει τα πάντα; Σκεφτείτε αν κρατάτε αρκετά απασχολημένο τον τετράποδο φίλο σας. Εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο σε έναν περίπατο γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο.
Οι σκύλοι θα πρέπει να μπορούν να εκτονώνονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα – ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Εάν στον τετράποδο φίλο σας αρέσει το τρέξιμο, πρέπει να πηγαίνετε για τζόκινγκ ή ποδηλασία μαζί του. Εκτός από σωματική άσκηση, ο σκύλος χρειάζεται πνευματική εκτόνωση σε μορφή παιχνιδιών ή εργασιών.
Δώστε στον τετράποδο φίλο σας μικρές εργασίες αναζήτησης ή εξασκήστε το μυαλό του με σύντομες ασκήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
4. Ο σκύλος μασουλάει τα πάντα, επειδή έχει άγχος
Το μασούλημα έχει μια ηρεμιστική δράση και είναι καλό για τη μείωση του στρες. Οι σκύλοι μπορεί να προσφεύγουν στο μασούλημα είτε λόγω «απραγίας» είτε λόγω «υπερφόρτωσης». Διότι και στις δύο περιπτώσεις ο σκύλος έχει άγχος. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και όταν ο σκύλος αλλάζει ιδιοκτήτη ή σε ασυνήθιστες γι’ αυτόν καταστάσεις.
Για παράδειγμα, όταν επισκέπτεστε για πρώτη φορά με το σκύλο σας ένα θορυβώδες εστιατόριο και ο σκύλος μασάει το ξύλο κάτω από το τραπέζι. Προκειμένου ο σκύλος σας να κόψει αυτή τη συνήθεια, είναι σημαντικό να καταφεύγετε σε δύο εναλλακτικές λύσεις: επιτρέψτε στο σκύλο σας να μασάει με ελεγχόμενο τρόπο παιχνίδια ή αποξηραμένες λιχουδιές. Ταυτόχρονα, βεβαιωθείτε ότι χαλαρώνει με αυτό τον τρόπο.
5. Ο σκύλος μασουλάει τα πάντα, όταν είναι μόνος του
Φυσικά, ο σκύλος μπορεί να βαριέται όταν μένει μόνος του, με αποτέλεσμα να θέλει να γεμίσει το χρόνο του μασουλώντας διάφορα αντικείμενα. Αν όμως ο τετράποδος φίλος σας χώνει τα δόντια του στο τραπέζι στα πρώτα πέντε λεπτά μετά την έξοδό σας από το σπίτι, ο κύριος λόγος είναι ότι δεν μπορεί να μένει μόνος του.
Αυτό τον στρεσάρει. Εξοικειώστε σταδιακά το σκύλο σας στο να παραμένει μόνος του στο σπίτι. Πολλοί ιδιοκτήτες δίνουν στους τετράποδους φίλους τους μασητικά παιχνίδια, προτού φύγουν από το σπίτι. Καθώς με αυτό τον τρόπο, παραμένουν ήρεμοι, απασχολημένοι, ενώ τα έπιπλα γλιτώνουν από τα δόντια του.
Οι περισσότεροι παρασκευαστές συνιστούν ωστόσο να δίνετε μόνο υπό την επίβλεψή σας μασητικά στο σκύλο. Διότι ο σκύλος μπορεί να προσπαθήσει να καταπιεί πολύ μεγάλα κομμάτια. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων αναπτύσσουν σταδιακά μια καλή αίσθηση σχετικά με το τι επιτρέπεται να μασάει με ασφάλεια ο τετράποδος φίλος τους.
6. Ο σκύλος ακολουθεί το ένστικτό του
Φυσικά, μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τη συμπεριφορά του σκύλου μέσα από τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Ωστόσο, ισχύει ότι μερικοί σκύλοι μασουλάνε τα πάντα, επειδή από τη φύση τους έχουν αυτό το ένστικτο. Αυτό μπορεί να ενισχυθεί λόγω στρες ή πλήξης και να γίνει μια συνήθεια.
Για ένα σκύλο, στον οποίο αρέσει ενστικτωδώς να μασουλάει τα πάντα, είναι σημαντικό να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην εκτόνωση και στις δυνατότητες μάσησης. Να κόψετε πλήρως αυτή τη συνήθεια από το σκύλο, θα ήταν ανώφελο και ανεπιτυχές.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ