Γάτα

Γιατί μια γάτα δεν θέλει τα γατάκια της

Από την φύση τους, οι γάτες είναι συνήθως πολύ καλές μητέρες. Υπερισχύει το αιλουροειδές ένστικτό τους και ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν μόλις γεννηθεί το γατάκι τους.

Δεν είναι όμως, λίγες οι φορές που έχει παρατηρηθεί ότι η μαμά γάτα δεν θέλει τα γατάκια της. Αυτό μπορεί να γίνει είτε απορρίπτοντας ένα γατάκι ή απορρίπτοντάς τα όλα.

Τι μπορεί να συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση; Είναι ανησυχητικό και σε τι βαθμό; Το σημερινό άρθρο έρχεται για να σας απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα.

1. Λόγω του νεαρού της ηλικίας της

Κάποιες φορές μπορεί η θηλυκιά γάτα να ωριμάσει γρηγορότερα σωματικά προτού αναπτύξει μητρικά ένστικτα. Έτσι, δεν μπορεί να είναι έτοιμη για να φροντίσει τα γατάκια της. Μπορεί να τους επιτεθεί με αποτέλεσμα να τα τραυματίσει σοβαρά.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να την υποστηρίξετε συναισθηματικά και να της δώσετε τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται. Επίσης, να προσπαθήσετε να φροντίσετε μόνοι σας τα γατάκια, ζητώντας την συμβουλή ενός κτηνιάτρου. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε πως μπορείτε να τα φροντίσετε έως ότου να είναι αρκετά μεγάλα και έτοιμα να επιβιώσουν χωρίς την ειδική φροντίδα σας.

2. Λόγω της Κατάστασης της Υγείας των Γατιών

Μερικές φορές, η γάτα δεν θέλει τα γατάκια της και στις περιπτώσεις που εκείνα έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Σε γενικές γραμμές, οι γάτες έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν αν τα γατάκια τους είναι υγιή ή όχι, λόγω του αναπτυγμένου αισθήματος επιβίωσης που διαθέτουν. Αυτό τους το ένστικτο, τις βοηθά να καταλάβουν αν το γατάκι γεννήθηκε με κάποια λοίμωξη ή όχι, βασιζόμενες κυρίως στην όσφρησή τους.

Αν η μαμά γάτα αντιληφθεί ότι το γατάκι της είναι άρρωστο με λίγες πιθανότητες επιβίωσης, μπορεί να αποφασίσει να σταματήσει να το θηλάζει γιατί το θεωρεί περιττό και άσκοπο.

3. Η ίδια η γάτα είναι άρρωστη

Η μαμά γάτα μπορεί να αναπτύξει μια ασθένεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της ή να επιδεινωθεί ένα ήδη υπάρχον ιατρικό της πρόβλημα.

Σε αυτή την περίπτωση η μητέρα, μπορεί να αφήσει τα γατάκια της γιατί είναι πολύ αδύναμη για να τα φροντίσει. Αν έχει μια μολυσματική ασθένεια μπορεί να τα απορρίψει ώστε να τα προστατεύσει από την μόλυνση.

Οπότε πρέπει να παρατηρείται την συμπεριφορά της γάτας σας: Αν έχει πυρετό, κατάθλιψη, έλλειψη διάθεσης και δραματικές αλλαγές στην συμπεριφορά της.

4. Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι συνήθως αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης. Τα συχνότερα σημάδια είναι πυρετός, έλλειψη διάθεσης και διαφορά στη σύσταση και στο χρώμα του γάλακτος. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί πόνο και πρήξιμο και κάνει τον θηλασμό μια επίπονη διαδικασία για την γάτα.

Tip: Μπορείτε να καταλάβετε αν η γάτα σας έχει αυτό το πρόβλημα, παρατηρώντας αν τα γατάκια παίρνουν το βάρος που θα έπρεπε.

Θα πρέπει να πάτε την γάτα σας στον κτηνίατρο αν πιστεύεται ότι έχει αυτό το πρόβλημα και να μην αφήσετε τα γατάκια να θηλάσουν.

5. Κακή Διατροφή

Οι μητέρες γάτες που υποσιτίζονται πριν η μετά την εγκυμοσύνη , μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγουν γάλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα ταΐσει, να απογοητεύεται και να φεύγει. Για αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε την σωστή και ποιοτική τροφή της γάτας σας. Στη Josera θα βρείτε μια ευρεία γκάμα τροφών για κάθε ηλικία και κάθε ανάγκη.

Όπως είδαμε και παραπάνω μια μητέρα γάτα θα μπορούσε να μην θέλει τα γατάκια της για πολλούς λόγους. Αν αυτό το πρόβλημα θέτει σε κίνδυνο την ίδια και την υγεία τους πρέπει να μιλήσετε με κτηνίατρο, ώστε να σας συμβουλεύσει καταλλήλως.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

πηγη

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την γάτα σου

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο