Σκύλος

Τι θα πρέπει να προσέξεις τώρα που ο σκύλος σου γερνάει

Μπορεί να είναι δύσκολο για εμάς τους ιδιοκτήτες σκύλων να ξέρουμε πως ο σκύλος μας γερνάει, διότι ξέρουμε πως κάποια στιγμή θα μας μείνει μόνο οι ανάμνηση του.

Αρκετά δύσκολο θέμα και στενάχωρο αλλά όπως και να το κάνουμε τα ζώα όπως και άνθρωποι γερνούν, και θα πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να έχουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στα γεράματα τους.

Βέβαια οι ιδιοκτήτες σκύλων ανάλογα το μέγεθος του σκύλου που έχουν επιλέξει θα πρέπει να γνωρίζουν πως ένα μεγαλόσωμο σκυλί θεωρείτε γέρικο όταν ξεπεράσει την ηλικία των 7 ετών και φτάσει μέχρι και τα 9 έτη, αντιθέτως με τα μικρόσωμα σκυλιά που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θεωρούνται γέρικα όταν φτάσουν 15 ετών.

Οι μεγάλοι σε ηλικία σκύλοι όπως και σε εμάς τους ανθρώπους που χρειαζόμαστε φροντίδα και επίβλεψη όταν φτάσουμε στην τρίτη ηλικία έτσι και με τον τετράποδο φίλο μας θα πρέπει να έχουμε την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση, προσέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το χώρο διαμονής του, το χώρο παιχνιδιού του αλλά και την διατροφή του.

Θυμηθείτε πως από ένα γέρικο σκυλί δεν θα πρέπει να έχουμε και πολλές απαιτήσεις σίγουρα ένας σκύλος που έχει φτάσει σε μια μεγάλη ηλικία δεν μπορεί να κάνει πράγματα τα οποία έκανε όταν ήταν “έφηβος”, αντιθέτως όμως, γίνεται όλο και πιο δυσκίνητος, παύει να ακούει τόσο καλά και γενικά δυσκολεύεται με τις απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να ανεβαίνει στο αυτοκίνητο ή και ακόμα να κατέβει και να ανέβει σκάλες.

Προσπαθήστε λοιπόν να κάνετε κάποιες αλλαγές στον χώρο του ώστε να μην κουράζεται πολύ αλλά και να είναι ασφαλής σε τυχόν ατυχήματα που μπορεί να του συμβούν.

-Εάν του έχετε κρεβάτι που κοιμάται σε χώρο μέσα στο σπίτι φροντίστε να ΜΗΝ είναι σε καμία περίπτωση σε υπερυψωμένο σημείο.

-Σε περίπτωση που διαθέτεται πάτωμα με πλακάκια ή παρκέ στρώστε χαλάκια ώστε να αποφύγετε τυχόν γλιστρήματα, καθώς η δυσκαμψία δεν τους αφήνει περιθώρια για απότομες και μεγάλες κινήσεις, σε αυτή την περίπτωση τα μεγαλόσωμα σκυλιά είναι πιο επιρρεπή.

-Φροντίστε να του έχετε πάντα εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο νερό.

Τι θα πρέπει να προσέξω?

-Να είστε παρατηρητικοί με ότι έχει να κάνει με το δέρμα του, τυχόν “αθώα” πρηξίματα ή και μικροί όγκοι είναι μερικά από τα σημάδια που θα πρέπει να σας αφυπνίσουν για να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας

-Να είστε προσεχτικοί με ότι έχει να κάνει με την διατροφή του, δεν χρειάζεται να του δίνεται μεγάλες ποσότητες φαγητού καθώς η μειωμένη άσκηση λόγο της δυσκαμψίας τον κάνουν πιο επιρρεπή στην αύξηση βάρους με αποτέλεσμα να κάνουν το αναπνευστικό του και καρδιαγγειακό του σύστημα να υποφέρει.

-Μεγάλη προσοχή με ότι έχει να κάνει με τις αρθρώσεις του, οι πόνοι στην σπονδυλική στήλη είναι συχνό φαινόμενο όπως και η οστεοαρθρίτιδα για αυτό θα πρέπει συχνά να παρατηρείται τις κινήσεις του για να μεταφέρεται στον κτηνίατρο σας ακριβώς τα συμπτώματα του. Η έγκυρη διάγνωση και χορήγηση ιατρικής συνταγής θα είναι σωτήρια για τον σκύλο σας.

-Φυσικό επακόλουθο των κινητικών προβλημάτων αλλά και η μειωμένη άσκηση από τις καθημερινές δραστηρίοτητες που κάποτε έκανε ο σκύλος μας θα καταφέρουν να του δημιουργήσουν και κάποιες παθήσεις στο πεπτικού του σύστημα όπως δυσκοιλιότητα, φροντίστε λοιπόν να του διαθέτετε εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο καθαρό νερό αλλά και γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Προσπαθήστε να έχετε ένα κλίμα στο σπίτι ήσυχο και σταθερό για να μην του δημιουργείται ανησυχίες και κούραση, π.χ ταξίδια, αλλαγή συνηθειών αλλά και ερχομού νέου σκύλου θα του δημιουργήσουν ανασφάλεια, ανησυχία και κούραση.

Κάντε του συχνά προληπτικές εξετάσεις περίπου κάθε 6 μήνες για να προλάβετε τυχόν ασθένειες, η πρόληψη όπως καλά γνωρίζουμε και με εμάς τους ανθρώπους σώζει ζωές έτσι και με τα αγαπημένα μας τετράποδα.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

πηγη

Ποια τα σημάδια που ο σκύλος μας είναι χαρούμενος

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο