Θέματα ψυχολογίας Προτεινόμενο

Ποιες οι αιτίες που κάποιοι έχουν μελαγχολία στις γιορτές

Για πολλούς συνανθρώπους μας οι γιορτές μπορεί να είναι μια περίοδος αγχώδης και ψυχοπιεστική.

Αναλυτικότερα, οι γιορτές συχνά συνοδεύονται από αισθήματα ευερεθιστότητας, καταθλιπτικής συγκίνησης, νοσταλγίας, συναισθηματικού πόνου και αναμνήσεων όμορφων περασμένων εμπειριών, μαζί με ευχές για μια μαγική επίλυση των δυσκολιών και των προβλημάτων του παρόντος.

Τέτοια συναισθήματα είναι ικανά να δημιουργήσουν θλίψη και μελαγχολία, συναισθηματικές καταστάσεις με τις οποίες όλοι θα έρθουμε αντιμέτωποι μέσα στις γιορτές.

Τι πυροδοτεί αυτά τα συναισθήματα;

Κοινωνική πίεση και προσδοκίες

Οι γιορτές συνοδεύονται προσχηματικά από μια επιταγή για χαρά και ευρύτερα καλή διάθεση. Άλλωστε το κοινωνικά επιθυμητό είναι να συμπεριφέρεται κανείς με ιδιαίτερη χαρά αυτές τις μέρες.

Πολλοί άνθρωποι και ειδικότερα όσοι αντιμετωπίζουν δύσκολες ψυχολογικές ή άλλες καταστάσεις, δεν μπορούν να “συμμορφωθούν” σ’ αυτό το πνεύμα των γιορτών. Επομένως, η περίοδος αυτή βιώνεται ως κοινωνική πίεση παρά ως ευκαιρία για χαλάρωση.

Οικονομικές δυσκολίες

Η ανταλλαγή δώρων κατά κανόνα και μέσα στην ιστορία του πολιτισμού μας έχει ένα ισχυρό συμβολικό υπόβαθρο. Το δώρο είναι για την ακρίβεια μια δωρεά, μια πράξη δοσίματος. Ωστόσο, στη σύγχρονη κοινωνία τα δώρα φαίνεται να πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, να αγοράζονται κατά παραγγελία και συνήθως να στοιχίζουν πάνω από ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Το ίδιο ισχύει και για το γιορτινό τραπέζι και την οργάνωσή του. Δυστυχώς, στις μέρες μας το ξόδεμα χρημάτων για τις γιορτές μπορεί να δυσκολεύει συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι γιορτές να φέρουν ένα επιπρόσθετο βάρος.

Μοναξιά

Πολλοί άνθρωποι περνούν τις γιορτές μόνοι τους, είτε λόγω συνθηκών είτε από επιλογή. Όλο το κλίμα των γιορτών που στρέφεται γύρω από τις συναντήσεις και την κοινωνικοποίηση, έρχεται να εξάρει και να εντείνει αυτή τη μοναξιά.

Αναγκαστική κοινωνικοποίηση

Η αναγκαστική κοινωνικοποίηση θα μπορούσε να είναι η άλλη όψη της μοναξιάς, καθώς αρκετά άτομα αναγκάζονται να παρευρίσκονται σε συναθροίσεις και μαζώξεις με πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος ή μη που δεν έχουν τίποτα να μοιραστούν, δυσκολεύονται στην επικοινωνία μαζί τους, ή δυσφορούν με την παρουσία τους.

Πρόκειται για αναγκαστικές συναντήσεις, κυρίως επειδή «έτσι είθισται», με αποτέλεσμα οι γιορτές να μετατρέπονται σε αναγκαστική συνύπαρξη, παρά σε εύθυμη και χαλαρή συναναστροφή.

Αλλαγή ρουτίνας και προθεσμίες

Υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές μέσα στο έτος που είναι σηματοδότες γεγονότων, όπως π.χ. ο καινούργιος χρόνος, το καινούργιο ακαδημαϊκό εξάμηνο κ.ά. Το πέρας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορεί να συνοδεύεται από παραδώσεις εργασιών, αλλαγές στη δουλειά, προετοιμασία νέων πραγμάτων.

Μάλιστα, όλος αυτός ο φόρτος εργασίας έρχεται τη στιγμή που κανείς χρειάζεται φαινομενικά να «χαλαρώσει» λόγω των γιορτών, να βγει δηλαδή από τη ρουτίνα του, την καθημερινότητά του.

Κούραση και άγχος προετοιμασίας

Το άγχος έρχεται ως προέκταση της πίεσης των γιορτών και της ανάγκης να είναι όλα σωστά και καλά προετοιμασμένα. Το σπίτι στολισμένο, το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι έτοιμο, να είναι όλοι ευχαριστημένοι και όλοι να περάσουν όμορφα.

Πέραν τούτου, πολλοί συνάνθρωποί μας εργάζονται υπερωρίες την εορταστική περίοδο με αποτέλεσμα να μην έχουν το χρόνο να ξεκουραστούν και να είναι σε θέση να οργανώσουν το εορταστικό πλάνο.

Διατροφή

Κατά κανόνα, οι γιορτινές περίοδοι συνοδεύονται από μια αφθονία σε φαγητό, γλυκά και αλκοόλ. Πολλοί άνθρωποι ενδεχομένως να καταλήγουν να κάνουν υπερφαγικά επεισόδια ή να πίνουν πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, γεγονός που προκαλεί δυσφορία.

Μάλιστα, άλλοι μπορεί να χρειάζεται να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή και επομένως να είναι δύσκολο να συμπορευτούν με το κλίμα αυτών των δείπνων.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

πηγη

9 καθημερινές συνήθειες που είναι σημάδια υψηλού IQ

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο