Σύμφωνα με διαιτολόγους, το να ξεκινήσετε την ημέρα σας με ένα αντιφλεγμονώδες πρωινό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματός σας.
Αυτό το άρθρο παραθέτει συνδυασμούς τροφίμων για το πρωινό γεύμα, που συνιστώνται από επαγγελματίες της διατροφής, επειδή συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής φυσικά και βιώσιμα.
Τι κάνει ένα πρωινό αντιφλεγμονώδες
Ένα αντιφλεγμονώδες πρωινό εστιάζει σε τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, υγιή λίπη και φυτοθρεπτικά συστατικά. Αποφεύγει συστατικά που προκαλούν φλεγμονή, όπως επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρόσθετα σάκχαρα και τρανς λιπαρά. Οι διαιτολόγοι δίνουν έμφαση σε αυτά τα πέντε βασικά συστατικά:
-Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά – Για αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C
-Δημητριακά ολικής αλέσεως – Για ισορροπία φυτικών ινών και σακχάρου στο αίμα
-Υγιή λιπαρά – Όπως τα ωμέγα-3 και τα μονοακόρεστα λιπαρά
-Άπαχες πρωτεΐνες – Για την υποστήριξη της λειτουργίας των μυών και των ορμονών χωρίς υπερβολικό κορεσμένο λίπος
-Μπαχαρικά και βότανα – Ειδικά κουρκουμάς, κανέλα και τζίντζερ
Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες λειτουργεί συνεργικά για να κατευνάσει τη φλεγμονή στο σώμα και να υποστηρίξει την κυτταρική υγεία.
Αντιφλεγμονώδη μενού πρωινού
Εδώ είναι πέντε -εγκεκριμένοι από διατροφολόγους- συνδυασμοί πρωινού, που προσφέρουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη:
1. Πλιγούρι βρώμης με μούρα, καρύδια και αλεσμένο λιναρόσπορο
Η βρώμη παρέχει φυτικές ίνες β-γλυκάνης, οι οποίες βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και ρυθμίζουν τη φλεγμονή. Τα μούρα προσφέρουν πολυφαινόλες που μειώνουν το οξειδωτικό στρες, ενώ τα καρύδια και ο λιναρόσπορος παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης.
Τρόπος προετοιμασίας:
Μαγειρέψτε τη βρώμη σε νερό ή σε γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, ανακατέψτε με μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο και από πάνω μια χούφτα βατόμουρα και θρυμματισμένα καρύδια.
2. Αβοκάντο και αυγό σε φρυγανισμένο ψωμί
Τα αβοκάντο περιέχουν ελαϊκό οξύ και καροτενοειδή που βοηθούν στην καταστολή των φλεγμονωδών δεικτών. Τα αυγά παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και χολίνη, η οποία υποστηρίζει την αποτοξίνωση του ήπατος.
Συμβουλή διαιτολόγου:
Συμπληρώστε με μια πρέζα κουρκουμά ή μαύρο πιπέρι για επιπλέον αντιφλεγμονώδη ισχύ.
3. Smoothie με σπανάκι, ανανά, σπόρους Chia και τζίντζερ
Τα φυλλώδη λαχανικά -όπως το σπανάκι- είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα θρεπτικό συστατικό που συνδέεται με την μείωση της φλεγμονής. Ο ανανάς περιέχει βρωμελίνη, ένα ένζυμο που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του οιδήματος. Οι σπόροι Chia είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες και ωμέγα-3 τύπου ALA, ενώ το τζίντζερ προσφέρει καλά τεκμηριωμένα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.
Προτεινόμενο μείγμα:
Συνδυάστε 1 φλιτζάνι σπανάκι, μισό φλιτζάνι ανανά, 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ, 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia και γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη στο μπλέντερ.
4. Πουτίγκα Chia με σμέουρα, βούτυρο αμυγδάλου και κανέλα
Οι σπόροι Chia προσφέρουν σταθερή ενέργεια και φυτικές ίνες που υποστηρίζουν το έντερο. Τα σμέουρα είναι πλούσια σε ελλαγικό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η κανέλα υποστηρίζει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις στις αιχμές της γλυκόζης.
Συμβουλή προετοιμασίας:
Ανακατέψτε 3 κουταλιές της σούπας σπόρους chia σε ¾ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου, βάλτε το στο ψυγείο για μια νύχτα και μετά προσθέστε σμέουρα και ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο αμυγδάλου.
5. Tofu με μπρόκολο, κόκκινες πιπεριές και κουρκουμά
Οι πρωτεΐνες με βάση τη σόγια, όπως το τόφου, μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, υποστηρίζουν την αποτοξίνωση του ήπατος, ενώ οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C. Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, γνωστή για τις ιδιότητες καταπολέμησης των φλεγμονών.
Ιδέα σερβιρίσματος:
Σοτάρουμε το τόφου σε κύβους σε ελαιόλαδο με κουρκουμά, σκόρδο και μαύρο πιπέρι. Προσθέστε το ψιλοκομμένο μπρόκολο και τις κόκκινες πιπεριές και σερβίρετε ζεστό.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ