Εγκυμοσύνη / Γέννα

Το φρούτο που μειώνει τις τροφικές αλλεργίες στο έμβρυο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση αυτού του θρεπτικού φρούτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με σημαντική μείωση μελλοντικής εμφάνισης τροφικών αλλεργιών στο παιδί.

Φινλανδοί ερευνητές, οι οποίοι παρακολούθησαν πάνω από 2.200 ζευγάρια μητέρας και βρέφους, διαπίστωσαν ότι τα βρέφη είχαν 44% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν αλλεργίες στην ηλικία του ενός έτους, εάν οι μητέρες τους είχαν καταναλώσει αβοκάντο κατά την εγκυμοσύνη.

Οι ειδικοί χαρακτήρισαν τα ευρήματα «ενθαρρυντικά» και υπογράμμισαν πως η εν λόγω έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο σύνολο μελετών που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ της διατροφής της μητέρας και των αλλεργιών στα βρέφη.

Ωστόσο, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας ανέφεραν ότι δεν μπορούν να είναι βέβαιοι γιατί συγκεκριμένα το αβοκάντο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο.

Η Δρ. Sari Hantunen, ειδικός στη δημόσια υγεία και την κλινική διατροφή του πανεπιστημίου και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε:

«Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών με τρομάζει και νιώθω ότι είναι κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω. Δεν υπάρχει θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες, αλλά υποσχόμενες στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας καθώς και αναδυόμενες έρευνες όπως αυτή βρίσκονται ευτυχώς σε εξέλιξη. Βάσει των ευρημάτων, είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη οφέλη στην υγεία της μητέρας και του παιδιού, πέρα από τα ήδη τεκμηριωμένα, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλεργίες προκαλούν σημαντικό άγχος στους γονείς και μπορεί ακόμη και να απειλήσουν τη ζωή του παιδιού.

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από φαγούρα στο δέρμα, εξανθήματα και κνίδωση μέχρι εμετούς, πρήξιμο στο πρόσωπο, συριγμό και χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα ή έκζεμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλαξία — μια σοβαρή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε ένα αλλεργιογόνο, που προκαλεί πρήξιμο στο στόμα και τον λαιμό, δυσκολεύοντας την αναπνοή.

Αναλυτικά η έρευνα

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την κατανάλωση αβοκάντο από τις εγκύους χρησιμοποιώντας διαδικτυακά ερωτηματολόγια διατροφής κατά το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, την περίοδο 2013–2022.

Αφού συνυπολόγισαν παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο και η ποιότητα της διατροφής, διαπιστώθηκε ότι οι τροφικές αλλεργίες ήταν «σημαντικά πιο συχνές» στα βρέφη των γυναικών που δεν κατανάλωναν αβοκάντο (4,2%), σε σύγκριση με εκείνα των γυναικών που κατανάλωναν (2,4%).

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Pediatric Research, έδειξαν επίσης ότι οι μητέρες που κατανάλωναν αβοκάντο ήταν γενικά μεγαλύτερης ηλικίας, λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε καισαρική τομή, πιο πιθανό να είναι μη καπνίστριες και για πρώτη φορά μητέρες.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το αβοκάντο ίσως βοηθούν στην προστασία ενάντια στις αλλεργίες. Ανέφεραν επίσης ότι οι φυτικές ίνες του αβοκάντο προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, γεγονός που μπορεί να οδηγεί σε μειωμένες αλλεργικές αντιδράσεις στους συμμετέχοντες.

Παρότι διαπιστώθηκαν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τις τροφικές αλλεργίες, η μελέτη δεν εντόπισε κάποια επίδραση του αβοκάντο στη ρινίτιδα (π.χ. αλλεργία στη γύρη) ή στο έκζεμα.

Τα παιδιά με αλλεργίες θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα σε σοβαρές αντιδράσεις, καθώς λόγω του μικρού τους σωματικού μεγέθους, ακόμη και μικρές ποσότητες αλλεργιογόνων μπορούν να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις.

Οι αλλεργίες ανακαλύπτονται συχνά στην παιδική ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς μπορεί να μην έχουν άμεση πρόσβαση σε ενέσιμη θεραπεία έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση αντίδρασης.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

πηγη

Ο μητρικός διαβήτης έχει σχέση με τον αυτισμό σύμφωνα με μελέτη

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο