Θέματα ψυχολογίας

Σεροτονίνη: Πως θα ενεργοποιήσετε την ορμόνη της ευτυχίας

Καλοκαιράκι, ήλιος και θάλασσα! Τρεις έννοιες αλληλένδετες μεταξύ τους, οι οποίες μας γεμίζουν με ευφορία (όχι εφορία) και θετική ενέργεια! Που οφείλεται όμως αυτό και γιατί ο ήλιος είναι τόσο αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας;

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ορμόνη σεροτονίνη. Σέρο τι; Ναι καλά ακούσατε! Σεροτονίνη!

Αυτή η ορμόνη λοιπόν, δρα ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδά της έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους και θυμού καθώς και από ημικρανίες και διπολική διαταραχή. Για την ακρίβεια, η σεροτονίνη σύμφωνα με μελέτες επηρεάζει την παρορμητική συμπεριφορά και τη λήψη αποφάσεων.

Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει πλέον μια απλή σχέση μεταξύ σεροτονίνης, εξωτερικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους. Τον οραματισμό αλλά και την βίωση του τρόπου ζωής μας τον επηρεάζει καθοριστικά η σεροτονίνη και κατ΄επέκταση ο τρόπος που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τον κόσμο εξαρτάται κατά πολύ από αυτήν.

Βασικός δομικός λίθος της σεροτονίνης είναι το αμινοξύ “τρυπτοφάνη”, το οποίο το συναντάμε κυρίως σε τροφές όπως οι μπανάνες, το γάλα, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, καθώς και τα λιπαρά ψάρια.

Ειδικότερα, έρευνες σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας, έδειξαν ότι η μείωση του ηλιακού φωτός και ο άσχημος καιρός, προκαλούν σε υγιή άτομα την ίδια βιοχημική διαταραχή που παρατηρείται και σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη. Επιπροσθέτως τα αποτελέσματα της έρευνας έγιναν πιο αξιόπιστα, συγκρίνοντας τους ίδιους ασθενείς τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, παρατηρώντας διαφορές ως προς τις συμπεριφοριστικές τους αντιδράσεις! Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «εποχική συναισθηματική διαταραχή» (seasonal affective disorder ή SAD).

Βέβαια δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό με ποιο τρόπο το ηλιακό φως και η φωτοθεραπεία προκαλούν τις θετικές επιδράσεις τους. Επίσης παρατηρούνται διαφορές όσον αφορά την ενδογενή σύνθεση της σεροτονίνης ανάμεσα στα δύο φύλα, καθώς οι άνδρες συνθέτουν 52% γρηγορότερα σεροτονίνη από ότι οι γυναίκες. Αυτή η σημαντική διαφορά πιθανότατα εξηγεί και τη μικρότερη συχνότητα νοσηρότητας του ανδρικού πληθυσμού από ενδογενή κατάθλιψη. Παρόλο λοιπόν που τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν τα ίδια εγκεφαλικά αποθέματα σεροτονίνης, σε περίπτωση που αυτά καταναλωθούν απότομα σαν συνέπεια κάποιου αιφνίδιου και έντονου εξωτερικού στρες, τότε η μειωμένη σύνθεση σεροτονίνης στο γυναικείο πληθυσμό, μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη ή και εντονότερη κατάθλιψη.

Η έκθεση στον ήλιο λοιπόν πέρα από το να μας κάνει πιο αισιόδοξους και πιο ευτυχισμένους μέσα από την αύξηση της σεροτονίνης, φαίνεται ότι μας βοηθά και στο αδυνάτισμα και στην απώλεια λίπους, καθώς η έλλειψη ηλιακού φωτός ρίχνει τα αποθέματα σεροτονίνης τόσο πολύ, ώστε να προκαλούνται καταθλιπτικά συμπτώματα και έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες ώστε να επαναφέρουν τα αποθέματα σεροτονίνης σε ικανοποιητικό βαθμό, ειδικότερα για επιρρεπή άτομα που ψάχνουν διέξοδο στο φαγητό!

Έτσι λοιπόν, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το τέλος του καλοκαιριού, πάρτε το ΜΑΓΙΩ σας, βρείτε μια κοντινή ΠΑΡΑΛΙΑ και απολαύστε τον ΗΛΙΟ και τα πολλαπλά του οφέλη στην υγεία μας!

Αχιλλέας Τελμετίδης

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος- Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

πηγή: onmed

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο