Μωρό

Μωρά “ρατσιστές”; Τι λένε οι έρευνες και πώς γίνεται αναστρέψιμο;

Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι το μωρό σας έχει ρατσιστικές απόψεις και δεν του αρέσει να κάνει παρέα με μωρά που δεν έχουν το ίδιο χρώμα με αυτό ή να χαμογελάει σε ανθρώπους που κρίνει ότι είναι διαφορετικοί από αυτό και τους γονείς του;

Κι όμως τα μωρά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον χωρίς την εικόνα του… διαφορετικού, φαίνεται να μην προτιμούν τα άτομα του άλλου χρώματος. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σέρφιντ στην Αγγλία διαπίστωσαν ότι στην ηλικία των τριών μηνών τα μωρά δείχνουν προτίμηση στα πρόσωπα της ίδια ράτσας με αυτά.

Αντίθετα, τα μωρά που μεγαλώνουν μέσα σε ένα πολυφυλετικό περιβάλλον δεν δείχνουν να έχουν τέτοια θέματα.

Ακόμα μία αξιοσημείωτη διαπίστωση σχετικά με τις ικανότητες των μωρών είναι ότι στην ηλικία των πέντε μηνών μπορούν να αναγνωρίσουν ένα χαρούμενο ρυθμικό τραγούδι από ένα αργό.

Προτιμούν τις ευχάριστες μελωδίες, χειροκροτούν με αυτές και δείχνουν τον ενθουσιασμό τους. Αντίθετα με τις μελαγχολικές μελωδίες, δεν ασχολούνται, κοιτάνε αλλού και δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν τους αρέσουν.

Γύρω στους έξι μήνες, τα μωρά δείχνουν ότι μπορούν να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό και προτιμούν τους ανθρώπους που έχουν καλή συμπεριφορά απέναντί τους!

Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Γιέιλ και σε μωρά έξι μηνών, προβλήθηκε μία ταινία με τρία σκυλάκια, το ένα να προσπαθεί να ανέβει μία ανηφόρα, το άλλο να το βοηθά και το τρίτο να εμποδίζει αυτό που ανέβαινε. Τα μωρά έδειξαν σαφή προτίμηση στο καλό σκυλάκι, αναγνωρίζοντας ότι το τρίτο κάνει κάτι κακό.

Τέλος, ακόμα μία περίεργη ικανότητα που έχουν τα μωρά είναι ότι δείχνουν να διακρίνουν τη μία γλώσσα από την άλλη χωρίς να ακούνε αυτούς που την μιλούν! Μόνο και μόνο διαβάζοντας τα χείλη! Η δρ Τζάνετ Γουέρκερ, από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, βρήκε ότι αν η μητέρα μιλάει δύο γλώσσες όσο είναι έγκυος, τότε το μωρό αναγνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στις δύο.

Επίσης η Γουέρκερ βρήκε ότι τα μωρά από τεσσάρων εώς έξι μηνών μπορούν να διαχωρίσουν δύο γλώσσες ακόμα και όταν βλέπουν βίντεο με κάποιον που μιλάει χωρίς να ακούνε φωνή.

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο