ΤΟ ΠΕΑΚ ανακοινώνει σήμερα το σύνολο του προγράμματος προπονήσεων και τις αντίστοιχες συμβάσεις με τα σωματεία της καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης και αντιπτέρισης της πόλης που αιτήθηκαν να φιλοξενηθούν στη κύρια σάλα «Τόφαλος». Η διαδικασία των αιτήσεων των συλλόγων πραγματοποιήθηκε κατά το μήνα Ιούλιο, και η ζήτηση που εκφράστηκε ήταν πάρα πολύ υψηλή, αφού πάνω από 13 σύλλογοι κατέθεσαν σχετική αίτηση.
Η Επιτροπή Διοίκησης, μετά από διαβούλευση, έθεσε συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους για την επιλογή των συλλόγων που θα κάνουν χρήση του σταδίου κατά την αγωνιστική περίοδο 2015-16, σε συμφωνία με την αποστολή του ΠΕΑΚ που δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη του σωματειακού αθλητισμού.Στοχεύοντας να συμβάλλει ουσιαστικά και συστηματικά στην ανάπτυξη του αθλητισμού, επέλεξε κατά προτεραιότητα αθλητικούς συλλόγους που παρέχουν οργανωμένα προγράμματα άθλησης σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες (παιδιά, εφήβους, νέους, άνδρες & γυναίκες) και στελεχώνονται με έμπειρο προπονητικό προσωπικό. Συνεπώς, την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο θα φιλοξενηθούν στη σάλα «Τόφαλος»οι συμβασιοποιημένοι σύλλογοι: Θησέας, Α.Σ.Π. Προμηθέας, Α.Σ. Αραχωβιτίκων-Ακταίο, Α.Ε. Αγυιάς, Ήφαιστος και Α.Σ.Απολλώνιος.Να σημειωθεί ότι όλοι οι παραπάνω σύλλογοι φρόντισαν να εξοφλήσουν ή να διακανονίσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες με το ΠΕΑΚ πριν υπογράψουν τις νέες συμβάσεις τους.
Ας σημειωθεί ότι η επιλογή των συλλόγων από την διοίκηση δεν έγινε χωρίς προβληματισμό, και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό από τις αντιδράσεις που διαβάζουμε εκτεταμένα στο τύπο, τις τελευταίες μέρες, από κάποιους μικρότερους συλλόγους (π.χ. Ένωση Αγυιάς, Νίκη Προαστίου, Αετός Πατρών, ΑΕ Προαστείου, Φοίνικας Αγυιάς κα). Με βάση τα δεδομένα που έγιναν γνωστά στο ΠΕΑΚ από τους ίδιους, οι συγκεκριμένοι σύλλογοι δεν προκύπτει ότι αναπτύσσουν αναπτυξιακό έργο στον αθλητισμό,αφού ο προσανατολισμός τους δεν είναι άλλος από την συγκρότηση μιας και μοναδικής ομάδας, συνήθως «παρέας» ανδρών που περιστασιακά έχει ενασχόληση με το άθλημα του μπάσκετ, συνήθως με απουσία εξειδικευμένου προπονητή. Με δεδομένο ότι το Βοηθητικό είναι εκτός λειτουργίας, και η στέγαση του παιδικού αθλητικού πληθυσμού της πόλης είναι κατά γενική παραδοχή πρώτης προτεραιότητας, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι διαμαρτυρίες των παραπάνω συλλόγων στερούνται τεκμηρίωσης. Ποια διοίκηση θα επέλεγε να αποκλείσει οργανωμένα παιδικά τμήματα καλαθοσφαίρισης 20-25 ατόμων, για να παίξει μπάσκετ μια παρέα 5-7 ανδρών χωρίς μάλιστα προπονητή;
Ποιο θα είναι άραγε το μέλλον του μπάσκετ εάν σήμερα οι παιδικές ηλικίες δεν έχουν πρόσβαση στα προγράμματα εκμάθησης; Ποιος έχει δικαίωμα να αποκλείσει ένα παιδί από το δικαίωμά του να μάθει μπάσκετ, για να παίξει μπάσκετ ένας ενήλικας, ο οποίος όταν ήταν παιδί είχε πρόσβαση στα αντίστοιχα προγράμματα εκμάθησης; Αυτά είναι θεμελιώδεις ερωτήματα αθλητικής ανάπτυξης, που θα πρέπει να απαιτούνται με σαφήνεια από την διοίκηση ενός σταδίου, και τις τοπικές ενώσεις των αθλημάτων, και κυρίως να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για στείρα και εύκοληδημοσιότητα, επειδή τυγχάνει η χώρα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Αν κατακλείδι οι εν λόγω συναισθηματικές αντιδράσεις είναι κατανοητές, ωστόσο δείχνουν παράλληλα με τον πιο καθαρό τρόπο ότι στο ΠΕΑΚ κάτι αλλάζει! Η συνολική διαχείριση της εγκατάστασης αλλάζει κατεύθυνση και πλέον τίθενται σαφείς προτεραιότητες και κριτήρια, αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα έλλειψης νομιμότητας και κανόνων, και δρομολογούνται χρόνιες καθυστερήσεις στη συντήρησης της σημαντικής αυτής εγκατάστασης εθνικής εμβέλειας που στηρίζει ένα σημαντικό μέρος του αθλητισμού της πόλης.