από την πνευμονολόγο, Ασημίνα Ζανιά
Το φθινόπωρο έφθασε ήδη. Όλοι σιγά-σιγά επιστρέφουμε στους συνήθεις ρυθμούς μας.Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε και η λειτουργία των παιδικών σταθμών για τη νέα χρονιά.
Ένα πολύ συχνό ερώτημα που θέτουν οι γονείς στον γιατρό τους είναι πώς μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τις συχνές ιώσεις που παρατηρούνται στο περιβάλλον των παιδικών σταθμών.
Ας πάρουμε,όμως,τα πράγματα από την αρχή.Τα μικρά παιδιά είναι πολύ ευάλωτα σε ποικίλες ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις.
Οι στατιστικές αναφέρουν ότι ένα παιδί από τα πρώτα μέχρι τα δεύτερα του γενέθλια θα αρρωστήσει με κάποια μορφή λοίμωξης,κατά μέσο όρο 14 φορές!!!
Ο λόγος είναι ότι το αμυντικό σύστημα των παιδιών δεν είναι τόσο ώριμο ακόμα, για να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα τα μικρόβια και τους ιούς.
Γιατί όμως,όταν ένα παιδί πηγαίνει σε παιδικό σταθμό αρρωσταίνει πιο συχνά;
Πρώτον,σε έναν παιδικό σταθμό ο αυξημένος αριθμός των παιδιών που έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο,πολλαπλασιάζει την πιθανότητα μετάδοσης λοιμώξεων.Επί παραδείγματι,τα παιδιά μοιράζονται μεταξύ τους παιχνίδια με αποτέλεσμα εύκολα να μεταφέρονται βακτηρίδια από το ένα παιδί στο άλλο.
Δεύτερον,η πλειοψηφία των μικρών παιδιών (μικρότερα των 2.5 χρονών) δεν έχουν ακόμη εκπαιδευτεί να πηγαίνουν στο αποχωρητήριο και ούτε γνωρίζουν καλά τη σημασία του πλυσίματος των χεριών μετά από τη χρήση του αποχωρητηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι,το κοινό κρυολόγημα και οι γαστρεντερίτιδες είναι οι αρρώστιες που μεταδίδονται πολύ εύκολα στα παιδιά του νηπιαγωγείου.
Οι λόγοι είναι οι εξής:
Για το κοινό κρυολόγημα.
1.Οι ιοί του κοινού κρυολογήματος μεταδίδονται μέσω της ατμόσφαιρας στα υπόλοιπα παιδιά,κάθε φορά που το άρρωστο παιδί βήχει ή φταρνίζεται.
2.Οι ιοί μεταδίδονται επίσης με τα σάλια και τις εκκρίσεις της μύτης. Έτσι με την επαφή μεταξύ των παιδιών,οι ιοί μεταδίδονται εύκολα.
3.Επιπλέον όμως, πολλά βακτηρίδια ζουν για κάποιο χρόνο στο περιβάλλον. Έτσι αν ένα παιδί μολύνει ένα παιχνίδι ή οποιοδήποτε αντικείμενο, είναι εύκολο στη συνέχεια να μολυνθεί το επόμενο παιδί που θα το πάρει στα χέρια του.
Για τις γαστρεντερίτιδες. Τα βακτηρίδια αυτά βρίσκονται στα κόπρανα.
1.Εάν το προσωπικό του νηπιαγωγείου δεν τηρεί με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής, μπορεί να μεταδώσει με τα χέρια εύκολα τα βακτηρίδια από το άρρωστο παιδί στα υπόλοιπα.
2.Αν τα παιδάκια τρώνε φαγητό που προετοιμάστηκε από κάποιο που ήταν άρρωστος και δεν τηρούσε με ευλάβεια τους ατομικούς κανόνες υγιεινής.
Τι μπορείτε,όμως,να κάνετε εσείς ως γονείς, πριν στείλετε το παιδί σας στο σταθμό;
1.Βεβαιωθείτε ότι έχει κάνει όλα τα εμβόλια για την ηλικία του.
2.Να είστε πρώτα από όλα εσείς υπεύθυνοι για την προστασία όλων των παιδιών. Έτσι αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι άρρωστο, να απευθύνεστε αμέσως στο γιατρό σας και αν πάσχει από κάποια μεταδοτική αρρώστια να το αφήνετε σπίτι. Ακόμα και αν νομίζετε ότι το παιδί ¨πάει¨ να αρρωστήσει πρέπει να ενημερώνετε την νηπιαγωγό,ώστε να παρακολουθεί για πιθανά συμπτώματα και να σας ενημερώνει αμέσως.
3.Βεβαιωθείτε ότι στο νηπιαγωγείο ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής για τις αλλαγές των πάνων στα παιδιά.
4.Βεβαιωθείτε ότι οι κανόνες ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών κτλ) τηρούνται αυστηρά από όλο το προσωπικό του σχολείου, καθώς επίσης και από τα παιδιά.
5.Βεβαιωθείτε ότι στο σχολείο υπάρχει η κατάλληλη υποδομή (καθαρές πετσέτες, σαπούνια κτλ) έτσι ώστε να τηρούνται από όλους οι κανόνες ατομικής υγιεινής.
6.Αν το παιδί σας αρρωστήσει και πρέπει να μείνει σπίτι ενημερώστε το σχολείο, και συζητήστε με τον παιδίατρο μήπως χρειάζεται να παρθούν κάποια προληπτικά μέτρα για να προστατευτούν τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου.
Τηρείστε αυτούς τους απλούς και σημαντικούς κανόνες και προστατέψτε τα παιδιά σας.
Καλή σχολική χρονιά σε όλους!