Ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος εκτός αν ξεπερνά τους 40ο C. Μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ο πυρετός μπορεί να βλάψει -π.χ. σε μερικά ευπαθή παιδιά ο υψηλός πυρετός μπορεί να προκαλέσει σπασμούς.
Αν ο πυρετός είναι κάτω από 39ο C, το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσετε στο παιδί άφθονα υγρά και να το έχετε ελαφρά ντυμένο ή σκεπασμένο.
Όταν ο πυρετός είναι γύρω στους 38ο C και το παιδί νιώθει άσχημα, μπορείτε να του δώσετε αντιπυρετικό σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου.
Όταν είναι η ώρα για την επόμενη δόση αντιπυρετικού, θερμομετρήστε το πάλι, αν ο πυρετός έχει αρχίσει να πέφτει μην του δώσετε το αντιπυρετικό φάρμακο. Αν το παιδί κοιμάται, μην το ξυπνάτε, ο ύπνος θα του κάνει καλό όσο και το αντιπυρετικό, αλλά θα παρακολουθάτε πάντα την θερμοκρασία του.
Αν η θερμοκρασία του παιδιού συνεχίζει να ανεβαίνει παρά το αντιπυρετικό και φθάσει στους 39ο C ή πιο ψηλά, καλέστε το γιατρό και στο μεταξύ περιποιηθείτε το παιδί σφουγγίζοντας το πρόσωπο, το λαιμό, τα χέρια και τα πόδια του με ζεστό νερό που θα αφήσετε να στεγνώσει μόνο του – η εξάτμιση του νερού δροσίζει το δέρμα, ή βάζοντάς το στη μπανιέρα του σε χλιαρό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Αν το παιδί σας έχει παρουσιάσει σπασμούς από πυρετό στο παρελθόν, δώστε αυτήν την πληροφορία στο γιατρό σας.
Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει πιθανότατα να προσπαθήσετε να ελαττώσετε τη θερμοκρασία του παιδιού με αντιπυρετικό μόλις αρχίσει να ανεβαίνει ο πυρετός και σφουγγίζοντας το με ζεστό νερό μόλις αρχίσει να νιώθει ζέστη.