από την Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη, Μοριακή Βιολόγο, εξειδικευμένη στην γονιμότητα και τις τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Η πιο συχνή ερώτηση που κάνουν τα ζευγάρια που με επισκέπτονται στη διάρκεια των προσπαθειών τους για τεκνοποίηση είναι κάθε πότε πρέπει να έρχονται σε σεξουαλική επαφή για να αυξήσουν τις πιθανότητες τους για εγκυμοσύνη.
Δυστυχώς, από τη στιγμή που ένα ζευγάρι ξεκινάει τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη, τις περισσότερες φορές το σεξ αρχίζει να πραγματοποιείται κυρίως στη φάση της ωορρηξίας. Σαν να μην υπάρχουν άλλες ημέρες στον κύκλο, οι γόνιμες ημέρες γίνονται ο εφιάλτης των ανδρών και η εμμονή των γυναικών.
Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να προσδιορίσεις με ακρίβεια την ημέρα της ωορρηξίας. Είναι όμως τελικά αυτό το ζητούμενο ή όχι;
Προσωπικά, πάντα είχα πρόβλημα με αυτή την, ας την πω προσέγγιση, της αναπαραγωγής. Και πάντα πίστευα πως τις γόνιμες ημέρες πρέπει να τις γνωρίζεις για να ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙΣ ΕΓΚΥΟΣ, όπως αυτό εφαρμόζεται σε πολλές κοινωνίες και από πολλούς υπέρμαχους της ολιστικής ιατρικής ως φυσική μέθοδος αντισύλληψης.
Αυτό που πάντα συμβουλεύω τα ζευγάρια που με επισκέπτονται είναι πολύ απλό: Επαφές συχνές, κάθε δύο με τρεις ημέρες, σε όλη τη διάρκεια του κύκλου. Χωρίς άγχος, πίεση, ημερολόγια, κιτ, θερμόμετρα κλπ, βασικά χωρίς ότι σκοτώνει κυριολεκτικά τη λίμπιντο.
Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνονται δύο στόχοι:
Στόχος Πρώτος ο Σημαντικός
Υπάρχει πάντοτε σπέρμα ετοιμοπόλεμο για τη γονιμοποίηση του ωαρίου τη στιγμή της ωορρηξίας. Αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως το σπέρμα, από τη στιγμή που βρίσκεται μέσα στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, χρειάζεται κάποιο χρόνο για να ενεργοποιηθεί και να είναι ικανό για γονιμοποίηση.
Δηλαδή, η τελική προετοιμασία του σπέρματος πραγματοποιείται μέσα στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, με αυτό που ονομάζουμε capacitation.
Άρα, με συχνές επαφές, έχεις στη διάθεση σου ΠΑΝΤΑ και –ας μου επιτραπεί ο όρος -“φρέσκο”, και αρκετό, ενεργοποιημένο (εφόσον δεν υπάρχει παθολογία) σπέρμα, έτοιμο για γονιμοποίηση τη στιγμή της ωορρηξίας.
Στόχος Δεύτερος ο Ιδανικός ( και προσωπικά ο αγαπημένος μου)
Η τεκνοποίηση πρέπει να είναι μία διαδικασία γεμάτη αγάπη και βασικά ένστικτα. Ακόμα και στην περίπτωση που τελικά χρειαστεί ( επειδή υπάρχει κάποιο αίτιο υπογονιμότητας) το ζευγάρι να υποβληθεί σε Εξωσωματική Γονιμοποίηση, η αγάπη και η ικανοποίηση των βασικών αναγκών και ενστίκτων πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της.
Το σώμα και η ψυχή πρέπει να λειτουργούν σε ρυθμούς τεκνοποίησης. Χρειάζεται η επαφή, ψυχική και σωματική, για να γνωρίζει το είναι πως θέλει να αναπαραχθεί. Το κορμί, η καρδιά, ο εγκέφαλος, πρέπει να λειτουργούν σε αυτό που αποκαλώ FERTILITY MODE, και πιστέψτε με, αυτό δε σημαίνει κάνω πίνακες, μετράω μέρες, ή ψάχνω να βρω ανοιχτό φαρμακείο για να αγοράσω ένα κιτ ωορρηξίας.
Εάν αυτό δεν οδηγήσει σε εγκυμοσύνη μέσα στο χρονικό διάστημα που αναμένεται να συμβεί, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη γονιμότητα και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Όμως, ακόμα και αν τελικά χρειαστεί κάποια υποβοήθηση, ο οργανισμός πρέπει να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε αυτό το Fertility Mode.
Ξέρω πως δεν είναι εύκολο. Αλλά αξίζει.
Από την πρώτη στιγμή της καριέρας μου επιμένω στις επαφές σε όλη τη διάρκεια του κύκλου για τους λόγους που μόλις ανέφερα. Και προσπαθώ να αλλάξω τη ψυχολογία στα ζευγάρια που νοιώθουν πως έχουν κουραστεί και όπως μου εκμυστηρεύονται “δεν μπορούν άλλο”. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόση ήταν η χαρά μου όταν διάβασα τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία:
Τα αποτελέσματα αυτής της τόσο σημαντικής μελέτης, ίσως μπορούν να επηρεάσουν τις συστάσεις σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να έρχονται σε σεξουαλική επαφή τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν ένα μωρό. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει στο σώμα αλλαγές που ενεργοποιούν συγκεκριμένους τύπους ανοσίας, οι οποίοι με τη σειρά τους υποστηρίζουν τη σύλληψη. Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη θεραπεία σε άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο έγκυρο περιοδικό Fertility and Sterility και το περιοδικό Φυσιολογίας και Συμπεριφοράς.
Νομίζω τα συμπεράσματα έχουν ήδη βγει.
Να είστε καλά και να απολαμβάνετε τη σχέση με το σύντροφο σας,