από τον σεφ Γιώργο Κολυρόπουλο
Σίγουρα δεν έχετε ξαναδοκιμάσει αυτό το γλυκό γιατί είναι μια δική μου πρόταση που γίνεται για πρώτη φορά. Στο μάθημα Ζαχαροπλαστικής που έγινε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στο κεντρικό κατάστημα ¨ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ λουκούμια¨, ετοίμασα μια εναλλακτική πρόταση για μπουγάτσα, με κρέμα από λουκούμι τριαντάφυλλο!
Υλικά για τα καραμελωμένα φύλλα.
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλλα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι & 1 λάιμ
Υλικά για την κρέμα τριαντάφυλλο.
- 800 ml γάλα πλήρες
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 400 γρ. λουκούμια τριαντάφυλλο (¨ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ λουκούμια¨)
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κρόκο αβγού
- 1 λοβό βανίλιας
- Χυμό & ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. βούτυρο Lurpak
Εκτέλεση:
Κόβουμε ένα φύλλο σφολιάτας στη μέση. Ανοίγουμε το ένα κομμάτι φύλλου σφολιάτας ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλλα και πασπαλίζουμε το φύλλο. Καλύπτουμε από πάνω με το δεύτερο μισό του φύλλου. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα λάιμ και τη ζάχαρη.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και κάνουμε ένα ακόμη φύλλο.
Βάζουμε από πάνω λαδόκολλα και ανοίγουμε τα φύλλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και ξύσμα λάιμ. Κόβουμε το φύλλο με τη λαδόκολλα στη μέση, το βάζουμε στο ταψί και το κόβουμε σε τετραγωνάκια.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για 16-17 λεπτά.
Για την κρέμα λουκούμι τριαντάφυλλο (¨ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ λουκούμια¨):
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα και το ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τη βανίλια, τον κρόκο αβγού και ανακατεύουμε.
Κόβουμε σε κομματάκια τα λουκούμια τριαντάφυλλο και τα χτυπάμε στο μούλτι μαζί με την κρέμα γάλακτος και λίγο από το βρασμένο γάλα, μέχρι να γίνουν κρέμα.
Μεταφέρουμε την κρέμα λουκούμι τριαντάφυλλο στο βρασμένο γάλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λουκούμια, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε την ζεστή κρέμα τριαντάφυλλο με τα φύλλα που έχουμε ψήσει και καραμελώσει στο φούρνο.
Εσείς μπορείτε να το σερβίρετε σε πιάτο, εμείς θα το σερβίρουμε σε ατομικά σφηνάκια για εναλλαγή!