από την Κατερίνα Βασιλοπούλου, νηπιαγωγό – Master Ειδικής Αγωγής
Το παιχνίδι είναι απαραίτητο στη ζωή των παιδιών, αφού συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη τους και αποτελεί το μέσο με το οποίο ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους.
Τα παιχνίδια που προσφέρουμε στα παιδιά μας, πρέπει να ανταποκρίνονται στην ηλικία τους, στο αναπτυξιακό τους στάδιο, να είναι ασφαλή, διασκεδαστικά, να προκαλούν το ενδιαφέρον τους, να χρησιμοποιούνται δημιουργικά και να καλύπτουν όλους τους τομείς ανάπτυξης και τις ανάγκες των παιδιών.
Πιο αναλυτικά, τα κατάλληλα παιχνίδια για την ηλικία 6-10 ετών είναι:
–Kατασκευές και χειροτεχνίες βοηθούν τα παιδιά να συγκεντρωθούν, ώστε να δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτό που κάνουν, βοηθούν στην οργάνωση και στο σχεδιασμό, αφού τα παιδιά ακολουθούν ένα σχέδιο που θα πρέπει να εκπληρώσουν, δρουν συστηματικά, εφαρμόζουν νέες ιδέες, χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους και εκφράζονται συναισθηματικά.
–Παιχνίδια εκμάθησης αριθμών και γραμμάτων (π.χ. αριθμητήριο άβακας, κάρτες γραμμάτων, μαγνητάκια κ.α.), βοηθούν τα παιδιά να μάθουν μαθηματικά και την αλφαβήτα, να αναπτυχθούν γνωστικά και γλωσσικά και να έχουν καλή σχολική πρόοδο.
–Βιβλία, αναπτύσσουν γνωστικά και γλωσσικά τα παιδιά και συμβάλλουν στην μετέπειτα σχολική τους πρόοδο.
–Επιτραπέζια, εξελίσσουν την δημιουργικότητα και την φαντασία, αναπτύσσουν γνωστικά και πνευματικά τα παιδιά και οξύνουν τον τρόπο σκέψης τους, βοηθούν στη συγκέντρωση, στην λεπτή κινητικότητα, στην υπακοή σε κανόνες, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων(π.χ. οργάνωση, διαχείριση καταστάσεων, μεθοδικότητα κ.α.), ενθαρρύνουν την πρωτοβουλία, την συνεργασία και ψυχαγωγούν.
–Παιχνίδια με μπάλα βοηθούν στην αδρή κινητικότητα, στην μυική δύναμη, στην βελτίωση του συντονισμού κινήσεων και της σωματογνωσίας, στην ακολουθία κανόνων σε ομαδικά παιχνίδια, στην συγκέντρωση προσοχής και προσφέρουν χαρά και εκτόνωση.
–Κουκλοθέατρο και δαχτυλόκουκλες, αποτελούν μέσο έκφρασης, δράσης, πειραματισμού, βοηθούν τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τον εαυτό τους, να καλλιεργήσουν την αγάπη τους για το ωραίο, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γλώσσας και της φαντασίας.
–Παζλ, αναπτύσσουν τα παιδιά νοητικά και κινητικά, εξάπτουν την φαντασία τους, αναπτύσσουν τη συνδυαστική και μαθηματική σκέψη, τις αντιληπτικές τους ικανότητες και τα βοηθούν να αποκτήσουν την αίσθηση του χώρου.
–Σχοινάκι, κουτσό, βοηθούν στην αδρή κινητικότητα, αναπτύσσουν τις κινητικές δεξιότητες των παιδιών, τα βοηθάει να αποκτήσουν ισορροπία, καλή αίσθηση του χώρου, γνώσεις αριθμών, να μάθουν να συσχετίζουν μεγέθη(ζωγραφίζοντας τα κουτάκια), να ακολουθούν κανόνες και να συνεργάζονται.
–Μουσικά όργανα, προάγουν την αγάπη των παιδιών για την μουσική, τα βοηθούν να πειραματιστούν, να γνωρίσουν ήχους, ρυθμούς και να διασκεδάσουν.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
–Κούκλες, κουζινικά, εργαλεία, ζώα, βαλιτσάκι γιατρού, βοηθούν τα παιδιά να μιμηθούν δραστηριότητες των ενηλίκων και να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους.
–Τραμπολίνο, προσφέρει μυική ενδυνάμωση, ισορροπία, συντονισμό και μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού βοηθάει τα παιδιά να διευρύνουν την αντίληψή τους και τα διασκεδάζει.
–Πηλός, πλαστελίνη, που παίρνει διάφορα σχήματα, βοηθούν στη μάθηση μαθηματικών και επιστημονικών εννοιών, που είναι η βάση για τις γνώσεις που θα αποκτήσουν τα παιδιά αργότερα, βελτιώνουν την λεπτή κινητικότητα, συμβάλλουν στον οπτικοκινητικό συντονισμό και αναπτύσσουν τις δημιουργικές ικανότητες των παιδιών.
–Ποδήλατο, βοηθάει στην αδρή κινητικότητα και τα παιδιά αποκτούν μυική δύναμη, συντονισμό κινήσεων, ισορροπία.
–Παιχνίδια για την αυλή ή παιδική χαρά(π.χ. κούνιες, καλάθι μπάσκετ, αμμοδόχος κ.α.), βοηθούν στην αδρή κινητικότητα, στην μυική δύναμη, στην σωματογνωσία, και προσφέρουν χαρά και εκτόνωση.
–Θέατρο, μουσική, χορός, βοηθούν τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τον εσωτερικό τους κόσμο, να αναπτυχθούν πνευματικά και κοινωνικά, να αποκτήσουν κριτικό πνεύμα, βλέποντας τα κουστούμια και τα σκηνικά ερεθίζονται αισθητικά, εκφράζονται, γνωρίζουν το σώμα τους και τον εαυτό τους, μαθαίνουν για τις τέχνες και ψυχαγωγούνται.
–Παιχνίδια Η/Υ(τα παιχνίδια να είναι παιδαγωγικά και η ώρα μπροστά στον Η/Υ να είναι καθορισμένη), αναπτύσσουν νοητικά, βοηθούν στην συγκέντρωση, αναπτύσσουν τη μνήμη και συνδυασμό χεριού-ματιού, διεγείρουν την όραση και την ακοή, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό.
Τέλος, η ενασχόληση με δραστηριότητες νοικοκυριού (π.χ. σιγύρισμα, ψώνια, κηπουρική κ.α.), προσφέρει στα παιδιά πολλά οφέλη, όπως η ανάπτυξη ικανοτήτων/δεξιοτήτων τους, αποκτούν ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα κ.α.
Αυτά είναι ορισμένα παιχνίδια, κατάλληλα για την ηλικία 6-10 ετών και αναφέρουμε κάποια από τα οφέλη που προσφέρουν στα παιδιά.
Γενικά κατάλληλα παιχνίδια είναι όλα όσα βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών και συμβάλλουν στην εξέλιξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους.
Επίσης, είναι σημαντικό, να τοποθετούμε τα παιχνίδια ανά θέμα σε κουτιά ή συρτάρια, γιατί όταν τα βάζουμε όλα μαζί σε μεγάλα κουτιά δεν βοηθούν στην οργάνωση της σκέψης των παιδιών.
Επιπλέον, όταν τα παιδιά σταματήσουν το παιχνίδι, θα πρέπει να συμμαζέψουν τα παιχνίδια τους και να τα βάλουν στη θέση τους.
Διαβάστε επίσης:
Πώς ωφελείται το παιδί από τις τέχνες
Ήρθε η στιγμή να μάθετε το παιδί να πηγαίνει τουαλέτα