Η άποψη που έχουμε για τη βία και το πόσο βίαια εκφραζόμαστε έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνουμε τον φυλετικό μας ρόλο.
Αυτό έδειξε έρευνα που έγινε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία οι άντρες που δεν αισθάνονται ότι ανταποκρίνονται στα παραδοσιακά αρρενωπά πρότυπα (νιώθουν δηλαδή λιγότερο «αρσενικά») μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στη βία.
Σκοπός των ερευνητών ήταν να κατανοήσουν και να αποτρέψουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλασική αντίληψη περί «ανδρισμού» στην ψυχοσυναισθηματική υγεία των ατόμων.
Το 2012, η ομάδα του Κέντρου διεξήγαγε την έρευνα online με τη συμμετοχή 600 αντρών 18-50 ετών.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την αυτοαντίληψή τους ως προς θέματα που είχαν να κάνουν με το φύλο τους, την κατάχρηση ουσιών, τυχόν ιστορικού βίας κ.λπ.
4% από αυτούς ανέφεραν ότι είχαν χρησιμοποιήσει όπλο τουλάχιστον μία φορά και 11% ότι είχαν προκαλέσει κάποιου είδους τραυματισμό σε άλλους. Από αυτούς όμως το μεγαλύτερο ποσοστό αποδείχτηκε πώς αποτελούσαν οι άντρες που ένιωθαν πώς δεν πληρούσαν απολύτως τις προδιαγραφές της «αρρενωπότητας».
Οι επικεφαλής της έρευνας δήλωσαν:«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ενώ οι άντρες που υπερπληρούν τα κριτήρια της «αρρενωπότητας» είναι πολύ πιθανό να ασκήσουν βία, φαίνεται πώς και όσοι απέχουν αρκετά από αυτά τα κριτήρια έχουν τις ίδιες πιθανότητες. Το κλειδί είναι η ισορροπημένη και υγιής αντίληψη για τον ρόλο των αντρών. Επομένως πρέπει να προσπαθούμε να αποτρέπουμε τους άντρες από το να νιώθουν ανεπαρκείς στο ρόλο τους καθώς έτσι αποτρέπουμε τη δημιουργία στρες που μπορεί να τους οδηγήσει στη βία. Άρα στην ουσία, βοηθώντας τους να υιοθετήσουν μία υγιή άποψη για το φυλετικό τους ρόλο, συμβάλλουμε στην πρόληψη της βίας.»
Σε παλιότερη έρευνά της, η ίδια ομάδα, είχε ανακαλύψει πώς αυτοί οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν και επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, να μεταδώσουν ΣΜΝ και να προβούν σε πράξεις που εμπλέκουν ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική βία.
πηγή το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγος παιδοψυχολόγος
]]>