Gadget - Τεχνολογία

Πάτρα: Η 1η περιφερειακή Βιβλιοθήκη “Pencho Slaveykov” της Βουλγαρίας σχεδιάστηκε από δύο πατρινές απόφοιτες του Πανεπιστημίου

Οι Πατρινές Μαρίνα Κουνάβη και η Κατερίνα Πετρόχειλου αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας συγκεκριμένα από το τμήμα Αρχιτεκτόνων μαζί με τους συναδέλφους τους αρχιτέκτονες από την ομάδα Architects for Urbanity κέρδισαν στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Με έδρα τους το Ρότερνταμ οι Ίργκεν Σαλιάντζι, Μαρίνα Κουνάβη, Κατερίνα Πετρόχειλου, Λιάνα Σοφιάδη και Καρολίνα Στόστκιεβιτς ετοιμάζονται να υλοποιήσουν την πρόταση τους που ξεχώρισε στον διαγωνισμό design the New Varna Library ανάμεσα σε 370 συμμετοχές…

Η ελληνική πρόταση εντάσσεται στον περιβάλλοντα χώρο του κέντρου της πόλης. Το έργο, που επιλέχθηκε ομόφωνα από τη διεθνή κριτική επιτροπή, προβλέπει την κατασκευή 4 ορόφων κτίριο με ύψος 20 μέτρα και έκταση 17.500 τετραγωνικών μέτρων που προσφέρει 330 θέσεις στάθμευσης.

apofites2-juniorsclub

Η Κατερίνα Πετρόχειλου και ο Ίργκεν Σαλιάντζι το περιγράφουν ως ένα «κτίριο – μπαταρία» που θα ανατροφοδοτεί το αστικό σκηνικό με στιγμιότυπα, ωθώντας το κοινό να κινηθεί στο εσωτερικό του. Οι διακυμάνσεις των χώρων σε επίπεδο φωτισμού, θορύβου, στάση και παροχής γνώσης διανθίζουν την έννοια βιβλιοθήκη. Παύει να υφίσταται για τον αναγνώστη αλλά υπάρχει για τον άνθρωπο. Το στιβαρό κομμάτι της βιβλιοθήκης φέρει τα γήινα στοιχεία μιας βιβλιοθήκης, τη διοίκηση και το αρχείο της.

Το κτίριο των Αrchitects for urbanity, παραμένει ανοικτό στο επίπεδο του δρόμου και επιτρέπει τη διεξαγωγή διαφορετικών εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, περφόρμανς και συναυλίες μουσικής. Ο δημόσιος χαρακτήρας του ισόγειου μαζί με το εύθραυστο αρχιτεκτονικό όριο- το υαλοπέτασμα- ενοποιούν το κτίριο με τη γραμμική πλατεία και τη σοβιετικού πολεοδομικού σχεδιασμού λεωφόρο που βρίσκονται εμπρός του.

Σύμφωνα με την ιδέα τους, ο ισόγειος χώρος της Pencho Slaveykov είναι το μέρος της βιβλιοθήκης που δίνεται πίσω στην πόλη. Πρόκειται για μια σπουδαία διάκριση για τα ελληνόπουλα που ήρθε να επιβεβαιώσει το περιοδικό Domus που ενέταξε στην λίστα με τις καλύτερες αρχιτεκτονικές σχολές, αυτή του Πανεπιστημίου της Πάτρας που ήταν η μοναδική από την Ελλάδα.

apofites3-juniorsclub

Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος με ενδιαφέρουσες ιδέες και επιλέχθηκε ένα άξιο έργο για το κτίριο της βιβλιοθήκης στη Βάρνα της ομάδας της οποίας επικεφαλής ήταν η Πατρινή Μαρία Κουνάβη. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Δήμο της Βάρνας και του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων στη Βουλγαρία που κάλεσαν τους αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο να υποβάλουν προτάσεις.

Το ίδρυμα 130 ετών, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από 860.000 αντικείμενα στη συλλογή του, έχει από καιρό εξαπλωθεί σε έξι διαφορετικά κτίρια σε όλη την πόλη της Βάρνας, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη και το σπίτι της Βουλγαρίας στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Το νέο κτίριο θα συμβάλει στην επίτευξη της αποστολής της Βιβλιοθήκης για να μεταφέρει τη συλλογή τους κάτω από μία στέγη, καθώς και τη δημιουργία ενός νέου δημόσιου χώρου για την πόλη.

Οι νικητές του βραβείου θα υπογράψουν σύμβαση με τον Δήμο της Βάρνας για την ανάπτυξη και την εκτέλεση του έργου, το οποίο έχει επί του παρόντος κατα εκτίμηση το ποσό των 600.000 λέβα (περ. US $ 329.130).

Τα σχέδια της βιβλιοθήκης:

apofites4-juniorsclub

apofites5-juniorsclub

apofites6-juniorsclub

apofites7-juniorsclub

apofites8-juniorsclub

Μετάβαση στο περιεχόμενο