Τα οφέλη του τσαγιού στον οργανισμό, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα και είναι γεγονός ότι το τσάι προστατεύει και χαλυβδώνει την άμυνα μας ενάντια στον καρκίνο. Μια νέα έρευνα έρχεται να διαπιστώσει και τα οφέλη που έχει το πράσινο τσάι αυτή τη φορά στις γυναίκες….
Τα μυστικά για ένα τέλειο τσάι
Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου, του στομάχου ή του οισοφάγου, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καθόλου τέτοιο τσάι, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Γουέι Ζενγκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας “American Journal of Clinical Nutrition”,μελέτησαν πάνω από 69.000 Κινέζες μέσης και τρίτης ηλικίας επί μια δεκαετία και διαπίστωσαν ότι όσες (περίπου 19.000) έπιναν πράσινο τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του πεπτικού συστήματος.
Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μικρότερος για όσες έπιναν τακτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα πιο πολύ πράσινο τσάι. Όσες έπιναν καθημερινά πράσινο τσάι για πάνω από 20 χρόνια, είχαν μειωμένες πιθανότητες κατά 27% έως 29% για την εμφάνιση οποιουδήποτε καρκίνου του πεπτικού συστήματος.
Πάντως η έρευνα δεν αποδεικνύει σε ποιο βαθμό το ίδιο το πράσινο τσάι ασκεί αυτή την προστατευτική δράση, καθώς όσοι το πίνουν, συνήθως κάνουν γενικότερα πιο υγιεινή διατροφή (με περισσότερα φρούτα και λαχανικά) και ζωή. Πάντως, οι ερευνητές προσπάθησαν να απομονώσουν την ωφέλεια του πράσινου τσαγιού, γι’ αυτό φρόντισαν, ώστε καμία από τις γυναίκες της πολύχρονης έρευνας να μην πίνει πολύ αλκοόλ ή να μην καπνίζει τακτικά.
Παράλληλα, οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία για την υπόλοιπη διατροφή των γυναικών, το βαθμό που ασκούνταν σωματικά, το βάρος τους, το ιατρικό ιστορικό τους κ.λπ. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη όλοι οι ανωτέρω παράγοντες, συνέχισε να ισχύει η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού και στον μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει σε μάλλον αντιφατικά συμπεράσματα για τη σχέση πράσινου τσαγιού-καρκίνου. Η βασική αιτία για τις αμφιβολίες είναι ότι είναι αδύνατο να απομονώσει κανείς, από το σύνολο της διατροφής, την επίδραση ενός μόνου τροφίμου και να το συσχετίσει απολύτως πειστικά με την πιθανότητα καρκίνου.
Πάντως εργαστηριακά πειράματα με πειραματόζωα και καλλιέργειες ανθρωπίνων καρκινικών κυττάρων παρέχουν σαφείς ενδείξεις ότι πράγματι το πράσινο τσάι έχει εν δυνάμει αντικαρκινική δράση, πιθανότατα χάρη σε ορισμένες αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από διάφορες βλάβες που θα μπορούσαν να καταλήξουν στην εμφάνιση καρκίνου.
Το πράσινο τσάι, μεταξύ άλλων, περιέχει βιταμίνη Κ, που θα μπορούσε να μειώσει τη δράση φαρμάκων όπως τα αντιπηκτικά του αίματος. Γι’ αυτό, όσοι παίρνουν συχνά διάφορα φάρμακα, θα έπρεπε πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους, προτού αρχίσουν να πίνουν πράσινο τσάι σε τακτική βάση.