Το 2015, αναφέρθηκαν 214 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας που οδήγησαν σε 438.000 θανάτους. Περίπου το 80% ήταν παιδιά κάτω των πέντε ετών. Αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 800 θανάτους καθημερινά, παιδιών κάτω των 5 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν στην υποσαχάρια Αφρική.
Ωστόσο, η πρόοδος στη μείωση της θνησιμότητας λόγω ελονοσίας μεταξύ των παιδιών ήταν ενθαρρυντική. Από το 2000, τα ποσοστά θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχουν μειωθεί κατά 65%. Εκτιμάται ότι 5,9 εκατομμύρια θάνατοι παιδιών έχουν αποφευχθεί.
Η ελονοσία αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία. Η ελονοσία και τα έξοδα για τη θεραπεία της, παγιδεύουν τις οικογένειες σ’ έναν κύκλο ασθένειας, ταλαιπωρίας και φτώχειας. Σήμερα, 3,2 δισεκατομμύρια άτομα (σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού) είναι σε κίνδυνο. Από το 2000 η ελονοσία κοστίζει στην υποσαχάρια Αφρική $ 300 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, μόνο για τη διαχείριση της κρίσης και εκτιμάται ότι θα κοστίσει έως και 1,3% του ΑΕΠ στην Αφρική.
Παρά το βαρύ αυτό τίμημα, σημαντικά βήματα έχουν γίνει εναντίον της ασθένειας ως αποτέλεσμα της εντατικής χρηματοδότησης και προγραμματισμού. Από το 2000, η παγκόσμια επένδυση για την καταπολέμηση της ελονοσίας 20πλασιάστηκε. Οι εγχώριες επενδύσεις επίσης αυξάνονται, χρόνο με το χρόνο. Οι αυξήσεις στη χρηματοδότηση, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές προόδους κατά της ελονοσίας. Ωστόσο, η επιτυχία είναι εύθραυστη και στενά συνδεδεμένη με την συνεχή υποστήριξη.
Φωτογραφία: © UNICEF/SLRA2013-0285/OLIVIER ASSELIN
Πρόληψη
Ο ύπνος κάτω από ειδικά επεξεργασμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες, σε τακτική βάση, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη της μετάδοσης της ελονοσίας και τη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με αυτήν. Από το 2000, η παραγωγή, προμήθεια και παράδοση των ειδικά επεξεργασμένων με εντομοκτόνο κουνουπιέρων έχουν επιταχυνθεί, με αποτέλεσμα την αύξηση των νοικοκυριών που τις χρησιμοποιούν. Από το 2000, εκτιμάται ότι περίπου 1 δις ειδικά επεξεργασμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες έχουν διανεμηθεί στην Αφρική.
Κατά την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των παιδιών που κοιμούνται κάτω από ειδικά επεξεργασμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες στην υπό-Σαχάρια Αφρική αυξήθηκε από λιγότερο από 5% σε σχεδόν 40%, με μεγάλες παραλλαγές ανά περιοχή. Για παράδειγμα, ενώ το ποσοστό στην υπό-Σαχάρια Αφρική στο σύνολό της ήταν 36% το 2013, η κάλυψη στην Ανατολική και Νότια Αφρική ήταν 45% και στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, 28%.
Όλες οι χώρες με αυτά τα δεδομένα, έχουν δείξει σημαντικές αυξήσεις στη χρήση ειδικά επεξεργασμένων με εντομοκτόνο κουνουπιέρων. Παρά την πρόοδο αυτή, η συνολική χρήση ειδικά επεξεργασμένων με εντομοκτόνο κουνουπιέρων, υπολείπεται του παγκόσμιου στόχου της καθολικής κάλυψης, και πολλά παιδιά δεν επωφελούνται από αυτή τη δυνητικά σωτήρια επέμβαση.
Οι περισσότερες χώρες στην Αφρική αύξησαν τη χρήση ειδικά επεξεργασμένων με εντομοκτόνο κουνουπιέρων μεταξύ των παιδιών. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο σε εκστρατείες δωρεάν διανομής που έδωσαν έμφαση στις φτωχές και αγροτικές περιοχές. Η επιτυχία της στρατηγικής αυτής αντικατοπτρίζεται στη αύξηση της χρήσης των ειδικά επεξεργασμένων με εντομοκτόνο κουνουπιέρων από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.