Απόψεις Προτεινόμενο

Δημήτρης Κωνσταντάρας: Οι φακές ακρίβυναν αλλά τώρα που αναπτυσσόμαστε, ποιος θέλει να φάει φακές;

Δημήτρης-Κωνσταντάρας.juniorsclubΑπό τον δημοσιογράφο, Δημήτρη Κωνσταντάρα

Στην Ελλάδα του 2015, 3 μήνες Μ.Τ. ( Μετά Τσίπρα) τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα. Οι δουλειές πληθαίνουν, τα μεροκάματα ανεβαίνουν, τα κλειστά καταστήματα ξανανοίγουν, η ανεργία πέφτει, υπάρχει μεγάλη ζήτηση εργατικών χεριών, νέοι σχεδιασμοί για την επιχειρηματικότητα ετοιμάζονται, έρχονται κεφάλαια, έρχονται επενδύσεις , με δυο λόγια η χώρα «ανθίζει».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται ότι εξουδετέρωσε με τις αποφασιστικές του κινήσεις τους παράγοντες ύφεσης και επιτέλους, όλα δείχνουν ότι μπήκαμε επιτέλους στην ανάπτυξη, βρισκόμαστε δε ένα βήμα από κάποιου είδους νέα ευημερία. Άρα;

Σύμφωνα με τα με στοιχεία που έδωσε σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, στη δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ως επακόλουθο αυτής της …ανθοφορίας, το κόστος του Πασχαλινού τραπεζιού θα είναι – απολύτως λογικά- ακριβότερο κατά 5,23% .

Για μία πενταμελή – σχεδόν ευημερούσα πλέον- οικογένεια , το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται ΜΟΝΟ στα 104,22 ευρώ. Λογικά, αυξήθηκε από τα 99 ευρώ της περσινής περιόδου και μάλιστα με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν – απόλυτα λογικό- μία ….μεσοσταθμική ανοδική τάση η οποία προσεγγίζει το 8,04%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε σούπερ μάρκετ αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, τώρα που έχουμε λεφτά γιατί μπήκαμε στην ανάπτυξη, η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού ανέβηκε ΜΟΝΟ κατά 20,37% και 4,41% αντίστοιχα. Βέβαια υπάρχει και μια … εκτίναξη του κόστους των φρούτων και των λαχανικών κατά 18,35% με το σπανάκι (62,79%), το μαρούλι (54,76%) και το ραδίκι (42,68%) σε κατακόρυφη άνοδο, ΑΛΛΑ: Έπεσαν τα μήλα (-13,93%) και τα κρεμμύδια (-8,54%).

Κάτι επίσης σημαντικό: Παρά το ότι μπαίνουμε στην ανάπτυξη, αξιοπρόσεκτη μεταβολή εντοπίζεται στο κόστος αγοράς αυγών (-18,47%) και βαφής (-17,97%) καθώς και του πασχαλινού τσουρεκιού (-14,04%).

Όσο για τα θαλασσινά κινούνται στα ίδια επίπεδα με το 2014, ενώ υποχώρηση καταγράφουν το τουρσί χύμα (-5%) και τα ντολμαδάκια σε κονσέρβα (-4,55%).

Δυσάρεστο είναι βέβαια το ότι ακρίβυναν 12,6% οι φακές αλλά σε μια κοινωνία που έχει πλέον μπει σε μια εμφανή ανοδική πορεία, ποιος θέλει πια να φάει φακές;

Και για να είμαστε ακριβείς: Στην Ελλάδα, μάθαμε τον όρο «εικονική πραγματικότητα» μόλις πριν από 20-25 χρόνια. Αλλά τώρα, τη μάθαμε τόσο καλά που αντί να αγοράσουμε αρνάκι, θα… τυπώσουμε παιδάκια από τον υπολογιστή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο