Μωρό Προτεινόμενο

Το ξέρεις ότι μπορείς κι εσύ να σώσεις ένα νεογέννητο μωρό; «Το μητρικό γάλα σώζει ζωές»

Ο Μάιος είναι ο μήνας της μητέρας, της μαίας, της γυναίκας, της γέννησης, της Δωρεάς Μητρικού Γάλακτος…
Οι Παγκόσμιες Ημέρες  έχουν σκοπό την ενημέρωση  του κοινωνικού συνόλου για ζητήματα  σημαντικά για την ανθρώπινη ζωή.

Maria Kiourti

απο την Μαρία Κιούρτη Μαία, Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών Μητρικού Θηλασμού-Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας

Ο  Μάιος είναι ο Μήνας της Άνοιξης που είναι αφιερωμένος στην  γιορτή της ζωής,  της γέννησης,  των  λουλουδιών. 

Ήμουν  πρωτοετής φοιτήτρια   στην Σχολή  Μαιών-Μαιευτών  Βιργινία Σκυλίτση ή Έλενας όπως ήταν πιο γνωστή.όταν συνέβησαν 2 σημαντικά  γεγονότα  γνώρισα τον σύζυγό μου που είναι το alter ego μου και για πρώτη φορά  αναγνώρισα την ανθρώπινη δύναμη και την ανιδιοτελή προσφορά.

Μητρικός θηλασμός:»Θα έχω γάλα; Η πιο συχνή ερώτηση της μέλλουσας μητέρας προς τη μαία της»

Το πρόγραμμα σπουδών ήταν πολύ καλά δομημένο  με πολλές ώρες μαθημάτων και κλινικής άσκησης: 12-15 ώρες /ημερήσιας απασχόλησης.

Η ομάδα μου εκείνη τη περίοδο είχε μαθήματα Νεογνολογίας με 2 καταπληκτικούς Καθηγητές  τον κ.Σοφατζή και την κ. Ζάχου, οι γνώσεις τους και η αγάπη τους για τα νεογνά ήταν διάχυτη στις διαλέξεις τους.Ακολουθούσε καθημερινά για όλο το μήνα 8ωρη κλινική άσκηση στη εντατική μονάδα προώρων νεογνών.

Εφήρμοζαν αυστηρά πρωτόκολλα και διαδικασίες για να βοηθήσουν αυτά τα υπέροχα πλασματάκια να ζήσουν και να μεγαλώσουν. Τότε, μου ανέθεσαν τη φροντίδα ενός πρόωρου αγοριού βάρους 500 γραμμαρίων που ήταν σε διάχυτο Οξυγόνο. Τις επόμενες ημέρες απεκαταστήθηκε η αναπνευστική του ικανότητα και έπρεπε να σιτιστεί.

mitrikos_thilasmos_dorea-galaktos-5-juniorsclub

Κάθε 2 ώρες του έδινα 1 ml με σύριγγα το οποίο έκανε εμμετό. Ξανά και Ξανά την τρίτη  μέρα σίτισης άρχισε να αποδέχεται το γάλα του και σιγά σιγά να αυξάνουμε την ποσότητα .Το θαύμα ήταν ότι δεν είχε καμία λοίμωξη. Στον ένα μήνα είχε φτάσει τα 1200γρ και σιτιζόταν με 25ml και κάθε μέρα αυξανόταν η ποσότητα του γάλακτος το οποίο ερχόταν σε αποστειρωμένα μπολάκια από τη Τράπεζα Μητρικού  Γάλακτος.

Έτσι έμαθα για πρώτη φορά για τη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος.Τότε νόμιζα ότι όλα τα Μαιευτήρια είχαν και μία .Πολύ μετά κατάλαβα πόσο τέλειο και μεταμοντέρνο Επιστημονικά και διοικητικά μαιευτήριο ήταν το Έλενας.

Εκεί είδα για πρώτη φορά μανούλες να αντλούν το γέλα τους  και να το δωρίζουν για τα άλλα παιδάκια .Μετά από 2 μήνες που επέστρεψα στη μονάδα βρήκα το μικρό μου φίλο να είναι 3.500γρ και να  ενώνεται με την οικογένειά του

Τράπεζα μητρικού γάλακτος – Μάθε πώς μπορεί να σωθεί ένα πρόωρο νεογνό

mitrikos_thilasmos_dorea-galaktos-3-juniorsclub

Τι είναι η Τράπεζα μητρικού γάλακτος

Η Τράπεζα Ανθρώπινου Μητρικού Γάλακτος είναι μία υπηρεσία η οποία βάζει κανόνες  στην αξιολόγηση,  στην συλλογή δειγμάτων μητρικού γάλακτος από δότριες μητέρες που επιθυμούν  να βοηθήσουν τα πρόωρα νεογνά  άλλων μητέρων να έχουν μία   επιλογή σίτισης για  να μπορούν να λάβουν τα  όλα τα συστατικά που απαιτούνται για υγιή ανάπτυξη.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας  ορίζει ότι η καλύτερη εναλλακτική επιλογή  για ένα νεογνό όταν η μητέρα του δεν μπορεί να το θρέψει είναι το ανθρώπινο γάλα από δότρια μητέρα ή να χρησιμοποιηθεί τροφός.

Η ιστορία της Τράπεζας  Μητρικού Γάλακτος

Η πρώτη τράπεζα γάλακτος στον κόσμο λειτούργησε το 1909 στη Βιέννη και στις ΗΠΑ το 1919 στη Βοστόνη.

Στην Ελλάδα πρωτοπόρος στην τράπεζα μητρικού γάλακτος ήταν το «Έλενα Βενιζέλου» που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1947 και από τότε λειτουργεί συνεχώς. Το 1948 έγινε μια δωρεά και αγοράστηκε το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο για να διατηρείται το γάλα. Και από τότε μέχρι σήμερα, σχεδόν 70 χρόνια μετά, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να φτιαχτεί άλλη.. Στέλνει  γάλα στο Αλεξάνδρας και το Αρεταίειο για τις ανάγκες των προώρων νεογνών

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιλήφθηκε νωρίς τη σπουδαιότητα της τράπεζας γάλακτος, στη χώρα μας λειτουργεί μονάχα άλλη μία τράπεζα στο «Αγία Σοφία» με περιορισμένη δυνατότητα

Στην Πάτρα το 2012 όταν ανέλαβα Υπεύθυνη Μητρικού Θηλασμού  έγινε προσπάθεια στο Πανεπιστημιακό να δημιουργηθεί Τράπεζα μητρικού γάλακτος. Δημιουργήθηκε αίθουσα Μητρικού Θηλασμού και καθιερώθηκε η σίτιση των προώρων νεογνών με μητρικό γάλα από ατομικές τράπεζες γάλακτος.Υπάρξε καλή συνεργασία με τους Καθηγητές κ.Μανταγός, κ.Δημητρίου,Επιμελητή Α κ. Γιαννακόπουλο Το 2014 η ψήφιση του νόμου για τα περιγεννητικά κέντρα περιλαμβάνει και διάταξη για την ίδρυση  νέων μονάδων.

mitrikos_thilasmos_dorea-galaktos-4-juniorsclub

Ποιες  μαμάδες μπορούν να γίνουν δότριες 

  • Θα πρέπει να έχουν καλή υγεία, να μην πάσχουν δηλαδή από χρόνιες νόσους.
  • Να μην έχουν μεταγγισθεί και να μην έχουν κάνει τατουάζ τον τελευταίο χρόνο.
  • Να μην έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Να μην έχουν γεννηθεί ή ταξιδέψει σε χώρες της Αφρικής τα τρία τελευταία χρόνια.
  • Δεν θα πρέπει να είναι στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για να μολυνθούν από τον ιό ΗIV.
  • Να μην είναι καπνίστριες
  • Να μην καταναλώνουν πάνω από δύο δόσεις αλκοολούχων ποτών την ημέρα.
  • Να μην καταναλώνουν πάνω από τρία καφεϊνούχα ποτά την ημέρα π.χ. καφέ, τσάι, κόκα κόλα.
  • Να μην παίρνουν βότανα εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.
  • Να μην κάνουν χρήση ναρκωτικών.
  • Να μην έχουν συντρόφους οι οποίοι έχουν κίνδυνο να μολυνθούν από HIV.
  • Να μην έχουν σεξουαλικούς συντρόφους θετικούς σε HIV.
  • Οι σύντροφοί τους να μην είναι χρήστες ουσιών.
  • Οι σύντροφοί τους να μην έχουν σχέσεις με άλλους άνδρες.
  • Να μην έχουν σεξουαλικούς συντρόφους που πάσχουν από αιμορροφιλία ή λαμβάνουν θεραπεία με υποκατάστατα 

Ο Μάιος ήταν ο μήνας που άλλαξε όλη τη ζωή μου! 

Μαρία Κιούρτη: Το μητρικό γάλα είναι μοναδικός θησαυρός που προσφέρεται δωρεάν!!!

 

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο