Πέρυσι δημιούργησαν ένα πρόγραμμα, που μέσω υπολογιστή γύριζαν τη σούβλα του αρνιού, με την κίνηση του δάχτυλου του χεριού. Φέτος, προχώρησαν πιο πέρα και όσο κι αν φαίνεται απίθανο κατόρθωσαν να δημιουργήσουν πρόγραμμα μέσω του οποίου γυρίζουν τη σούβλα του αρνιού με τη σκέψη!
Η ομάδα φοιτητών του ΑΤΕΙ Λευκάδας, με το όνομα G(R)EEKZ συνεχίζει να εντυπωσίαζει και να αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα της κρίσης, υπάρχουν μυαλά που δημιουργούν ελπίδα.
Η αρχή για την υλοποίηση του φετινού επιτεύγματος είχε γίνει ήδη από πέρυσι, με το souvLEAP (γύρισμα της σούβλας με την κίνηση του δαχτύλου), αφού ο μικροελεγκτής που ελέγχει την συχνότητα περιστροφής του μοτέρ της σούβλας ήταν ήδη υλοποιημένος. Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, έγιναν βελτιώσεις για να μειωθεί το κόστος, όπως η επικοινωνία μέσω Bluetooth και όχι wifi.
Από εκεί και πέρα, κατασκευάστηκε από την ομάδα του G(R)EEKZ λογισμικό για την λήψη σημάτων από έναν ασύρματο εγκεφαλογράφο, την μετάφραση των σημάτων αυτών σε εντολές και την αποστολή τους στον μικροελεγκτή.
“Η Αλληλεπίδραση εγκεφάλου-υπολογιστή είναι μια τεχνολογία που εκτιμούμε ότι θα μας απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια και η προσπάθειά μας είναι ένα μικρό βηματάκι στην ανάδειξη αυτής της κατεύθυνσης στο ευρύ κοινό” λένε τα μέλη της ομάδας.
Εξάλλου οι φοιτητές που συμμετείχαν στο project θέλησαν να περάσουν κι ένα μήνυμα κατά του bullying. Χαρακτηριστικά αναφέρουν:
“Φέτος το αρνί γυρίζει με την σκέψη. Όμως αυτή η σκέψη είναι και ένα όπλο ενάντια στον εκφοβισμό. Η δημιουργικότητα, η ομαδικότητα και η στενή φιλία των τριών φίλων τους καθιστά εξαιρετικά ισχυρούς απέναντι στους δράστες του εκφοβισμού που καταντούν αστείοι προσπαθώντας να εκφοβίσουν τους σίγουρους για τον εαυτό τους G(R)EEKZ”.
Πως δημιουργήθηκε η ομάδα-Ποιοι την αποτελούν
Η ομάδα G(R)ΕΕΚΖ δημιουργήθηκε από φοιτητές – μέλη του φοιτητικού παραρτήματος του IEEE του ΤΕΙ Ιονίων νήσων σε συνεργασία με καθηγητές τους. Στόχος της ομάδας είναι η συμμετοχή τους σε δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης καθώς και η υλοποίηση τεχνικών ιδεών για τελικά προϊόντα.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν, η διοργάνωση απλών σεμιναρίων με περιεχόμενο καθαρά τεχνικό, αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο την ανάπτυξη τεχνικών και ήπιων δραστηριοτήτων των μελών της ομάδας. Τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα είναι το SouvLEAP και το Please Mind The Lamb (PMTL).
Η δημιουργία της ομάδας έγινε ύστερα από μια συνεδρία νοητικής θύελλας των μελών του Φοιτητικού παραρτήματος του ΙΕΕΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με τους καθηγητές τους, όπου παρουσιάστηκαν πολλές καινοτόμες ιδέες.
Η παραίνεση «Πάμε να τις υλοποιήσουμε ;» ήταν αρκετή ώστε να δημιουργηθεί η ομάδα G(R)EEKZ (Geekz και Greeks μαζί) με αρχικό στόχο την υλοποίηση των ιδεών που είχαν ακουστεί. Από εκεί και πέρα ήταν αναπόφευκτο να πάρει εκπαιδευτικό χαρακτήρα ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για όλα τα μέλη της ομάδας.
Υπεύθυνος του φοιτητικού παραρτήματος του ΙΕΕΕ στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είναι ο καθηγητής του ΤΕΙ κ. Αθανάσιος Κακαρούντας ο οποίος στηρίζει και βοηθάει την ομάδα G(R)EEKZ.
Συντονιστής της ομάδας και δημιουργός των εκπαιδευτικών project είναι ο πανεπιστημιακός υπότροφος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ. Σταμάτης Δραγουμάνος.
Υπεύθυνη για την επικοινωνία των project της ομάδας είναι η φοιτήτρια Δώρα Φούρου.
Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων είναι ο Μακρής Παναγιώτης και η Γιάννα Κολλιοπούλου
Στην ομάδα υλοποίησης των προϊόντων είναι οι:
– Ιάσονας Ζαβερδινός
– Λαμπριανός Καλλίδης
– Νίκος Καραγεωργόπουλος
– Σπύρος Μελάς
– Χρήστος Παπαρίζος
– Δημήτρης Φατούρος
Οι οποίοι με την στενή καθοδήγηση του κ. Σταμάτη Δραγουμάνου υλοποιούν τα υποσυστήματα υλικού και λογισμικού και συνθέτουν το τελικό προϊόν
Στην διαχείριση και τον συντονισμό της ομάδας είναι οι:
– Βενέρα Αντωνιάδου
– Γιώτα Ζολώτα
– Γιάννα Κολλιοπούλου
– Δώρα Φούρου
Οι οποίοι αναφέρονται στον Δραγουμάνο Σταμάτη και τον Κακαρούντα Αθανάσιο.
Στην ομάδα βίντεο είναι:
– Λαμπριανός Καλλίδης
– Δώρα Φούρου
Οι οποίοι σε συνεργασία με τον κ.Σταμάτη Δραγουμάνο επιμελούνται το σενάριο, την σκηνοθεσία και την βιντεοσκόπηση ενώ το μοντάζ γίνεται από τον Δραγουμάνο Σταμάτη.