Τερματίζοντας μια σχέση – Είναι σκληρό να είσαι ευγενικός;
Το να τερματίσεις μια σχέση είναι μεγάλη απόφαση, η οποία δυσκολεύει όσο πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης στον άλλο. Η σκέψη της ανακοίνωσης σε κάνει να νιώθεις άγχος, ακόμα και τρόμο. Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να συνεχίσεις μια «πεθαμένη» σχέση παρά να αναστατώσουμε τον άλλο. Αλλά αν η σχέση δεν είναι καλή για εσάς, δεν είναι και για τον άλλο και όσο συνεχίζει αυτή η μη ικανοποιητική σχέση, τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να βρείτε μια καλύτερη και πιο ευτυχισμένη. Μην πείτε σε κανέναν την απόφασή σας για χωρισμό, πριν την ανακοινώσετε στον άμεσα ενδιαφερόμενο. Το να μαθευτεί από έναν τρίτο, είναι πραγματικά απαίσιο.
Ίσως δείχνει αδύνατον να τελειώσετε μια σχέση αλλά και να κρατήσετε την αξιοπρέπεια του συντρόφου σας ανέπαφη, αλλά δεν είναι. Πρώτα, δείτε τα πρέπει και δεν πρέπει. Μετά, δείτε πώς να χειριστείτε τα συναισθήματά σας κατά το χωρισμό.
Πώς να τερματίσετε μια σχέση με στυλ
Η διάλυση μιας σχέσης εμπεριέχει πόνο, αλλά δείτε κάποιους πρακτικούς τρόπους να τον μειώσετε:
Βήμα 1ο: Πείτε στο σύντροφό σας ότι πρέπει να του μιλήσετε. Μην δώσετε την δώσετε την εντύπωση ότι σχεδιάζετε κάτι ρομαντικό. Πάντα να τερματίζετε μια σχέση αυτοπροσώπως. Τηλέφωνα, μηνύματα, e-mail ή να βάλετε κάποιον άλλον να τα πει για εσάς, είναι αγενής και δειλοί τρόποι για να χωρίσετε, εκτός και αν φοβάστε ότι θα σας χτυπήσουν.
Βήμα 2ο: Είναι σημαντικό να μην σας διακόψουν, οπότε κανονίστε να είσαστε σε ένα μέρος μόνοι σας. Αν ο άλλος κλάψει, καλό είναι να μην έχει αγνώστους γύρω του, ακόμα και αν πρόκειται για ένα ήσυχο πάρκο.
Διαλέξτε ένα ουδέτερο μέρος, από ένα που είναι ξεχωριστό και για τους δυο σας, ίσως το σπίτι ενός φίλου όταν λείπει.
Βήμα 3ο: Αποφύγετε να διαλύσετε τη σχέση πάνω σε καυγά. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι ειπώθηκε πάνω στα νεύρα σας και ότι δεν το εννοούσατε πραγματικά. Όταν είσαστε ήρεμοι και ξεκάθαροι, δείχνει ότι μιλάτε και σοβαρά.
Βήμα 4ο: Μην επηρεαστείτε από τα συναισθήματα. Μπορεί να θελήσετε να παρηγορήσετε τον άλλο ή να πείτε ότι δεν το εννοούσατε. Μη στέλνετε μπερδεμένα μηνύματα. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα είναι χειρότερο.
Βήμα 5ο: Αποφύγετε να κρίνετε ή να κατηγορήσετε τον άλλο. Μιλήστε για τη σχέση σαν να είναι κάτι εκτός από εσάς τους δύο. «Η σχέση δεν προχωράει» ηχεί καλύτερα από το «δεν ενδιαφέρεσαι πια» ή «ποτέ δε λες κάτι καλό». Μη χρησιμοποιείτε τη λέξη «εσύ» αν μπορείτε. Εκφράστε τη λύπη σας για αυτό που συμβαίνει.
Βήμα 6ο: Αποφύγετε τα κλισέ. Κανείς δε θέλει να ακούσει: «Εγώ φταίω, όχι εσύ» ή «Είσαι πολύ καλός/ή, αλλά…» ή «Μπορούμε να μείνουμε φίλοι» (μπορεί να μείνετε, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ειπωθεί). Ούτε κανείς θέλει να ακούσει κοινότοπες δηλώσεις όπως: «Σου εύχομαι να γνωρίσεις κάποιον καλύτερο/η». Απλά μιλήστε για τα γεγονότα.
Βήμα 7ο: Τα παραπάνω βήματα είναι μια χαρά, αλλά αν έχετε πολύ άγχος όταν χωρίζετε, όλες αυτές οι λογικές συμβουλές δεν έχουν καμία χρησιμότητα και κάτι άλλο πρέπει να γίνει. Πρέπει να προετοιμάσετε τα συναισθήματά σας, να είσαστε ήρεμοι και ξεκάθαροι. Κάνετε πρόβα. Φανταστείτε τη στιγμή και αυτά που θα πείτε.