Το καλοκαίρί είναι η επόχή του παγωτού πολλές φορές θέλουμε να γετούμε εμεις και τα παδιά μας παγωτά του εμπορίου. Όταν, όμως, καταναλώνουμε παγωτά του εμπορίου θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί η αυξημένη περιεκτικότητα του παγωτού σε γάλα, το καθιστά ευπαθές τρόφιμο.
Η κατανάλωση ακατάλληλου παγωτού μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση. Για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, δεν πρέπει να καταναλώνονται παγωτά τα οποία:
– Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα ή φυλάσσονται σε καταψύκτη που δείχνει να έχει προβλήματα λειτουργίας.
– Έχουν χαρτί συσκευασίας υγρό, κολλημένο πάνω στο τρόφιμο ή σχισμένο, ή έχουν παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία.
– Είναι μαλακά, υδαρή, με υφή που μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή κόκκων άμμου.
– Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομμάτια ή περιέχουν μικροκρυστάλλους (αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το παγωτό αποψύχθηκε και μετά καταψύχθηκε εκ νέου).
– Έχουν περίεργη γεύση ή οσμή.