Μωρό

Tα πρώτα δόντια του παιδιού και η αντιμετώπισή τους. Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα δόντια στο παιδί;

Τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στην ηλικία των 4-7 μηνών. Υπάρχουν όμως παιδιά που θα γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια και δεν θα έχουν ούτε ένα δόντι, ενώ άλλα μπορεί να αποκτήσουν το πρώτο τους δόντι ενωρίτερα από την ηλικία των 4 μηνών ή ακόμη και να έχουν δόντι από την μέρα της γέννησης τους. Τα δόντια που θα εμφανιστούν πρώτα είναι οι δυο κάτω μέσοι τομείς (δυο δόντια στην μέση ακριβώς της κάτω σιαγόνας).

Και αν εμφανιστούν πρώτα τα πάνω δόντια;

Πολλοί γονείς πιστεύουν πως αν το παιδί τους εμφανίσει τα πρώτα δόντια στην πάνω σιαγόνα κάτι κακό θα του συμβεί. Μην ανησυχείτε και δε σημαίνει τίποτα απολύτως. Άλλοι γονείς πιστεύουν πως όσο πιο γρήγορα εμφανίσει τα δόντια του το μωρό, τόσο πιο έξυπνο θα γίνει. Ούτε και αυτό ισχύει, άρα αν αργήσει το παιδί σας να εμφανίσει τα πρώτα του δόντια, μην ανησυχείτε. Πολλοί γονείς ζητούν από τον γιατρό να εξετάσει το παιδί και να τους πει αν είναι καιρός να εμφανιστούν τα πρώτα δόντια. Ο καλύτερος τρόπος είναι να βάλετε το χέρι σας πάνω στα ούλη του παιδιού. Αν αισθάνεστε κάτι σκληρό, τότε σημαίνει ότι από κάτω είναι το δόντι.

Πόσα δόντια θα αποκτήσει το παιδί μου;

Στην ηλικία των 2.5 χρόνων το παιδί σας θα αποκτήσει όλα τα νεογιλά του δόντια, αυτά που εσείς ονομάζετε τα πρώτα του δόντια. Αυτά είναι συνολικά 20. Ένα με δυο μήνες από την εμφάνιση των πρώτων κάτω δοντιών θα εμφανιστούν τα τέσσερα πάνω μπροστινά δόντια (τομείς). Ένα μήνα αργότερα θα εμφανιστούν οι κάτω πλάγιοι τομείς και στη συνέχεια θα κάνουν την εμφάνιση τους οι γομφίοι, τα δόντια που αλέθουν την τροφή. Οι κυνόδοντες (τα μυτερά δόντια) της κάτω σιαγόνας, εμφανίζονται στην ηλικία περίπου των 16 μηνών, ενώ λίγο αργότερα εμφανίζονται οι κυνόδοντες της πάνω σιαγόνας. Έτσι στην ηλικία των 2.5-3 χρονών το παιδί σας θα έχει 20 δόντια, δέκα για κάθε σιαγόνα. Κάθε σιαγόνα έχει 4 τομείς, 2 κυνόδοντες και 4 γομφίους. Αν το παιδί σας αργοπορεί σημαντικά στην εμφάνιση των δοντιών του τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πως θα αντιμετωπίσω την ανησυχία των δοντιών;

Όταν το παιδί σας θα αρχίσει να βγάζει δόντια τότε πολύ πιθανό να είναι ανήσυχο, να τρέχουν τα σάλια του και να θέλει συνεχώς να μασά κάτι. Το παιδί μπορεί επίσης να παρουσιάσει ελαφρό πυρετό και μερικές διάρροιες, συμπτώματα που παλαιότερα δεν πιστεύαμε ότι οφείλονται στα δόντια. Εάν όμως ο πυρετός είναι ψηλός, δεν είναι από τα δόντια και πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό του παιδιού. Επίσης η σιελόρροια δεν είναι αποτέλεσμα της οδοντοφυίας, αλλά γιατί οι σιελογόνοι αδένες παράγουν αρκετό σάλιο που δεν προλαβαίνει το μωρό να το καταπίνει. Απλά λοιπόν η σιελόρροια και η οδοντοφυία γίνονται στον ίδιο χρόνο χωρίς να έχει σχέση το ένα με το άλλο. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για το πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πιο πάνω προβλήματα.

  • Σκουπίζετε τα σάλια από το πρόσωπο του παιδιού σας, γιατί μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν κάποιο εξάνθημα στο πρόσωπο.
  • Δώστε στο παιδί σας κάτι σκληρό να βάζει στο στόμα του. Υπάρχουν αρκετά στην αγορά αλλά αποφύγετε αυτά που έχουν υγρό στο εσωτερικό τους, γιατί αν σπάσουν πιθανό το υγρό να μην είναι ασφαλές για το παιδί σας. Επίσης πρέπει να μην είναι πολύ μικρά έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να το καταπιούν.
  • Εάν είναι πολύ ανήσυχο μπορεί να του δώσετε κάποιο παυσίπονο που περιέχει παρακεταμόλη.
  • Κυκλοφορούν στα φαρμακεία διάφορες αλοιφές που τοποθετούνται στα ούλη για να ανακουφίζεται το παιδί. Αυτά αλείφονται στα ούλη και δεν απαλύνουν ουσιαστικά τον πόνο, γιατί ο πόνος προέρχεται μέσα από τα ούλη ενώ αυτά αλείφονται στην επιφάνεια. Αν θέλετε όμως να τα χρησιμοποιήσετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Μετάβαση στο περιεχόμενο