Διατροφή

Έλλειψη μαγνησίου από τον οργανισμό – Ποιά τα συμπτώματα και ποιές τροφές βοηθούν;

Η έλλειψη μαγνησίου είναι συχνό φαινόμενο για πολλούς ανθρώπους. Τα συπτώματα είναι αρκετά, κάποια από αυτά όμως θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Για παράδειγμα η έλλειψη μαγνησίου συνδέεται άμεσα με την αυξημένη ευερεθιστότητα του νευρικού συστήματος ( πχ σπασμοί σε χέρια και πόδια, κράμπες κτλ) . Επίσης ε πολλές περιπτωσεις άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν και χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και καλίου.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών έχει ορίσει ως συνιστώμενη ημερήσια δόση τα 420 mg μαγνησίου για τους άντρες και 320 mg για τις γυναίκες, εκτός του μαγνησίου που πέρνει ο άνθρωπος από τροφη και νερό.

Πως θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη μαγνησίου:

Η ναυτία και ο εμετός είναι συχνο φαινόμενο. Γαστρεντερικές διαταραχές κάθε είδους υπάρχουν με την έλλειψη μανησίου.

Η πίεση του αίματος ή αλλίως η αρτυριακή πίεση συνδέεται με τα επίπεδα μαγνησίου σύμφωνα με έρευνες.

Προβλήματα στο ύπνο έχουν αποδειχθεί οτι σχετίζονται με απώλεια μαγνησίου αφού συμπληρώματα μαγνησίου έχουν καταφέρει να λύσουν το πρόβλημα.

Το άγχος και η κατάθλιψη φαίνεται να επηρεάζονται από το συγκεκριμένο μέταλλο αφού το νευρικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευερέθιστο.

Τα καρδιακά προβλήματα πολλές φορές έχουν την ρίζα τους στην έλλειψη μαγνησίου.

Για το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου σε έναν οργανισμό.

Η μειωμένη ενέργεια είναι από τα συχνότερα συμπτώματα κι αυτό γιατί όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες το σώμα εργάζεται πιο σκληρά για να φέρει εις πέρας τις καθημερινές δαστηριότητες.

Οι μυϊκοί σπασμοί είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο προδίδουν τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό αφού αυτό είναι υπεύθυνο για την σταθεροποίηση του κεντρικού νυρικού συστήματος και της νευρώδης ίνας.

Ποιές τροφές είναι πλούσιες σε μαγνήσιο:

Το μαγνήσιο βρίσκεται άφθονο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολική αλέσεως. Τροφές με φυτικές ίνες περιέχουν μαγνήσιο.

Εδώ είναι μερικές καλές πηγές μαγνησίου:
 
Αμύγδαλα, ψημένα, 30 γραμμάρια: 80 mg
Σπανάκι, βρασμένο, 1/2 φλιτζάνι: 78 mg
Κάσιους, ψημένα, 30 γραμμάρια: 74 mg
Φιστίκια, καβουρδισμένα, 1/4 φλιτζανιού: 63 mg
Γάλα σόγιας, 1 φλιτζάνι: 61 mg
Μαύρα φασόλια, μαγειρεμένα, 1/2 φλιτζάνι: 60 mg
Φυστικοβούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας: 49 mg
Ψωμί, ολικής αλέσεως, 2 φέτες: 46 mg
Αβοκάντο, 1 φλιτζάνι: 44 mg
Πατάτες, ψημένες με τη φλούδα, 85 γραμμάρια: 43 mg
Ρύζι, καφέ, μαγειρεμένο, 1/2 φλιτζάνι: 42 mg
Γιαούρτι, απλό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, 225 γραμμάρια: 42 mg
]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο