Οι δοκιμές φαρμάκων και ιατρικών τεχνικών σε ποντίκια-πειραματόζωα αποτελούν μια αμφιλεγόμενη πρακτική: από τη μια πλευρά, οι κοινωνίες έχουν αποκομίσει σημαντικά οφέλη ως προς τη δημόσια υγεία και από την άλλη αθώα πλάσματα υποβάλλονται σε πειράματα που συχνά είναι απάνθρωπα και επώδυνα.
Να κρατήσουν τα οφέλη, αλλά να καταργήσουν την κακοποίηση της εκμετάλλευσης των πειραματόζωων προσπαθούν οι εμπνευστές του Human Brain Project. Πώς; Αναπτύσσουν ένα εικονικό ποντίκι το οποίο θα αποτελεί ακριβές ψηφιακό αντίγραφο του πραγματικού τρωκτικού με στόχο οι ιατρικές και φαρμακευτικές έρευνες μελλοντικά να διενεργούνται χωρίς να εμπλέκονται πραγματικά ζώα.
Μέχρι σήμερα, η ομάδα έχει καταφέρει να χαρτογραφήσει 200.000 νευρώνες στον εγκέφαλο του ποντικιού και να τους συνδέσει με συγκεκριμένα σημεία του σώματος που τους ενεργοποιούν.
Βέβαια, ο δρόμος είναι μακρύς καθώς ο εγκέφαλος των ποντικιών έχει περίπου 75 εκατομμύρια νευρώνες. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές συλλέγουν δεδομένα με ταχείς ρυθμούς και η πρώτη έκδοση του λογισμικού θα παρουσιαστεί σε λίγες εβδομάδες.
Οι ερευνητές συλλέγουν βιολογικά δεδομένα από το Ινστιτούτο Εγκεφάλου Άλλεν στο Σηάτλ και από το Ερευνητικό Δίκτυο Βιοϊατρικής Πληροφορικής του Σαν Ντιέγκο. Ενσωματώνουν διάφορους τύπους δεδομένων στο σύστημά τους και αναμένουν ότι μελλοντικά, με την πρόοδο της τεχνολογίας, το μοντέλο θα γίνει ακόμα πιο ρεαλιστικό.
Μόλις φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, το λογισμικό θα διατεθεί σε επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.