Πλέον, όλο και περισσότερες γυναίκες γίνονται μητέρες για πρώτη φορά λίγο μετά τα 30 και λίγο πριν τα 40. Το παλιό ταμπού περί «μεγάλης μαμάς που δεν θα έχει κουράγια» έχει καταρριφθεί και οι γυναίκες άνω των 35 που αποκτούν παιδιά, αποδεικνύουν ότι αντέχουν και με το παραπάνω. Μια καινούρια έρευνα, μάλιστα, αποδεικνύει πως, όχι μόνο αντέχουν, αλλά πως με το πέρασμα του χρόνου, η μητρότητα τις κάνει εξυπνότερες!
Στη συγκεκριμένη μελέτη εξετάστηκε κατά πόσο η πρώτη περίοδος, η ηλικία της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και ο συνολικός αριθμός των γεννήσεων, επηρέασαν την πνευματική της ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες που έγιναν μητέρες μετά τα 35 είχαν πιο πλούσια λεκτική μνήμη, ενώ οι γυναίκες που απέκτησαν την πρώτη τους περίοδο πριν τα 13 έτη, εκδήλωσαν αναπτυγμένη προσοχή και αντίληψη. Αντίθετα, όσες έγιναν μαμάδες στο διάστημα από 15 έως 24 ετών, αποδείχθηκε ότι αντιμετώπιζαν περισσότερα προβλήματα υγείας ενώ η γνωστική τους λειτουργία ήταν μειωμένη.
Η «έκρηξη» των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιστεύεται ότι είναι αυτή που επηρεάζει θετικά την… επιταχυνόμενη λειτουργία του μυαλού της γυναίκας. Θεωρείται, μάλιστα, ότι αυτές οι «θετικές» αλλαγές στο μυαλό της, διαρκούν περισσότερο σε περίπτωση εγκυμοσύνης μετά τα 35.
Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που η μητέρα σας θα σας πει ότι αργήσατε να κάνετε οικογένεια, να θυμάστε ότι έχετε στο μέρος σας την… επιστήμη!