από τον Chef Παρασκευά Δρε, εκπαιδευτή σχολής Βέργη Εκπαίδευση για Όλους και εκπαιδευτή του JUNIOR CLASS CHEF
Σε αυτό το μάθημα οι μικροί σεφ του JUNIOR CLASS CHEF, έφτιαξαν ένα πεντανόστιμο παστίτσιο!
Υλικά για μπεσαμέλ:
1000γρ γάλα,
100γρ βούτυρο
100γρ αλεύρι μαλακό
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 αυγά
Υλικά για κιμά:
1 κιλό κιμά μόσχου
Κρεμμύδι
Μπαχάρι
Σκόρδο
Κρασί
Ντοματοχυμό
Δάφνη
Τριμμένο καρότο
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Κανέλα
Υλικά για την ολοκλήρωση του παστίτσιου:
Μακαρόνια για παστίτσιο
Κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση
Πρώτα ξεκινάμε με τον κιμά! Χρησιμοποιούμε την κατσαρόλα με τον πιο φαρδύ πάτο. Ζεσταίνουμε το λάδι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τον κιμά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.Τα σοτάρουμε όλα μαζί!
Σβήνουμε με κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. Αφήνουμε να βράσει καλά 25 με 30 λεπτά.
Ακολουθεί η περίφημη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο απ᾿ το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Προσοχή στις οδηγίες για να είναι αλ τέντε! Εμείς χρησιμοποιήσαμε χονδρά μακαρόνια για παστίτσιο και λεπτά μαζί.
Σε δυο μεγάλα μπολ βάζουμε την μπεσαμέλ στο ένα και τα μακαρόνια στο άλλο.
Παίρνουμε το ταψί και ανακατεύουμε εκεί μέσα τα μακαρόνια με λίγη μπεσαμέλ, μετά προσθέτουμε και λίγο τυρί τριμμένο και ανακατεύουμε πάλι. Αδειάζουμε τον κιμά πάνω στα μακαρόνια και μ᾿ ένα κουτάλι απλώνουμε να πάει παντού.
Καλύπτουμε με τυρί τριμμένο και έπειτα τελειώνουμε απλώνοντας την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, με τις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 45΄- 50΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ