Εγκυμοσύνη / Γέννα

Πρώτη η Ελλάδα στις καισαρικές τομές σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Όχι ότι δεν το υποψιαζόμασταν. Αρκεί να ρωτήσει κανείς τις γνωστές του που έγιναν τα τελευταία χρόνια μαμάδες και θα το διαπιστώσει: Οι καισαρικές έχουν «σπάσει» τα ρεκόρ στη χώρα μας, με τη μέθοδο να αποτελεί την πιο συχνή πλέον για να γεννήσει μια γυναίκα. Τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όμως, όχι μόνο τονίζουν το ζήτημα, αλλά το αναδεικνύουν ως πρόβλημα, καθώς οι επιπτώσεις του είναι πολλές, ιδιαίτερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα του ελληνικού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο σύνολο των γεννήσεων, το 56,8% είναι καισαρικές. Αυτό συνιστά για την Ελλάδα, αυξημένη συχνότητα καισαρικών τομών πολύ πάνω από τα αποδεκτά ποσοστά: Το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών τομών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι το 15%. Οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνουν το φυσιολογικό ποσοστό αυτό, κατά το διπλάσιο, φθάνοντας το 30% σε καισαρικές, στο σύνολο των τοκετών. Η Ελλάδα, υπερβαίνει στο διπλάσιο και την διπλάσια υπέρβαση των χωρών της ΕΕ, εκτινάσσοντας περίπου στο 60% το ποσοστό των καισαρικών στο σύνολο των γεννήσεων.

Tο γεγονός αυτό, όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, εκθέτει την χώρα μας και την επιστημονική κοινότητα, εκθέτει τις επίτοκες σε αυξημένο κίνδυνο (λόγω της χειρουργικής πράξης που υφίστανται), επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας (καθώς η αποζημίωση για χειρουργική πράξη καισαρικής είναι κατά 66% υψηλότερη από τον φυσιολογικό τοκετό), αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με αιτιολόγηση οι ιατρικές πράξεις

Απαντώντας στην ερώτηση, που έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς για το θέμα, ο Ανδρέας Ξανθός, περιέγραψε ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που χρήζει αντιμετώπισης και ανακοίνωσε ένα πλέγμα μέτρων για την άμβλυνση του φαινομένου με καμπάνια ενημέρωσης, αλλά και ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως και αιτιολόγηση των ιατρικών πράξεων.

«Η καισαρική εμφανίζεται σαν μια πιο βολική επιλογή και για τον γιατρό και την επίτοκο» εξήγησε ο Ανδρέας Ξανθός και μίλησε για «ιατρικοποίηση» μιας φυσιολογικής διαδικασίας, όπως είναι η γέννα.

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο