Οικολογικά Νέα

Αυτό είναι το πιο καυτό κατοικημένο μέρος της Γης – Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες

Έρημος Ντανακίλ. Βορειοανατολική Αιθιοπία. Με θερμοκρασίες που συνήθως κυμαίνονται κοντά στους 50° Κελσίου, η Ντανακίλ είναι το πιο καυτό μέρος της Γης που κατοικείται από ανθρώπους.
 
The surreal volcanic landscape of Dallol in the Danakil Depressi
 
Στο σεληνιακό τοπίο της Ντανακίλ, ίσως κανείς δεν θα περίμενε να βρει ζωή. Κι όμως, η φυλή Αφάρ ζει σε αυτό το μοχθηρό τόπο εδώ και αιώνες. Ονομάζουν την πατρίδα τους “Η Πύλη της Κόλασης”. Κι όχι τυχαία.
 
perivallon3-juniorslcub
 
Οι Αφάρ είναι ακόμη και σήμερα νομάδες. Μια από τις ελάχιστες νομαδικές φυλές που έχουν απομείνει στην οικουμένη. Με τις καμήλες τους, τα καραβάνια των Αφάρ μεταφέρουν αλάτι μέσα από την καυτή έρημο προς τις αγορές της Αφρικής κι από εκεί στις αγορές του κόσμου.
 
Η Ντανακίλ είναι μια περιοχή που έχει σχηματιστεί από τη σύγκρουση των τεκτονικών πλακών της Γης. Κάτω από το έδαφός της είναι οι… ραφές του φλοιού της Γης.
 
The surreal volcanic landscape of Dallol in the Danakil Depressi
 
Πάνω είναι τα σύνορα της Ερυθραίας και του Τζιμπουτί.
 
Στην περιοχή βρίσκεται και το Erta Ale, ένα ενεργό, εξαιρετικά ενεργό ηφαίστειο ύψους 600 μέτρων. Η καλντέρα του Erta Ale είναι γνωστός τουριστικός προορισμός. Εκτός από το απόκοσμο τοπίο που προσφέρει, είναι σημαντικό -γεωλογικά- και για έναν ακόμη λόγο: περιέχει τη μεγαλύτερη λίμνη λάβας στον πλανήτη (δηλαδή λάβα που έρχεται στην επιφάνεια).
 
Οι Αφάρ ζουν από το αλάτι που παράγεται από τη φρενήρη γεωλογική δραστηριότητα της περιοχής.
 
perivallon4-juniorslcub
 
Ήπιοι, καθόλου πολεμοχαρείς, ωστόσο απόμακροι και αφιλόξενοι, οι Αφάρ είναι ο ανθρώπινος καθρέφτης της γης που κατοικούν. Μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που την περιοχή τους κατέλαβαν οι Ιταλοί, οι Αφάρ ήταν γνωστοί γιατί έκοβαν τα γεννητικά όργανα των ξένων που επισκέπτονταν ή εισέβαλαν στην περιοχή τους.
 
Το National Geographic έχει κηρύξει την έρημο Ντανακίλ ως την πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου. Τόσο για λόγους περιβάλλοντος όσο και ανθρώπινων συνθηκών.
Μετάβαση στο περιεχόμενο